Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χάος με 4η δόση εμβολίου - Ενστάσεις Μόσιαλου - Χωρίς τεκμήρια η εισήγηση της Επιτροπής

Χάος με 4η δόση εμβολίου - Ενστάσεις Μόσιαλου - Χωρίς τεκμήρια η εισήγηση της Επιτροπής
Δεν είναι επαρκής λόγος ότι θα μπορούν να κάνουν την δ’ δόση όσοι φοβούνται λέει ο κ.Μόσιαλος
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ενστάσεις σχετικά με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβλιασμού για την χορήγηση της δ’ δόσης σε άτομα ηλικίας 30 με 59 ετών διατυπώνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται και από την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας.
Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.
Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει «ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».
Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.
Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται.
Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση» επισημαίνει ο κ.Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων».

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

«Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία.
Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό.
Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.
Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης.
Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων.
Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Omicron» καταλήγει στην τοποθέτηση του ο κ.Μόσιαλος.

Θεοδωρίδου: Η σύσταση για δ’ δόση δεν έχει αλλάξει – Όφελος στους άνω των 60 με υποκείμενα

Την θέση πως η σύσταση για την δ’ δόση δεν έχει αλλάξει διατύπωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα.
Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών.
Η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό με την 4η δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η κα.Θεοδωρίδου, η οποία υποστήριξε ότι η 4η δόση έχει όφελος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Για ποιους ανοίγει

Διευκρίνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση δίνει την δυνατότητα σε άτομα που για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για λόγους υγείας, επιθυμούν να κάνουν 4η δόση.
«Τα έχουμε γνωρίσει με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή.
Γι’ αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα.
Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά.
Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει.
Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Μόλις 15%

Στα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία από τον Μάιο έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένα μόλις το 15% έχει εμβολιαστεί.
«Και αν επανερχόμαστε με αυτή την σύσταση είναι για να τονίσουμε ότι αυτά τα άτομα ακριβώς, άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το έχουν αμελήσει.
Σε αυτό το σημείο να σταθούμε και όχι αν άνοιξε η πλατφόρμα για τους λίγους που έχουν ειδικούς λόγους να κάνουν την 4η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της Επιτροπής

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήγθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους 30 – 59 ετών.
Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη σε όλους τους ενήλικες, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκή για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον.

Έξαρση κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (23/6) 10.474 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με 1.797 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα φτάνουν στους 17.
Στους 88 οι ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.583.526 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 154.546(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.141 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (58.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 45 (51.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (48.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.717 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή +13.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη.

Ανησυχίες ειδικών

Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί των κρουσμάτων που αναφέρονται, δεν είναι ενδεικτικοί της πραγματικότητας και πως αν γίνονταν τα τεστ που πραγματοποιούνταν την προηγούμενη περίοδο, θα είχαμε περίπου 25.000 κρούσματα ημερησίως.
Αν και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενη και ότι η Omicron σε σχέση με τη Delta δεν πιέζει τόσο πολύ το σύστημα Υγείας ώστε να ληφθούν μέτρα περιορισμού καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από τις υγειονομικές αρχές.
Προειδοποιήσεις
Πάντως ολοένα και περισσότερες επιστήμονες προειδοποιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέροντας πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε χωρίς αμφιβολία θα αυξηθούν οι νοσηλείες αλλά και τα πιο βαριά περιστατικά και οι θάνατοι.
Η εκτίμηση των περισσότερων ειδικών είναι πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με την κορύφωση τους να αναμένεται έως τις 10 Ιουλίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα την περίοδο του Αυγούστου.
Όπως αναφέρεται, αιτία της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι οι παραλλάξεις Omicron 4 και Omicron 5, οι οποίες, όπως αναφέρεται, διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων όσον αφορά την ήπια λοίμωξη ενώ είναι πολύ πιθανή και η επαναλοίμωξη για όσους έχουν ήδη νοσήσει με covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης