Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η φωτιά στα Μέγαρα, καίγονται σπίτια στο Αλεποχώρι - Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπρησμός

Εκτός ελέγχου η φωτιά στα Μέγαρα, καίγονται σπίτια στο Αλεποχώρι - Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπρησμός
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Δεν πρόλαβε να κοπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη και η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο ανεξέλεγκτο μέτωπο σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων, ενώ νέα φωτιά ξέσπασε και στη Σαλαμίνα, σε δασική έκταση, στο λόφο Πατρίς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ, ενώ έχει γίνει αίτημα προληπτικής εκκένωσης της περιοχής Ζάχουλη. 
Σ
το μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων και Παπαγιαννέικα ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Έχουμε αναφορές για ζημιές στα σπίτα στον οικισμό Ζάχουλη» ανέφερε στο ΣΚΑΪ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ενώ υπογράμμισε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη καθώς ο ανεμος δυσχαιρένει την κατάσβεση.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. 
Η δήλωσή του έρχεται μετά τις υπόνοιες που άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. 

Aπειλείται το Αλεποχώρι 

Η φωτιά εξελίσσεται νότια, στον δρόμο προς το Αλεποχώρι, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φορά της και να μην απειληθούν σπίτια εκεί.
Στο σημείο έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ βρίσκονται και δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.
Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.
megara.JPG
megaro2.JPG
Φωτιά σε δασική έκταση στη Σαλαμίνα

Φωτιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα.
Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο αλλά και 7 πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες.
Παράλληλα, εκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.
Μήνυμα του 112 εστάλη δόθηκε και στους κατοίκους της Σαλαμίνας για εντολή εκκένωσης προς την Παραλία «Ακτή Καραϊσκάκη».
112_salamina.jpg

Μητσοτάκης για τις φωτιές: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό της έργο», είπε, ερωτηθείς σχετικά. 

Δηλώσεις Στυλιανίδη - Υπαινιγμοί για εμπρησμούς

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης για τα μέτωπα των πυρκαγιών αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ... προφανές σενάριο του εμπρησμού.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, η πυρκαγιά στην Πεντέλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Ωστόσο, η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα, όσο και προς Μέγαρα, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.
Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στο χωριό Παπαγιαννέικα, προς Μέγαρα.

Στυλιανίδης: Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής μας

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική.
Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα.
Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μια Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού, βράδυ, πρωί κι απόγευμα.
Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη.
Να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του «Δευκαλίωνα» του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες», είπε.
Επίσης, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.
Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε: «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης.
Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.
Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.
Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε.
Είμαστε στη καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού, που στη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα».

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Ανθέων στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι.
Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, και 2 ελικόπτερα. 

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην Ερατεινή

Η άμεση αντίδραση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν λίγο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τολοφώνας της Φωκίδας, κοντά στην Ερατεινή.
"Η φωτιά ήταν σε ένα επικίνδυνο σημείο και απειλούσε κατοικημένη περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Φωκίδα κ. Βαγγέλης Τσιορλίδας.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, "η γρήγορη αντίδραση από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και η άμεση παρουσία εναέριων μέσων με εύστοχες βολές, μας επέτρεψε πολύ γρήγορα να την περιορίσουμε και να μην επιτρέψουμε καμία επέκταση της».  

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη και χωρίς ενεργό μέτωπο

Νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και πως οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, αλλά και για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
viber_image_2022-07-20_11-44-44-837.jpg
Οι ανακοινώσεις του κ. Αρτοποιού αναλυτικά:

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας, αποτυπώνει την κατάσταση, όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται, στην πυρκαγιά της Πεντέλης.
Ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο που απεικονίζεται στο χάρτη. Για τον περιορισμό του, επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένα μικρό μέτωπο, εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι και αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας. Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.
Η κατάσταση στην βορειοανατολική, Βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ημεδαπού πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό, εντός της οικίας του, στην περιοχή που εξελισσόταν η πυρκαγιά, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές, συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των μηνυμάτων του 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά άμεσα 90.000 κατοίκους.
Έχουν πραγματοποιηθεί 30 διακομιδές από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πολιτών που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ των οποίων και 3 συμπολίτες μας με εγκαύματα.
Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς - μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες - από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.
Σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.
Κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.
Για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δεδομένο ότι και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ». 

Επίσκεψη Πλεύρη στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς"

Το νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς" επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση των πολιτών που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης και ειδικότερα για τον πολίτη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων.
Σημειώνεται ότι ένας 54χρονος με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή. 

ΕΚΑΒ: Συνολικά 34 πολίτες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία 

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.
Συγεκριμένα, το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο "Γ.Γεννηματάς", 5 άτομα στο "Ιπποκράτειο", 23 στον "Ερυθρό Σταυρό", έναν στο "Σωτηρία", έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.
Από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα), το ΕΚΑΒ μετέφερε σε νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη. 

Ελληνική Αστυνομία: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Κ
ανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί διακοπές και εκτροπές, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος από τη Λ. Μαραθώνος στη Λ. Ανθούσης και στην οδό Κύπρου.
Νωρίτερα, απόδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα, αλλά και προς αεροδρόμιο.

ΔΕΔΔΗΕ για πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Αττική

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής που έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από χθες (19/7) το βράδυ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί(20/7) άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.
Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 20/7 επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.
«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται πάνω από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης. 

Στα 70 - 80 km/h οι ριπές των ανέμων - Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20/7, ενώ οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 - 80 km/h, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επιπλέον, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη, αλλά και ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

cop_1.JPG

Δωρεάν φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη 

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ.Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρ.Τριαντόπουλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Υπουργείο Εργασίας: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε συνθήκες ανωτέρας βίας 

Με αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
Τέλος, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης