Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για το έκτο πανδημικό κύμα - Ξεπερνούν τις 25 χιλ. τα νέα κρούσματα, πάνω από 5 χιλ. οι επαναλοιμώξεις - Σύσταση για χρήση μάσκας

Αγωνία για το έκτο πανδημικό κύμα - Ξεπερνούν τις 25 χιλ. τα νέα κρούσματα, πάνω από 5 χιλ. οι επαναλοιμώξεις - Σύσταση για χρήση μάσκας
Ποσοστό 15-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις
Με το έκτο πανδημικό κύμα να καλπάζει και στην Ελλάδα λόγω Omicron 4 και 5, κρίσιμες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι επόμενες εβδομάδες, καθώς η ανοδική πορεία των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και να κινηθεί σε υψηλότερους αριθμούς.

Ήδη, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000 και ποσοστό 15-18% αυτών είναι επαναλοιμώξεις, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3, ενώ οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5 "σαρώνουν" στις ηλικίες 18-24.
Ρεκόρ 25.566 κρουσμάτων και 5.022 επαναλοιμώξεων καταγράφηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 30.588 νέων κρουσμάτων (εκ των οποίων 5.022 οι επαναλοιμώξεις) του νέου ιού στη χώρα, τα 9 είναι εισαγόμενα.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφεται σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενδεχόμενο που μπορεί να μην αποκλείστηκε στη χθεσινή (4/7) έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ και να αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη 6/7 στη συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όμως ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε σήμερα (5/7) πως «αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους».
Ωστόσο, παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας και μάλιστα, έκκληση στους πολίτες να φορούν τις μάσκες προστασίας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλά και στους ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συνωστισμός, απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προτείνουν η πολιτεία να επιβάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός.
Αν και η τρέχουσα έξαρση της επιδημίας εκτιμάται θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεδομένου πως έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας σε 10-15 ημέρες.
Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξη covid στα τέλη Σεπτεμβρίου, μιλούν για πιθανό έβδομο και χειρότερο κύμα το φθινόπωρο, ενώ δεν παύουν σε καθημερινή βάση να συστήνουν τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, παρά την έξαρση - Μόνο σύσταση για τη μάσκα

Kαθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος, εστιάζοντας στις παραλλαγές Omicron 4 και Omicron 5, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως «αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους».
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει εικόνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική όπου κυρίως νεαρά άτομα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική και σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποείται στα ΜΜΕ.
Αφού σημείωσε ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους» και πως «η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού», ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα συνυπάρχοντας με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.
«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», πρόσθεσε και μίλησε για αναμενόμενη αύξηση των μολύνσεων, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων. Όπως εξήγησε, «βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

Για έξαρση του ιού στις τουριστικές περιοχές

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ή όχι ξενοδοχεία πανδημίας στα νησιά όπου και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πλέον η Πολιτεία μπορεί να το διαχειριστεί, λέγοντας μάλιστα πως «υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κορωνοϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή».

Για τέταρτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους συνέστησε στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου, αλλά και να φοράνε μάσκα οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπου υπάρχει συνωστισμός
Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έκανε την τέταρτη δόση διότι νόσησε μετά την τρίτη δόση.
Υπενθύμισε πως «με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει , δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση.
Τέλος, ανέφερε ότι «από φθινόπωρο θα επικαιροποιηθούν τα εμβόλια σύμφωνα με τις οδηγίες».

Πλακιωτάκης: Φοράτε μάσκες στα πλοία για ένα ασφαλές καλοκαίρι

Έκκληση στους πολίτες να φορούν τις μάσκες προστασίας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλά και στους ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συνωστισμός απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Καλό καλοκαίρι είναι το ασφαλές καλοκαίρι.
Καλώ και παρακαλώ όλους και όλες να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στους ανοιχτούς, αν υπάρχει συνωστισμός και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα» είπε ο κ.Πλακιωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως το λιμενικό σώμα ενισχύει την ασφάλεια στις θάλασσες και στις παραλίες όμως χρειάζεται η ατομική και η προσωπική ευθύνη όλων μας.

Παρασκευής: Ενδεχομένως τις επόμενες 15-20 ημέρες η κορύφωση του κύματος - Το πεντάμηνο το πιο συχνό διάστημα μεταξύ δύο μολύνσεων

Για πιθανή κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος τις επόμενες 15-20 ημέρες έκανε λόγο ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, ο οποίος και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε εμβόλιο τον Οκτώβριο που θα έχει τις πρόσφατες υποπαραλλαγές.
«Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κορύφωση, ενδεχομένως να συμβεί τις επόμενες 15-20 ημέρες», ανέφερε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σημειώνοντας πως υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-30 σε σχέση με τις υπόλοιπες, κάτι που ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε κολλήσει νωρίτερα με την παραλλαγή Omicron, κατά τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, αλλά και μεγάλο βαθμό δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Για επαναλοιμώξεις και νοσήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ποσοστό 15-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις.
Εξήγησε πως το πιο συχνό διάστημα μεταξύ των δύο μολύνσεων είναι το πεντάμηνο, αλλά και ότι συνήθως τα αντισώματα διαρκούν περίπου ένα τρίμηνο, μετά το πέρας του οποίου η προστασία είναι περιορισμένη, κάτι που ισχύει και για το εμβόλιο.
Για τους νοσούντες με κορωνοϊό, υπενθύμισε ότι η σύσταση είναι ότι θα πρέπει να είναι κάποιος απύρετος χωρίς την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων για ένα 24ωρο προκειμένου να κυκλοφορήσει εκτός της οικίας του και να χρησιμοποιεί μάσκα υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές του.
Εξήγησε ότι κατά κανόνα ένας άνθρωπος που είναι ασυμπτωματικός δεν είναι μολυσματικός, αλλά και πως η σύσταση των πέντε ημερών καραντίνας δεν αφορά όλους τους νοσούντες με κορωνοϊό, αλλά όσους μετά το πέρας του διαστήματος αυτού δεν έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει ένα 24ωρο τουλάχιστον απύρετοι.

Τέταρτη δόση εμβολίου

Κάνοντας αναφορά στην τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι «ενισχύει σημαντικά την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, στους άνω των 80 ετών, η προστασία του εμβολίου με την τρίτη δόση που είναι της τάξεως του 85% ανεβαίνει στο 97% με την δεύτερη αναμνηστική δόση. Ανάλογα ισχύει και για τις ηλικίες 70-79, με την διαφορά να είναι μικρότερη».
Τόνισε ότι «σκοπός είναι να ενισχύσουμε την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου στις ευπαθείς ομάδες και πράγματι η τέταρτη δόση το επιτυγχάνει τουλάχιστον προς το παρόν πολύ αποτελεσματικά».
Σχετικά με την τέταρτη δόση στους κάτω των 60 ετών, σημείωσε πως η σύσταση για χορήγησή της εξαρτάται από το αν υπάρχει κάποια σοβαρή χρόνια νόσος ή αν για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς θέλουν για κάποιο διάστημα να ενισχύσουν την προστασία τους.
Πάντως, ο κ. Παρασκευής απέκλεισε την ύπαρξη εμβολίου τον Οκτώβριο που θα έχει τις πρόσφατες υποπαραλλαγές. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι τον Οκτώβριο. Δεν θα είμαστε ανοχύρωτοι, ήδη το υπάρχον εμβόλιο είναι ένα καλό εμβόλιο που μας προστατεύει και οι όποιες αποφάσεις και συστάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου» , κατέληξε.

Εξαδάκτυλος: Ίσως να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες - Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη

Στην πιθανότητα να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου , Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη το νέο κύμα κορωνοϊού και η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν».

Καπραβέλος: Η Omicron 5 πιο επικίνδυνη από την Omicron 2 - Φταίει η χαλάρωση μέτρων

Επικρατεί η Omicron 5 στη χώρα και μάλιστα είναι πιο επικίνδυνη από την Omicron 2 «και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά», υπογράμμισε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Ν. Καπραβέλος, κρούοντας το «καμπανάκι» για την χαλάρωση των μέτρων.
Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, «η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στην χαλάρωση των μέτρων» και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος.
«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» και η Omicron 5 που επικρατεί προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Αναφερόμενος στα νοσοκομεία, είπε πως η κατάσταση δυσχεραίνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος, ενώ οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από 20, γεγονός που όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας».
Εκτίμησε ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι.
Τέλος, για την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη στους άνω των 60 ετών.

Η εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος - Οι κόκκινες περιοχές και οι ηλικίες που χτυπά

«Σαρώνει» στις ηλικίες 18-24 ο κορωνοιός και συγκεκριμένα, οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, όπου και καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα σοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3 εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και των επαναλοιμώξεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες.
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ και αύξηση των θανάτων. Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα μέσα σε διάστημα 12 -15 ημερών από την αύξηση των κρουσμάτων αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.


Η εικόνα της πανδημίας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 25.566.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Επιπλέον, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.022 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 187.202(4.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Συνολικά 30.349 θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.349 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους 98 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (37.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 61 (62.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.738 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +20.23%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 30.588 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα (εκ των οποίων 5.022 οι επαναλοιμώξεις) του νέου ιού στη χώρα, τα  9 είναι εισαγόμενα, ενώ τα 15.155 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Αναλυτικά, η  κατανομή των 30.579 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

XARTIS.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης