Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καλπάζει το έκτο πανδημικό κύμα – Πάνω από 18 χιλ. νέα κρούσματα και σχεδόν 4 χιλ. επαναλοιμώξεις - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Καλπάζει το έκτο πανδημικό κύμα – Πάνω από 18 χιλ. νέα κρούσματα και σχεδόν 4 χιλ. επαναλοιμώξεις -  Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (35.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 65 (64.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Σχετικά Άρθρα

Σε υψηλούς αριθμούς εξακολουθούν τα κινούνται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση εν μέσω του έκτου πανδημικού κύματος που πλήττει και τη χώρα μας λόγω Omicron 4-5, που σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον πλησιάζει στην κορύφωσή του και σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, παρά τις αυξημένες μολύνσεις, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμη πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με self test δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.
Μόνο το Σάββατο 9/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα 18.214 νέα κρούσματα και 3.895 επαναμολύνσεις, ενώ κατέληξαν ακόμη 22 άτομα και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 101, μεταξύ των οποίων οι 65 (64.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στο μεταξύ, παραμένουν οι συστάσεις για μέτρα αυτοπροστασίας και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέες μεταλλάξεις μέσα στην Omicron το φθινόπωρο, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που εκφράζουν τη διαφωνία τους για την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ που πλέον γίνεται εβδομαδιαία.
Πάντως, «ο ιός ήρθε για να μείνει», τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «όσο περνάει ο καιρός θα αναμένουμε να βλέπουμε μείωση της έντασης στις ΜΕΘ».

Μαγιορκίνης: Όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε μείωση της έντασης στις ΜΕΘ

«Ο ιός ήρθε για να μείνει», σημειώνει  ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας ότι «όσο περνάει ο καιρός θα αναμένουμε να βλέπουμε μείωση της έντασης στις ΜΕΘ».
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης, η συμβίωση με τον ιό συμπεριλαμβάνει και μία κατανόηση του τι περιμένουμε από αυτόν. Ο ίδιος υπογραμμίζει τα 3 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και συγκεκριμένα ότι:
1) η αποστειρωτικού τύπου ανοσία μειώνεται με τον χρόνο,
2) πάντα θα επιλέγονται μεταλλάξεις που διαφεύγουν της ανοσίας (οπότε να το θεωρούμε de facto ότι θα συμβαίνει)
3) ότι η ανοσία έναντι βαριάς νόσου διατηρείται σε βάθος χρόνου.
Όπως εξηγεί, «λαμβάνοντας καταρχή το 1 υπόψιν, τα κλασικά πολύ απλά μοντέλα SIRS, προβλέπουν ταλαντώσεις σε περιοδικά διαστήματα (σχήμα 1). Η έλευση μίας μετάλλαξης που διαφεύγει της ανοσίας μπορεί να ενσωματωθεί στο μοντέλο με αύξηση του ρυθμού της μείωσης της ανοσίας, συνεπώς πάλι καταλήγει στην ίδια λύση, περιοδικές ταλαντώσεις.
Το (3) δεν επηρεάζει την κινητική της επιδημίας, αλλά έχει ως συνέπεια ο αριθμός των θανάτων σε κάθε έξαρση να μειώνεται σταδιακά ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης ανοσίας (είτε από εμβόλια, είτε από νόσο, είτε από συνδυασμό και των 2). Συνεπώς, όσο περνάει ο καιρός θα αναμένουμε να βλέπουμε μείωση της έντασης στις ΜΕΘ, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσει ένα πλατώ. Ο στόχος μας είναι αυτό το πλατώ να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται».

Οι τρόποι αντιμετώπισης

Σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί το παραπάνω, αναφέρει τα εξής:
1) αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις
2) θεραπείες
3) καλή εκπαίδευση και χρήση προστασίας από ευάλωτες ομάδες
4) προσήλωση και καλή χρήση μέτρων υγιεινής και ατομικής προστασίας σε ευαίσθητους χώρους
gkikas.JPG

Γαλιατσάτος: Νέες μεταλλάξεις μέσα στην Omicron το φθινόπωρο – Να κάνουμε την 4η δόση μέχρι να βγει νέο εμβόλιο

Την εκτίμηση ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Omicron, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Π. Γαλιατσάτος, συστήνοντας την τέταρτη δόση εμβολίου μέχρι να βγει το καινούριο.
Ο κ. Γαλιατσάτος μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, συστήνει όποιος θέλει να την κάνει.

