Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σήμερα 16/6 η δικαστική απόφαση για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα

Σήμερα 16/6 η δικαστική απόφαση για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα
Το δικαστήριο θα ανακοινώσει για το εάν και ποιοι από τους κατηγορούμενους φέρουν ποινική ευθύνη
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το εάν και ποιοι από τους 21 κατηγορούμενους φέρουν ποινική ευθύνη για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, που άφησε πίσω της 25 νεκρούς.
Οι δικαστές θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων αλλά και οι κατά τον επίμαχο χρόνο αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών, παράβασης καθήκοντος και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία είναι αυτοί που από τη θέση του ο καθένας είχαν ευθύνη για την καλή λειτουργία των υποδομών της πόλης.
Αν οι δικαστές υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση τότε θα κηρύξουν ενόχους τους 20 από τους 21 κατηγορούμενους για τα αδικήματα που τούς αποδίδονται πλην αυτού της παράβασης καθήκοντος για το οποίο η Εισαγγελέας Έδρας ζήτησε αθώωση για την πλειονότητα των υπόλογων.

Τι είχε πει η Εισαγγελέας

Στην πρότασή της, τον περασμένο Μάρτιο, η Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πετρούλα Μακρή, είχε πει πως η περιφερειάρχης τότε Αττικής Ρένα Δούρου είναι ένοχη για περισσότερους από δέκα λόγους που αφορούν παραλείψεις της σε σειρά καθηκόντων.
Κατά την Εισαγγελέα, η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει, σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας» αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιϊας στην παλαιά Εθνική οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα.
Σειρά παραλείψεων είχε καταλογίσει η κυρία Μακρή και στην τότε δήμαρχο Μάνδρας στην οποία «χρέωσει» αδράνεια σε κρίσιμες επεμβάσεις, κυρίως για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, τονίζοντας πως μεταξύ των αυθαιρέτων κατασκευών ήταν και κάποιες του ίδιου του δήμου που είχαν ανεγερθεί σε κρίσιμα σημεία εντός ή στις όχθες ρεμάτων.
Αντίστοιχα, είχε ζητήσει ενοχή δύο αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων Ελευσίνας και Μεγαρέων και στελεχών Δασαρχείων και Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ είχε αναφερθεί εκτενώς στις ευθύνες των αρμοδίων για τον παντελή έλεγχο των ρεμάτων και της κατάστασης τους από τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αστυνόμευση και επιτήρησή τους.

www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης