Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Την αναστολή της συνταγογράφησης για ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Την αναστολή της συνταγογράφησης για ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Να μην εφαρμοστεί η υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους μόνο από τους γιατρούς των δημόσιων δομών ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Mόνο από τις δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν από την 1η Ιουλίου να συνταγογραφούν φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις οι ανασφάλιστοι πολίτες, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητεί την οριστική κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων μόνο από τους γιατρούς των δημόσιων δομών.
Μάλιστα, το θεσμικό όργανο των γιατρών αναμένεται να ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, καθώς υποστηρίζει ότι «το μέτρο αναμένεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υπερφόρτωση των δημόσιων δομών υγείας οι οποίες θα έπρεπε με κάθε προσπάθεια να αποφορτιστούν μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».
Επίσης ο ΠΙΣ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουλίου εκτιμώντας ότι εν μέσω θέρους και αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 θα δημιουργήσει πρόβλημα στις δημόσιες υγειονομικές δομές και θα επιδεινώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως στην σχετική υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών προβλέπονται και οι ακόλουθες εξαιρέσεις:
α. Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.
β. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
γ. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ΄ αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Και
δ. Η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους πολίτες.
Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις παραπάνω εξαιρούμενες κατηγορίες η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->