Νέο εμβόλιο

Ο κ. Γαλιατσάτος αποκάλυψε ότι η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Όπως ανέφερε, «το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση ,αλλά να προκαλεί και ανοσία».
Πρόσθεσε πως αναμένεται και νέα έρευνα τον Αύγουστο, έτσι ώστε να αποδειχθεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της Omicron.

Εξαδάκτυλος: Υπάρχει μεγάλη θετικότητα – Οι άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου

«Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την 4η δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνας τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τέταρτη δόση εμβολίου, συνέστησε οι κάτω των 60 ετών να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη σχετική συμβουλή.
Εξήγησε ακόμη ότι όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με τέταρτη δόση.

Κρούσματα και τεστ

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Εξαδάκτυλος αφού σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη θετικότητα, τόνισε πως αυτή καταγράφεται μόνο σε ένα βαθμό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με self test δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.
Εξήγησε ότι το self test πρέπει να επιβεβαιώνεται με ένα από τα εργαστηριακά τεστ, είτε rapid είτε PCR, καθώς σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβουν αντιικά φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να τα χορηγήσει μόνο εφόσον είναι καταγεγραμμένη η νόσος.
Όπως είπε, «αν η νόσος καταγραφεί πέντε μέρες μετά, ενδεχομένως να έχει παρέλθει ο χρήσιμος χρόνος λήψης αυτών των φαρμάκων».

Καπραβέλος: Αύξηση των εισαγωγών, σε ανεπίτρεπτα επίπεδα οι θάνατοι - Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα

«Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο κορωνοϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου», υπογράμμισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Ν. Καπραβέλος.
«Από την άλλη πλευρά, καταργήθηκε η μάσκα παντού. Γιατί, επικράτησε η θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό και ότι αυτός δεν αποτελεί δημόσια απειλή», πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ .
Κατά τον ίδιο, η διατήρηση του αριθμού των θανάτων προβληματίζει περισσότερο την κοινότητα των επιστημόνων, ενώ «η παραλλαγή omicron 5 φαίνεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερο. Έχει υψηλούς πυρετούς, κακουχία».
Όπως είπε, «έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία πάρα πολλοί ασθενείς και το ποσοστό που εισάγουμε, ωστόσο, είναι μικρότερο. Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη».

Με ενοχλεί να μην ανακοινώνουμε τους σκληρούς δείκτες

Με αφορμή την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, η οποία γίνεται εβδομαδιαία, ο κ. Καπραβέλος σχολίασε πως «ακόμα κι αυτό που άκουσα ότι θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε καθημερινά την κατάσταση, θα λειτουργήσει και αυτό ενισχυτικά της χαλάρωσης. Θα δυσκολέψει και το έργο το δικό μας και των ΜΜΕ. Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος».
Συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενοχλεί είναι το να μην ανακοινώνουμε τους σκληρούς δείκτες. Αυτοί είναι η πραγματικότητα. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες παθήσεις. Είναι δυνατόν να μην ανακοινώνουμε καθημερινά πόσους νεκρούς έχουμε από μια θανατηφόρο πανδημία; Πώς θα συμμορφωθεί ο πολίτης σε σχέση με μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, παρόλο που δεν υπάρχει υποχρέωση για μέτρα, εφαρμογή της μάσκας».
«“Κρύβουμε κάτω από το χαλί” τα πραγματικά γεγονότα, όχι τα κρούσματα, που είναι σίγουρα περισσότερα» , κατέληξε.

ΕΟΔΥ: Στα 18.214  τα νεά κρούσματα, 3.895 οι επαναλοιμώξεις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα)  που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 18.214.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.829.836 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.895 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899 (5.0% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
e3_6.JPG

e4_4.JPG

Συνολικά 30.448 θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.448 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
H διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
e2_6.JPG

Στους 101 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101 (62.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι έτη. To 92.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (35.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 65 (64.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.742 ασθενείς.
Επιπλεον, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή +0.83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 22.109 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 3.895 είναι επαναλοιμώξεις, τα 2 είναι εισαγόμενα.
Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αττική (9.394). 
Αναλυτικά, η κατανομή των 22.107 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
eody1_21.JPG
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης