Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου, πολλές διάσπαρτες εστίες - Επιχειρούν και τα εναέρια μέσα

Φωτιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου, πολλές διάσπαρτες εστίες - Επιχειρούν  και τα εναέρια μέσα
Χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά, αλλά με διάσπαρτες εστίες
Σχετικά Άρθρα

«Μάχη» με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή Γάια της Εύβοιας, αν και η εικόνα της πύρινης λαίλαπας είναι πλέον βελτιωμένη, αφού δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις διάσπαρτες εστίες.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακή 19/6 ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα ενάερια μέσα -3 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη -, ενώ υπάρχει και ένα συντονιστικό, με στόχο να αποτρέψουν κάθε πιθανή επέκταση της φωτιάς σε δύσκολη και απόκρημνη περιοχή.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 18/6 σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό Ευβοίας και λίγο πριν από τις 19:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι, πλέον παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, με τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν να είναι ενισχυμένες από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική.
"Έχουν μείνει κάποιες μικρές και διάσπαρτες εστίες που οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται εδώ προσπαθούν να περιορίσουν", ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, Κ. Δημάς,προσθέτοντας πως "είμαστε σε πολύ καλή θέση και ο μόνος προβληματισμός μας είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και πάλι στην περιοχή".
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, ενώ όλη τη νύχτα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (εκ των οποίων 3 είναι Ε.ΜΟ.ΔΕ.) και 31 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα τις εστίες της φωτιάς.
Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Το ξέσπασμα της φωτιάς

Από το Σάββατο 18/6 επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατέβαλλαν  υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στη Γαία και στο χωριό Κρεμαστός Ευβοίας, το οποίο  εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.
H Πυροσβεστική έκανε λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο της περιοχής, αργότερα το μέτωπο έχει «προσδιοριστεί» και λήφθηκαν μέτρα για να μην επεκταθεί η φωτιά.
Τα εναέρια μέσα βγήκαν εκτός μάχης από τις 21:00 και η νύχτα προβλεπόταν  δύσκολη καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ανατολικά ενώ το δυτικό μέτωπο οριοθετήθηκε. .
Κάποιοι από τους κατοίκους παρέμειναν στο Κρεμαστό βρέχοντας τις αυλές και τα σπίτια τους, παρά την εντολή εκκένωσης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ.

Ανεξέλεγκτες οι φλόγες

Ενισχύθηκαν  από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας.

Το μέτωπο είχε πάρει το Σάββατο 18/6  ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις ήταν  αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.
Οι φλόγες είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή ήταν  ισχυρός.
Ενεργοποιήθηκαν  και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπήρχε συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.
Εξαπλώνεται η φωτιά στην Εύβοια-Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης | Η  Εφημερίδα των Συντακτών
Συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες Πεζοπόρου τμήματος, 32 οχήματα ενώ συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές πυροσβέστες.
«Δόθηκε μάχη για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέτωπα και να μπορέσουμε να φέρουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις κοντά στο μέτωπό της φωτιάς. Αυτή τη μάχη φαίνεται πως την κερδίσαμε προς το παρόν και μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θ. Μπουραντάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γ. Κελαϊδίτης, ανέφερε πως «μπορέσαμε και κρατήσαμε το μέτωπό της φωτιάς μακριά από τον οικισμό και απομακρύναμε με αυτό τον τρόπο την απειλή».
evia2_1.JPG
Δύσκολη φωτιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς το δύσβατο σημείο όπου μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.
«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».
Μεγάλη φωτιά στον Κρεμαστό Εύβοιας | ΣΚΑΪ
 Η εκκένωση

Το απόγευμα του Σαββάτου (18/6/2022) στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστού Ευβοίας.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω του δύσβατου του σημείου αλλά και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 86 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.


222_16.jpg
111_4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης