Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στην Εύβοια: Καίει σε τρία μέτωπα – Ανεξέλεγκτες οι φλόγες, δύσκολη νύχτα - Συνεχείς ενισχύσεις της πυροσβεστικής

Φωτιά στην Εύβοια: Καίει σε τρία μέτωπα – Ανεξέλεγκτες οι φλόγες, δύσκολη νύχτα - Συνεχείς ενισχύσεις της πυροσβεστικής
Σε δύσβατη δασώδη περιοχή μαίνεται η φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Σχετικά Άρθρα

(upd) Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουνίου για να τιθασεύσουν τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στη Γαία και στο χωριό Κρεμαστός Ευβοίας το οποίο εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους.
Ωστόσο τα εναέρια μέσα έχουν βγει εκτός μάχης από τις 21:00 και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται ανατολικά ενώ το δυτικό μέτωπο σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριοθετηθεί.
Κάποιοι από τους κατοίκους παρέμειναν στο Κρεμαστό βρέχοντας τις αυλές και τα σπίτια τους, παρά την εντολή εκκένωσης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ.
Το χωριό αυτή τη στιγμή αν και απέχει ένα χιλιόμετρο από τις φλόγες δεν απειλείται, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο άνεμος μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.
Οι φλόγες κατεβαίνουν τη χαράδρα καίγοντας δασική έκταση και η μεγάλη μάχη θα δοθεί στον επαρχιακό δρόμο που πλησιάζει η φωτιά από τις επίγειες δυνάμεις.
Νωρίτερα σκαπτικά μέσα είχαν φτάσει στο σημείο προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Ανεξέλεγκτες οι φλόγες

Ενισχύονται από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας.

Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.
Οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.
Ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.
Εξαπλώνεται η φωτιά στην Εύβοια-Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης | Η  Εφημερίδα των Συντακτών
Η μάχη 

Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στο σημείο για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.
Συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες Πεζοπόρου τμήματος, 32 οχήματα ενώ συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές πυροσβέστες.
Εύβοια: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά - Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός
Δύσκολη φωτιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς το δύσβατο σημείο όπου μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.
«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».
Μεγάλη φωτιά στον Κρεμαστό Εύβοιας | ΣΚΑΪ
Τρία μέτωπα

«Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί».
«Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει.
Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας, τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

 Η εκκένωση

Το απόγευμα του Σαββάτου (18/6/2022) στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστού Ευβοίας.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω του δύσβατου του σημείου αλλά και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 86 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.


Δύσκολη επιχείρηση

Για δύσκολη επιχείρηση έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ.
Πάντως ο κ. Αρτοποιός εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το προσεχές διάστημα η φωτιά θα περιοριστεί.
Κρίσιμη και οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαηδίτης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.
Όπως είπε οι άνεμοι δεν βοηθούν την κατάσταση, ενώ η φωτιά δημιουργεί η ίδια το δικό της μικροκλίμα.

222_16.jpg
111_4.jpg
Η φωτιά αυτή την ώρα βρίσκεται στο ένα περίπου χιλιόμετρο από το χωριό, το οποίο εκκενώθηκε.
Περιγράφοντας την κατάσταση της φωτιάς, είπε ότι ο δυνατός αέρας και το δύσβατο της περιοχής δυσχαιρένουν την κατάσβεσή της. Έχει ήδη κάψει τμήμα του δάσους και στην συνέχεια προχώρησε σε εκτάσεις με ελιές.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, Κωνσταντίνος Δημάς, υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς που κατευθύνονται προς το χωριό.
Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τα πρώτα σπίτια, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί το χωριό, στο οποίο διαμένουν περίπου 50 κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Δημά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης