Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί που ζητούν επαναφορά της μάσκας

Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί που ζητούν επαναφορά της μάσκας
Τις τελευταίες μέρες οι επαναμολύνσεις και τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας και τον αυξημενο αριθμό κρουσμάτων και των επαναλοιμώξεων σε ημερήσια βάση βρίσκονται οι ειδικοί, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το ξέσπασμα ενός 6ου κύματος κορωνοϊού πριν τον Σεπτέμβρη, αφού ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν την επαναφορά της μάσκας, εκτιμώντας ότι θα έχουμε εκθετική αύξηση και θα δούμε όχι μόνο την περαιτέρω άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, αλλα και των νοσηλειών και πιθανώς των θανάτων.
Ήδη, τις τελευταίες μέρες οι επαναμολύνσεις και τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα και μάλιστα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες ξεπέρασαν στις 8.000, εξέλιξη που οδηγεί τους ειδικούς να μιλούν για έναρξη του έκτου πανδημικού κύματος.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού, ενώ οι εμπειρογνώμονες κρούουν τον ...κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πως είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Άλλωστε, η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός παραμένει, παρά το γεγονός ότι έχει αρθεί η υποχρεωτική χρήση της από 1η Ιουνίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αρθεί λόγω καλοκαιριού, ανάμεσα τους και η χρήση της μάσκας, θα επανεξεταστούν από το φθινόπωρο και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στην χώρα, κάποια από αυτά να επανέλθουν.
Μάλιστα, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί, εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών θα κληθεί να κάνει μια ακόμα δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν αναφέρει πως θα υπάρξει από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα είναι επικαιροποιημένο και θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει .

Λινού: Μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες – Να επανέλθουν άμεσα σε αεροπλάνα και πλοία

«Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς.», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να επανέλθει η χρήση της στα αεροπλάνα και στα πλοία.
«Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα», ανέφερε η κα Λινού μιλώντας στο mega.
Όπως είπε, «το αν χάσαμε πάλι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από εμάς. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση των συνωστισμών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ψηλά επίπεδα. Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να οδηγηθούν στη διασωλήνωση, στις εντατικές, και να χάσουν τη ζωή τους. Βλέπω μεγάλο συνωστισμό στην καθημερινή μας ζωή και ανησυχώ. Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, σε αεροπλάνα, τρένα κλπ.».
Η ίδια για την μετάλλαξη omicron εξήγησε ότι «η Ο4 και η Ο5 δεν συναντάει ανοσία για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με την Ο1 ή την Ο2. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο».
Σύμφωνα με την κα Λινού, «πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία».

Σουρβίνος (καθηγητής Ιολογίας): Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος - Θα είναι μικρότερο σε ένταση

Στην έναρξη του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο θα οφείλεται στις δύο υποπαραλλαγές Οmicron 4 και Omicron 5, αναφέρει όπως βρισκόμαστε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γ. Σουρβίνος, ο οποίος εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έχουμε εκ νέου μέτρα.
«Νομίζω πως έχει εμπεδωθεί αυτή η συνείδηση και δεν χρειαζόμαστε το κράτος, για να μας επιβάλλει μέτρα. Είναι κοινή λογική ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα μέρος με συγχρωτισμό ή σε ένα κλειστό χώρο με πολλά άτομα, πρέπει να φοράμε μάσκα για να αποφύγουμε οποιαδήποτε έκθεση στον ιό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, σημειώνοντας για την αύξηση του κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πως ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας».

Η εικόνα της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Οmicron2 από τις υποπαραλλαγές Οmicron 4 και Οmicron 5 και αυτό, αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετρούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές».
Σημείωσε δε, πως ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα και αφετέρου, την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες».
Πάντως, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι εάν αυτό το έκτο κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο και αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία.
Εξηγεί ότι «ο σκοπός του εμβολίου είναι να μας προστατεύσει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Όχι τόσο πολύ από μολυσματικότητα, γιατί έχει δειχθεί ότι τα νέα στελέχη, οι υποπαραλλαγές διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος ή η ανοσία είναι σχετικά σύντομη».

Μικρότερο σε ένταση του 6ο κύμα

«Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα μοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.
Πρόσθεσε πως «η ενισχυτική (σ.σ. τρίτη) δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της Omicron, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όπου η τρίτη δόση ήταν λίγο μακριά χρονικά σε σχέση με το κύμα της Omicron».
Κατά τον ίδιο, «σίγουρα ο συνδυασμός παραμέτρων, όπως ο χρόνος εμβολιασμού, η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων στην τέταρτη δόση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η άρση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, είναι παράμετροι που μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό και να μας οδηγήσουν σε μία έκρηξη κρουσμάτων».
Συμπλήρωσε πως «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας».

Βραχεία η ανοσία της Omicron

«Οι δύο νέες υποπαραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας που έχει προκληθεί από την Omicron 2, σε συντομότερο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.
Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τις μετρήσεις των επαναμολύνσεων, φαίνεται ότι η ανοσία της Omicron είναι βραχεία, καθώς έχουμε παραδείγματα από άτομα με Omicron που επαναμολύνθηκαν από Omicron2 μέσα σε τρεις εβδομάδες ή αντίστοιχα από την Omicron 4 και Omicron 5 που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας που έχει προκληθεί από την Omicron 2, σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη όμως, διευρύνουν την κυτταρική ανοσία, που είναι ένα θετικό στοιχείο».
«Πάντα όμως αυτές οι υποπαραλλαγές και ένα νέο κύμα θα έχουν ως «στόχο» ευάλωτους πληθυσμούς και ηλικιωμένα άτομα», πρόσθεσε.

Νόσηση με συμπτώματα

«Οι μολύνσεις που οφείλονται στην Omicron 4 και στην Omicron 5 που ακούμε τελευταία, πραγματικά προκαλούν συμπτώματα, τα οποία είναι πιο έντονα σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Δεν είναι ευκαταφρόνητα και δεν είμαστε στην προηγούμενη φάση της εντελώς ασυμπτωματικής λοίμωξης», εξήγησε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για οξυγόνωση, που οδηγεί τους ασθενείς στο νοσοκομείο και ότι αυτή η ανάγκη θα είναι σε μειωμένη κλίμακα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.
Όσον αφορά τους θανάτους, υπογράμμισε ότι ο δείκτης θνητότητας σε σχέση με τα κρούσματα από περίπου 0,4% που ήταν στη Delta με το τέταρτο κύμα, μετατράπηκε σε 3 τοις χιλίοις κατά το κύμα της Omicron».
«Πάντα όμως στη δημόσια υγεία ο κάθε θάνατος είναι μία απώλεια. Δυστυχώς δεν είναι μόνο νούμερα, είναι ανθρώπινες υπάρξεις και η απώλεια τους δημιουργεί απώτερες συνέπειες στο οικείο περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για επαναμολύνσεις

Για τις επαναμολύνσεις που καταγράφονται στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ και το αν η βαρύτητα της νόσησης σχετίζεται με το πόσες φορές έχει κάποιος νοσήσει, ο κ. Σουρβίνος αναφέρει ότι «υποτίθεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα σε κάθε έκθεση «εκπαιδεύεται» και θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη φορά. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση υγείας ενός οργανισμού».

Αδύνατο να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, είναι αδύνατον να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης, αν και μέχρι στιγμής η παρατήρηση δείχνει ότι σχεδόν κάθε έξι μήνες έχουμε νέο στέλεχος.
Όπως αναφέρει, ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει, «είναι συνεχώς ανάμεσά μας και όσοι πιστεύουν το αντίθετο έχουν κάνει λάθος. Τον έχουμε δει να παίρνει διάφορες μορφές, παραλλαγές, υποπαραλλαγές, στελέχη τα οποία είναι αυτά που εξελίσσουν την πανδημία και δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε».

Το αποτύπωμα θα φανεί σε 3 εβδομάδες

Πάντως, η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες, σύμφωνα με τον Δ.  Σαρηγιάννη, αν και «η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη».
Σύμφωνα με τον κ.  Σαρηγιάννη,  «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε». Η  αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες, ενώ δεν  αποκλείεται να φτάσουμε τους 50 θανάτους την ημέρα.

Ακόμη 7.163 νέα κρούσματα σε 24 ώρες- Πάνω από 1.000 επαναλοιμώξεις

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ, αλλά και οι επαναλοιμώξεις, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έναρξη  έκτου πανδημικού κύματος.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα ήταν 7.163, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18/6.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.539.423 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.025, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 147.387 (4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
eody1_16.JPG
eody2_13.JPG

Συνολικά 30.079 θάνατοι στη χώρα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.079 θάνατοι.
Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους 99 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 99 (58.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη, ενώ το 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (46.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (53.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στο μεταξύ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.711 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή +0.75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 120 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 8.188 νέων κρουσμάτων στη χώρα (εκ των οποίων 1.025 οι επαναλοιμώξεις), δεν υπήρχε κανένα εισαγόμενο κρούσμα, ενώ η πλειοψηφία εντοπίστηκε στην Αττική.
Αναλυτικά, η κατανομή των 8.188 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
eody3_9.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης