Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα, υπό έλεγχο το μέτωπο στη Σαλαμίνα - Πάνω από 20.000 στρέμματα κάηκαν στην Πεντέλη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα, υπό έλεγχο το μέτωπο στη Σαλαμίνα - Πάνω από 20.000 στρέμματα κάηκαν στην Πεντέλη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν πρόλαβε να κοπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπου κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους, και η πυροσβεστική υπηρεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα, ανεξέλεγκτα μέτωπα κυρίως στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. 
Η δήλωσή του ήλθε μετά τις υπόνοιες που άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. 

Πυρκαγιά στα Μέγαρα 

Ολονύχτια θα είναι η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων.
Πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σπάσει το μέτωπο της πυρκαγιάς, κυρίως στη Λούμπα, δεν είναι εννιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες τις οποίες θέλουν να αντιμετωπίσουν προκειμένουν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

megara.JPG

Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η σοβαρή φωτιά που μαινόταν σε δύο μέτωπα στη Σαλαμίνα.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα καταγράφονται δύο πυρκαγιές στις περιοχές Μύλοι και Θέατρο.
Και οι δύο περιοχές έχουν καεί και στο παρελθόν και είχαν φυσική αναγέννηση χαμηλής βλάστησης κυρίως με αυτή στους Μύλους να θεωρείται πιο πυκνή.
Δόθηκε εντολής εκκένωσης για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, η οποία αναβλήθηκε προς το παρόν με εντολή πυροσβεστικής.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα πήρε σοβαρές διαστάσεις και οι κάτοικοι έλαβαν μηνύματα για εκκένωση στα κινητά τους.
«Αν βρίσκεστε στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, μετακινηθείτε τώρα προς Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρώτο μήνυμα ενώ στο δεύτερο αναφέρεται πως όσοι βρίσκονται στις Οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος πρέπει να μετακινηθούν προς την Παραλία της Ακτής Καραισκάκη.
Στη φωτιά επιχειρούν 14 πυροσβέστες, 7 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 6 αεροσκάφη, και ένα ελικόπτερο.
Συνδράμουν ακόμη και εθελοντές πυροσβέστες ενώ ακτοπλοικώς μεταβαίνουν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγειες και ενάεριες δυνάμεις.

Περί τις 18:45 στάλθηκε μήνυμα από το 112 που καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν τους Πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου και να κινηθούν προς την Παραλία της Ακτής Καραϊσκάκη. 
Στις 19:15 εστάλη νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των οδών Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος.
Η κυκλοφορία διακόπηκε επί της Λεωφόρου Φανερωμένης και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφόρο Σαλαμίνος έως το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφόρο Γαλαξιδίου.
Επίσης, λίγο αργότερα διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Μαραθώνος.
φδσαφσδα_2.JPG

Πεντέλη: Πάνω από 20.000 στρέμματα κάηκαν

Πάνω από 20.000 στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο μεσημέρι στην Πεντέλη.
Ειδικότερα, με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 
landshat-meteo.jpg
Μητσοτάκης για τις φωτιές: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό της έργο», είπε, ερωτηθείς σχετικά. 

Δηλώσεις Στυλιανίδη - Υπαινιγμοί για εμπρησμούς

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης για τα μέτωπα των πυρκαγιών αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ... προφανές σενάριο του εμπρησμού.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, η πυρκαγιά στην Πεντέλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Ωστόσο, η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα, όσο και προς Μέγαρα, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.
Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στο χωριό Παπαγιαννέικα, προς Μέγαρα. 

Στυλιανίδης: Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής μας

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική.
Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα.
Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μια Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού, βράδυ, πρωί κι απόγευμα.
Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη.
Να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του «Δευκαλίωνα» του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες», είπε.
Επίσης, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.
Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε: «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης.
Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.
Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.
Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε.
Είμαστε στη καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού, που στη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα».

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά 

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

cop_1.JPG

Δωρεάν φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη 

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ.Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρ.Τριαντόπουλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης