Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Νέο ισχυρό μέτωπο στα Μέγαρα

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Νέο ισχυρό μέτωπο στα Μέγαρα

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί διακοπές και εκτροπές

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά στην Πεντέλη και όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων.
Πλέον, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, μετά την  εφιαλτική νύχτα της 20ης Ιουλίου 2022 για Πεντέλη,  Ανθούσα και  Γέρακα, όπου κάηκαν σπίτια και οι κάτοικοι παρέμειναν στους δρόμους,  καθώς το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούσαν και τα 80 χλμ. την ώρα,  η εικόνα του πύρινου μετώπου είναι καλύτερη και αντιμετωπίζονται μικρές εστίες.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε νεότερη ενημέρωση (στις 15:00) σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, αντιμετωπίζονται μικροεστίες.

"Αυτή τη στιγμή, στην πυρκαγιά της Πεντέλης δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Σημειώνεται ότι οι  επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φως της ημέρας  αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.
Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20/7 στο Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα 19 Ιουλίου 2022 ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, φτάνοντας  μέχρι και τις αυλές των σπιτιών, επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων,  ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.
Πάντως, οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων.
Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα, ωστόσο από το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.
Εν τω μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται στην περιοχή, ενώ ανοιχτή είναι η Αττική Οδός και η Λεωφόρος Μαραθώνος.
Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ενώ πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας. Στην Ανθούσα αυτοκτόνησε ένας 80χρονος την ώρα που καιγόταν το σπίτι του.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη - Χωρίς ενεργό μέτωπο

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε νεότερη ενημέρωση (στις 15:00) σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, αντιμετωπίζονται μικροεστίες.
"Αυτή τη στιγμή, στην πυρκαγιά της Πεντέλης δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.
Στο έργο των Πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές", ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.
Πρόσθεσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, διαρκής είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία της Αττικής.
Σύμφωνα να τον ίδιο, πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 213 15 10 100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.
Υπογράμμισε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά στα Μέγαρα - Προληπτική εκκένωση οικισμού Ζάχουλη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ ενώ έχει γίνει αίτημα προληπτικής εκκένωσης της περιοχής Ζάχουλη.
Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.
Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Ανθέων στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι.
Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, και 2 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά κοντά στην Ερατεινή Φωκίδας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν λίγο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τολοφώνας της Φωκίδας κοντά στην Ερατεινή. Στην περιοχή βρίσκονται επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που όμως ενισχύονται από οχήματα και πυροσβέστες από την 'Αμφισσα και την Ναύπακτο, ενώ κινητοποιήθηκαν και εναέριες δυνάμεις.

Επίσκεψη Πλεύρη στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς"

Το νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς" επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση των πολιτών που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης και ειδικότερα για τον πολίτη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων.
Σημειώνεται ότι ένας 54χρονος με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.

ΕΚΑΒ: Συνολικά 34 πολίτες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.
Συγεκριμένα, το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο "Γ.Γεννηματάς", 5 άτομα στο "Ιπποκράτειο", 23 στον "Ερυθρό Σταυρό", έναν στο "Σωτηρία", έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.
Από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα), το ΕΚΑΒ μετέφερε σε νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη.

Ελληνική Αστυνομία: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί διακοπές και εκτροπές, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος από τη Λ. Μαραθώνος στη Λ. Ανθούσης και στην οδό Κύπρου.
Νωρίτερα, απόδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα, αλλά και προς αεροδρόμιο.

ΔΕΔΔΗΕ για πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Αττική

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής που έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από χθες (19/7) το βράδυ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί(20/7) άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.
Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 20/7 επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.
«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται πάνω από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Στα 70 - 80 km/h οι ριπές των ανέμων - Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20/7

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20/7, ενώ οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 - 80 km/h, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επιπλέον, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20/7 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη, αλλά και ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

cop_1.JPG
Δωρεάν φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ.Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρ.Τριαντόπουλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Υπουργείο Εργασίας: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε συνθήκες ανωτέρας βίας

Με αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
Τέλος, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως.

Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε:

Η εξέλιξη του πύρινου ολέθρου - Η ενημέρωση στις 11:10


Στη Διώνη και το Δασαμάρι έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, όπου εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες (19/7) στην Πεντέλη, ενώ συνεχής βελτίωση παρατηρείται στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (στις 11:10 το πρωί της Τετάρτης 20/7) από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό, Γιάννη Αρτοποιό, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στην περιοχή της Ανθούσας, ενώ δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.
«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.
new_4.JPG

Οι δυνάμεις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αυτή τη στιγμή επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.
Ακόμη, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούνται οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους, ενώ 30 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 3 εγκαυματίες.
Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς - μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες - από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.
Παράλληλα, σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.
Κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.
Ήδη, για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δεδομένο ότι και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Τέλος, επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός άνδρα στην Ανθούσα εντός της οικείας του, πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό.

A wildfire rages in the back part of photo with huge clouds of billowing  smoke. it’s twilight, and urban housing blocks typical in Athens  Greece fill the rest of the photo.

Πρωινή ενημερωση (8:05) από την Πυροσβεστική για την πυρκαγιά

Στην πρωινή ενημέρωση (στις 8:05 το πρωί της Τετάρτης 20/7) ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς. Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.
Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.
Ήδη, έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.
Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα , σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, μιλώντας για δύσκολη νύχτα στην πυρκαγιά της Πεντέλης και μάλιστα, η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε ότι η φωτιά λόγω της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.
Υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο.

Μηνύματα από το 112

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στις 02:00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2:50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04:30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05:20 τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/7 για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06:05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων προς εγκαταστάσεις απασχόλησης παιδιών

Στο μεταξύ,το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.
φ_4.JPG

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

Image

Πεντέλη: Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου

Δεν υπάρχει ζήτημα διαρροής φυσικού αερίου στην Πεντέλη, λόγω της πυρκαγιάς, ενώ έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Σχετικά με το φυσικό αέριο στο λόφο Έντισον, υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12, στο σημείο βρίσκονται τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής και σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου.
Πλέον, έχει γίνει πλήρης αποκοπή του αερίου.
Στο μεταξύ, τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές (Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα κλπ), είναι με πλήρη διακριτικά για να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Τα Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας που εκκενώθηκαν - Στα νοσοκομεία πυροσβέστες και πολίτες

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ενώ πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο συν 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων (2 σε Ερυθρό Σταυρό και 2 σε Ιπποκράτειο, σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6, εκ των οποίων 5 σε Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη)
  • Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ. Επίσης, πολίτες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία και συγκεκριμένα, ένα στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, τρία στον Ερυθρό Σταυρό και ένα στο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.
Τρεις ασθενείς με εγκαύματα στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» - Ο ένας εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων

Τρεις εγκαυματίες προσήλθαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες στο Νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς".
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Νοσοκομείο, ένας 54χρονος προσήλθε μόνος του με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.
Από την περιοχή της Πεντέλης, μια 28χρονη προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" για πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο, η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο "Σωτηρία".
Τέλος, ένας 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από την Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργική, ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Ανθούσα: Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος ενώ καιγόταν το σπίτι του

Στην αυτοκτονία οδηγήθηκε 80χρονος ηλικιωμένος στην Ανθούσα, καθώς έβλεπε το σπίτι του να καίγεται.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ηλικιωμένος δεν άντεξε να βλέπει το σπίτι του να καίγεται και αυτοπυροβολήθηκε.
Η σορός του ηλικιωμένου εντοπίστηκε από αστυνομικούς, σήμερα 20 Ιουλίου 2022.

Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.
Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».
Image
Παίδων Πεντέλης: Μεταφέρθηκαν 36 παιδιά

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης .
21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.
Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

FYDQVofWQAMPTjx.jpg
Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

FYDyCcqWIAAcqWC.jpg

FYDSdGKWIAIfnpI.jpg
FYEF2RxXgAcAFAF.jpg

Λαγουβάρδος: Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων – Ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη εφτασε 400 χλμ μακριά


Για μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνοντας πως «τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων» και «θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες».
«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λαγουβάρδος.
Κατά τον ίδιο, «τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί».
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου τόνισε πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.
Τέλος, για την εκκένωση του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση, ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Θα ήμασταν τύφλοι αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης