Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σουρβίνος (καθηγητής Ιολογίας): Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος - Θα είναι μικρότερο σε ένταση

Σουρβίνος (καθηγητής Ιολογίας): Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος - Θα είναι μικρότερο σε ένταση
"Πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας",  ανέφερε ο Γ. Σουρβίνος

Στην έναρξη του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο θα οφείλεται στις δύο υποπαραλλαγές Οmicron 4 και Omicron 5, αναφέρει όπως βρισκόμαστε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γ. Σουρβίνος, ο οποίος εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έχουμε εκ νέου μέτρα.
«Νομίζω πως έχει εμπεδωθεί αυτή η συνείδηση και δεν χρειαζόμαστε το κράτος, για να μας επιβάλλει μέτρα. Είναι κοινή λογική ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα μέρος με συγχρωτισμό ή σε ένα κλειστό χώρο με πολλά άτομα, πρέπει να φοράμε μάσκα για να αποφύγουμε οποιαδήποτε έκθεση στον ιό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, σημειώνοντας για την αύξηση του κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πως ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας».

Η εικόνα της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 και αυτό, αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετρούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές».
Σημείωσε δε, πως ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα και αφετέρου, την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες».
Πάντως, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι εάν αυτό το έκτο κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο και αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία.
Εξηγεί ότι «ο σκοπός του εμβολίου είναι να μας προστατεύσει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Όχι τόσο πολύ από μολυσματικότητα, γιατί έχει δειχθεί ότι τα νέα στελέχη, οι υποπαραλλαγές διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος ή η ανοσία είναι σχετικά σύντομη».

Μικρότερο σε ένταση του 6ο κύμα

«Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα μοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.
Πρόσθεσε πως «η ενισχυτική (σ.σ. τρίτη) δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της Omicron, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όπου η τρίτη δόση ήταν λίγο μακριά χρονικά σε σχέση με το κύμα της Omicron».
Κατά τον ίδιο, «σίγουρα ο συνδυασμός παραμέτρων, όπως ο χρόνος εμβολιασμού, η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων στην τέταρτη δόση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η άρση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, είναι παράμετροι που μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό και να μας οδηγήσουν σε μία έκρηξη κρουσμάτων». Συμπλήρωσε πως «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας».

Βραχεία η ανοσία της Omicron

«Οι δύο νέες υποπαραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας που έχει προκληθεί από την Omicron 2, σε συντομότερο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.
Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τις μετρήσεις των επαναμολύνσεων, φαίνεται ότι η ανοσία της Omicron είναι βραχεία, καθώς έχουμε παραδείγματα από άτομα με Omicron που επαναμολύνθηκαν από Omicron2 μέσα σε τρεις εβδομάδες ή αντίστοιχα από την Omicron 4 και Omicron 5 που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας που έχει προκληθεί από την Omicron 2, σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη όμως, διευρύνουν την κυτταρική ανοσία, που είναι ένα θετικό στοιχείο».
«Πάντα όμως αυτές οι υποπαραλλαγές και ένα νέο κύμα θα έχουν ως «στόχο» ευάλωτους πληθυσμούς και ηλικιωμένα άτομα», πρόσθεσε.

Νόσηση με συμπτώματα

«Οι μολύνσεις που οφείλονται στην Omicron 4 και στην Omicron 5 που ακούμε τελευταία, πραγματικά προκαλούν συμπτώματα, τα οποία είναι πιο έντονα σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Δεν είναι ευκαταφρόνητα και δεν είμαστε στην προηγούμενη φάση της εντελώς ασυμπτωματικής λοίμωξης», εξήγησε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για οξυγόνωση, που οδηγεί τους ασθενείς στο νοσοκομείο και ότι αυτή η ανάγκη θα είναι σε μειωμένη κλίμακα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.
Όσον αφορά τους θανάτους, υπογράμμισε ότι ο δείκτης θνητότητας σε σχέση με τα κρούσματα από περίπου 0,4% που ήταν στη Delta με το τέταρτο κύμα, μετατράπηκε σε 3 τοις χιλίοις κατά το κύμα της Omicron».
«Πάντα όμως στη δημόσια υγεία ο κάθε θάνατος είναι μία απώλεια. Δυστυχώς δεν είναι μόνο νούμερα, είναι ανθρώπινες υπάρξεις και η απώλεια τους δημιουργεί απώτερες συνέπειες στο οικείο περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για επαναμολύνσεις

Για τις επαναμολύνσεις που καταγράφονται στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ και το αν η βαρύτητα της νόσησης σχετίζεται με το πόσες φορές έχει κάποιος νοσήσει, ο κ. Σουρβίνος αναφέρει ότι «υποτίθεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα σε κάθε έκθεση «εκπαιδεύεται» και θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη φορά. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση υγείας ενός οργανισμού».

Αδύνατο να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, είναι αδύνατον να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης, αν και μέχρι στιγμής η παρατήρηση δείχνει ότι σχεδόν κάθε έξι μήνες έχουμε νέο στέλεχος.
Όπως αναφέρει, ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει, «είναι συνεχώς ανάμεσά μας και όσοι πιστεύουν το αντίθετο έχουν κάνει λάθος. Τον έχουμε δει να παίρνει διάφορες μορφές, παραλλαγές, υποπαραλλαγές, στελέχη τα οποία είναι αυτά που εξελίσσουν την πανδημία και δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης