Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει το έκτο πανδημικό κύμα - Κοντά στην κορύφωση, σύντομα αποκλιμάκωση - Ξεπερνούν τις 50 χιλ. καθημερινά τα πραγματικά κρούσματα

Σαρώνει το έκτο πανδημικό κύμα - Κοντά στην κορύφωση, σύντομα αποκλιμάκωση -  Ξεπερνούν τις 50 χιλ. καθημερινά τα πραγματικά κρούσματα
Είμαστε σχεδόν στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος και σύντομα θα δούμε αποκλιμάκωση, εκτιμούν οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

Καλπάζει το έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, λόγω Omicron 4 και 5, με τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση να είναι χιλιάδες, όπως και οι επαναλοιμώξεις.
Είμαστε σχεδόν στην κορύφωση αυτού του κύματος και σύντομα θα δούμε αποκλιμάκωση, δηλώνουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, οι οποίοι απορρίπτουν την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, παρά την έξαρση των κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 5/7 ανακοίνωσε ρεκόρ 25.566 κρουσμάτων και 5.022 επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τα πραγματικά κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι πολύ παραπάνω από αυτά που δηλώνονται και μάλιστα, ξεπερνούν ημερησίως τον αριθμό των 50.000, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος προβλέπει ότι η κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος θα είναι παρατεταμένη.

Γκάγκα: Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση – Σε νεαρές ηλικίες τα περισσότερα κρούσματα, μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός

Στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως είμαστε κοντά στην κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος, αλλά και πως πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να φοράμε τις μάσκες μας όπου υπάρχει συνωστισμός και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η κα Γκάγκα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Ζαούτης, σε χθεσινή τους επικοινωνία της είπαν πως φαίνεται πως βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση και σύντομα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.
Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες, με συμπτώματα όμως πιο ήπια από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς προκαλούν κυρίως πυρετό και πονοκεφάλους
Κάνοντας αναφορά στις πολλές επαναλοιμώξεις που καραγράφονται, σημείωσε πως απ΄ ότι φαίνεται τα υποστελέχη της Omicron 4 και 5 κάνουν διαφυγή και «χτυπάνε» και όσους έχουν ήδη νοσήσει.
Για την τέταρτη δόση εμβολίου, η κα Γκάγκα επανέλαβε ότι συνιστάται μόνο σε πολίτες μεγάλης ηλικίας και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Τέλος, η κα Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται το άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε νησιά όπου υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο, αλλά μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και πως συζητείται η άρση της διαθεσιμότητας των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων.

Ζαούτης: Σχεδόν στην κορύφωση του 6ου κύματος, πολύ σύντομα αποκλιμάκωση - Δεν υπάρχει ανάγκη για υποχρεωτική μάσκα

Σχεδόν στην κορύφωσή του βρίσκεται το έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα και μάλιστα, πολύ σύντομα θα δούμε αποκλιμάκωση, ενώ δεν αναμένεται να πιεστεί το ΕΣΥ όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαούτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωση του, εάν ληφθεί υπόψιν τι συνέβη σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε άρση μέτρων πριν από την Ελλάδα και πρόσθεσε πως «βλέπουμε αύξηση στο ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που έχουν μεταβεί σε τουριστικούς προορισμούς».
Όπως είπε, «αυτά τα παιδιά θα το περάσουν πιο ήπια και δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ», ενώ είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους ανθρώπους

Δεν υπάρχει ανάγκη για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Σχετικά με το εάν θα ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, ο κ. Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο αυτή τη στιγμή.
«Είμαστε από τα λίγα κράτη της ΕΕ που διατηρούν τη μάσκα στα ΜΜΜ. Ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί θα πρέπει να συζητηθεί, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν προκύπτει», εξήγησε.

Τέταρτη δόση εμβολίου

Σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν στα άτομα άνω των 60 πως προσφέρει παραπάνω προστασία η 4η δόση και όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και η προστασία.
Ο ίδιος συνέστησε στα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή να πραγματοποιήσουν την τέταρτη δόση.

Τζανάκης: Πάνω από 50.000 ημερησίως τα πραγματικά κρούσματα - Κοντά στην κορύφωση, θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο

Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα είναι πολύ παραπάνω από αυτά που δηλώνονται και μάλιστα, ξεπερνούν ημερησίως τον αριθμό των 50.000, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος και εξέφρασε τη διαφωνία του για την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται, νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος που πλήττει τη χώρα να μπορεί να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως».

Τέταρτη δόση εμβολίου

Σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, αλλά και πως άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.

Περί μάσκας

Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, είπε ότι «δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική, ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».

Καπραβέλος: Να επανεκτιμηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο - Όχι με περιορισμούς αυτή τη φορά, αλλά με μάσκες και εμβόλια

Η πανδημία που δεν έχει τελειώσει, τονίζει ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, εκτιμώντας πως «θα έπρεπε να επανεκτιμήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο. Όχι με περιορισμούς αυτή τη φορά, έχουμε όλα τα όπλα να πολεμήσουμε τον κορωνοϊό με τις μάσκες και τα εμβόλια».
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο mega εξήγησε ότι «η έκρηξη της μετάλλαξης Omicron 5, προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως τις νέες ηλικίες που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα».
Τονίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου», ανέφερε ότι «έκκληση δική μας είναι να ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών μαζί με τις μάσκες και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό».

Ξεκινά δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο

Μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ο κ. Καπραβέλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, ξεκινά άλλη μία δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο, βλέπουμε τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη, ήδη 5 νοσηλεύτριες από τη μονάδα μου έχουν μολυνθεί μετά τις τουριστικές διακοπές. Έχουμε αυξήσει τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο μας σε βάρος άλλων παθήσεων, γιατί πιστεύουμε ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύστημα υγείας».
Πρόσθεσε ότι «το νοσοκομείο είχε επανέλθει σε μία κανονικότητα, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε μία χειρουργική κλινική για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε αυτούς τους ασθενείς».
«Οι φωνές μας είναι με βάση τη λογική διότι μετά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα που πάρθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν επόμενο, η πανδημία που δεν έχει τελειώσει και ένας υπερμεταδοτικός ιός που είναι, να δημιουργεί την «καταστροφή»».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης