Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συντριβή Ουκρανικού Antonov στην Καβάλα: Το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά - Βρέθηκαν και οι 8 σοροί

Συντριβή Ουκρανικού Antonov στην Καβάλα: Το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά - Βρέθηκαν και οι 8 σοροί
Άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)  Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (17/7/2022) η επιχείρηση ανάσυρσης και των 8 σορών των μελών του πληρώματος του Antonov  που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου (16/7) έξω από την Καβάλα.
Οι σορομεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής με ειδικό όχημα του στρατού, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Επίσης, έχει βρεθεί ένα αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους. 
«Από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους» τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα για τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα.
Έρευνα ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής 17/7, στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Antonov An-12, ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου εξακολουθεί να ισχύει η αυστηρή σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή, καθώς παραμένει άγνωστη η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε.
Στην Καβάλα για να συμμετάσχει στις έρευνες  των πυροτεχνουργών και της Πυροσβεστικής στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους μεταφοράς φορτίου Antonov An-12, μετέβη ειδικός στρατιωτικός λόχος από την Αθήνα.
Πρόκειται για τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα που μεταφέρθηκε με CH-47D από Μέγαρα, ενώ ήδη στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς).
Ακόμη, επιτόπου βρέθηκαν στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), αλλά και μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.
Επιπλεον, στην περιοχή μετέβησαν επιθεωρητές περιβάλλοντος, ύστερα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για να  διαπιστώσουν εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.
Όλες οι έρευνες έγιναν σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και  σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, μέσα σε αυτό βρίσκονταν οκτώ άνθρωποι μέλη πληρώματος που βρήκαν το θάνατο, ενώ μετέφερε «επικίνδυνα υλικά», περίπου12 τόνους πυρομαχικά. Η συντριβή σημειώθηκε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου 16/7.
Μετά από ολονύχτιο θρίλερ, drones άρχισαν να πετούν πάνω από τα συντρίμμια και να μεταδίδουν εικόνες, στο επιχειρησιακό κέντρο που στήθηκε στην περιοχή, στη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση της ειδικής ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, νωρίς το πρωί της Κυριακής 17/7 , έχει σβήσει η φωτιά, υπάρχουν μικροεστίες, «αστάθεια στο πεδίο» μια «λευκή σκόνη να αιωρείται στον αέρα πάνω από το σημείο της συντριβής και μια τοξική επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα που φέρνει κάψιμο», όπως είπε ο Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής της επιχείρησης, υπάρχουν ακόμη αναθυμιάσεις, διάσπαρτα συντρίμια τριγύρω,  ενώ η ομάδα κατάφερε να πλησιάσει μόλις και μόνο μέχρι τα 50 μέτρα.

Τα πυρομαχικά που μετέφερε

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
• φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Το πρώτο πόρισμα - Δεν εντοπίστηκαν ραδιενεργά υλικά, βρέθηκαν 7 σοροί και το μαύρο κουτί

Δεν εντόπισε ραδιενεργά στοιχεία, χημικά, ή βιολογικά, ώστε να υπάρχει υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες, η έρευνα που ξεκίνησε νωρίς το πρωί η ειδική μονάδα στρατού στον τόπο της συντριβής του μεταγωγικού Antonov το οποίο μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.
"Η όλη επιχείρηση στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται από τις ομάδες της ΕΜΑΚ που έχουν μπει προκειμένου να περισυλλέξουν τις επτά σορούς που έχουν εντοπιστεί από το drone", όπως είπε ο δήμαρχος, με μία εξ΄' αυτών να έχει βρεθεί απανθρακωμένη, ενώ κάποιες βρέθηκαν διαμελισμένες.
Επίσης, έχει βρεθεί ένα αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους. 
Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για την απομάκρυνση των πολλών πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, για αυτόν τον λόγω θα συνεχίσουν να υφίσταται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αποκλεισμό της περιοχής.
vlima.jpeg
vlima_2.jpeg
aNTONOV_KOYTI.jpeg
Ερωτηθείς σχετικά με την άσπρη ουσία η οποία είχε προκαλέσει νωρίτερα ανησυχία καθώς ουδείς γνώριζε για τι πρόκειται, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν τελικά τίποτα ανησυχητικό.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο ακόμα μελών του πληρώματος.
Συντριβή Antonov: Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία – Περισυλλογή των νεκρών

Ποιοι διενήργησαν την έρευνα

Ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) έφτασε στο σημείο της συντριβής του Antonov στην Καβάλα και ήλεγξε τη λευκή ουσία που αιωρείται, καθώς το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού.
Ειδικότερα, ερεύνησαν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή, δίνοντας απάντηση για το είδος της λευκής ουσίας που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.


ΥΠΑ: Πότε χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους

Σε επίσημη ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 στην περιοχή της Καβάλας το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 προέβη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) επισημαίνοντας πως για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).
Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).
Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης.
Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.
«Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)» καταλήγει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.
Συντριβή Ουκρανικού Antonov στην Καβάλα: Το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά - Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία



Stefanovic (υπ. Άμυνας της Σερβίας): Το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό - Tελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό που αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Nebojša Stefanović.
Ο Stefanović τόνισε ότι ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές και εξήγησε πως το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ.
Για το φορτίο, ο Stefanović διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου 'Αμυνας, ενώ το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών.
Συντριβή Ουκρανικού Antonov στην Καβάλα: Το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά - Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία

Νεκρά τα μέλη του πληρώματος

Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη: Τελικός προορισμός ήταν το Μπαγκλαντές - Ουκρανοί τα μέλη του

Την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος επισκέφτηκε ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Vadym Sabluk,  ο οποίος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους - όλοι ουκρανικής καταγωγής - και τόνισε ότι τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ενώ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.

Παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εποπτεία των ερευνών και των ανακρίσεων από τον εισαγγελέα Εφετών Θράκης

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν για τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

Αναστασιάδης (Δήμαρχος Παγγαίου): Απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου μετά τη συντριβή του Antonov

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που είναι διάσπαρτα σε ακτίνα πολλών μέτρων, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις, ούτε και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.
antonov3.JPG

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για πτώση του Antonov στην Καβάλα και ενέργειες δυνάμεων

Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), αλλά και μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.
Στην περιοχή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.
Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.
Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
Σχετικά με το πλήρωμα του αεροσκάφους, αναφέρεται πως αποτελείτο από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση

Σε σχέση με την πτώση αεροσκάφους που σημειώθηκε χθες το βράδυ (ενημέρωση ΕΣΚΕΔΙΚ 23.00) ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones).
Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.
Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Μήνυμα του 112

Άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02:45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.
Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.
Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας), καθώς και λοιπούς φορείς.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτρόδοτηση στο μεγαλύτερο μέρος

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος.
Επίσης, κατόπιν ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Έρευνες – Τα ευρήματα

Άνδρες της Πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων επιχειρούν στην τοποθεσία όπου κατέπεσε αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Antonov An-12, ενώ θα εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».
Από την επιτόπια έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο, καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα ,αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό».
Το επόμενο στάδιο «είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία», πρόσθεσε.
Συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, από τις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει καμία διαδικασία αν προηγουμένως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Διάσπαρτα συντρίμια - Η σύσταση στους κατοίκους- Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου

Εξακολουθεί να ισχύσει η σύσταση στους κατοίκους κοντά στον τόπο της συντριβής να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.
Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για σοκαριστική εικόνα που τρομοκράτησε κατοίκους, καθώς το αεροσκάφος κατέπεσε φλεγόμενο κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας ότι αναμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο αυτόείναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.
«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», ανέφερε ο κ. Μέτιος.
Οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παγγαίου, Κ. Τσάκαλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής


Πώς έγινε το δυστύχημα


Ο πιλότος περνούσε από το ελληνικό FIR όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο ελέγχου Χρυσούπολης στις 23:48 και ζήτησε άδεια να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, λόγω προβλήματος σε κινητήρα ανοιχτά του Αγίου Όρους, κάνοντας αναστροφή περίπου στα μισά της διαδρομής πάνω από το Αιγαίο προς την Καβάλα, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας, γιατί ο κινητήρας είχε τυλιχτεί στις φλόγες και το αεροσκάφος αμέσως μετά κατέπεσε φλεγόμενο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ευτυχώς σε χωράφια και όχι στα σπίτια της κατοικημένης περιοχής. 
Ακολούθησαν πολλές εκρήξεις για αρκετή ώρα, ενώ το αεροσκάφος φλεγόταν στο έδαφος κάνοντας την ατμόσφαιρα πνιγηρή γύρω - γύρω λόγω των υλικών που καίγονταν και οι εντολές των πυροτεχνουργών του στρατού ήταν, οι πυροσβέστες αλλά και όσοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν, να απομακρυνθούν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου και των απροσδιόριστων πυρομαχικών, που παραμένει άγνωστο περί τίνος επρόκειτο.
1_12.PNG
Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μεταγωγικό An-12BK της Meridian Air Cargo (MEM3032) που είχε απογειωθεί από την Ουκρανία και μέσω της Νις της Σερβίας είχε προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας. 
Αλλές πληροφορίες ανέφεραν  ότι το ουκρανικό αεροσκάφος εκκίνησε από τη Σερβία ναυλωμένο να μεταφέρει το φορτίο που κουβαλούσε και παραμένει άγνωστο, στο Αμάν της Ιορδανίας.
Αξιωματούχος της πυροσβεστικής δήλωσε πως ερευνώνται οι πληροφορίες ότι υπήρχαν πυρομαχικά στο αεροσκάφος, κάνουν λόγο ακόμη και για 12 τόνους επικίνδυνου αλλά άγνωστου φορτίου προσθέτοντας ότι αναμένεται ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών για τις έρευνες οι οποίες δεν θα ξεκινούσαν πριν το πρωί της Κυριακής και πριν κοπάσει εντελώς η φωτιά ίσως και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο του φορτίου.
Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να κλείσουν τα παράθυρα στα σπίτια τους, ενώ στη διάρκεια της νύχτας εξεταζόταν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κατοίκων.
2_5.PNG
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ουκρανική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την παράδοση «επείγοντος φορτίου».
Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν προσεγγίσει το σημείο, το οποίο έχουν αποκλείσει η αστυνομία, ενώ δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ κατευθύνονται εκεί, προκειμένου να συνδράμουν τους 15 πυροσβέστες.
Ωστόσο, λόγω της πυρκαγιάς δεν καθίσταται δυνατόν να πλησιάζουν τα συνεργεία.
Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για αρκετή ώρα, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι ωστόσο δύο ώρες μετά την συντριβή, αποκαταστάθηκε η βλάβη. 
Η προσοχή όλων τώρα είναι στραμμένη στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: ποιο ήταν το ακριβές φορτίο, από τι αποτελούνταν, από ποιον είχε ναυλωθεί και ποιος είχε την ευθύνη του, αν είχε περάσει από την Τουρκία κλπ.

Πολλά ερωτηματικά

Όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ και μάλιστα, μερικοί ανέφεραν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία».
Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».
Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα περιβάλλουν, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, σχετικά με το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος,  δεδομένου ότι η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται πάντως ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν πλέον μεταγωγικά Antonov An-12, αφού από τα δύο που είχε κάποτε αγοράσει, το ένα συνετρίβη έξω από τη Γερεβάν (Αρμενία) στις 12 Δεκεμβρίου 1988, ενώ το δεύτερο το 1998 πουλήθηκε σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης