Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη: Μάλλον ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα – Δεν έχει φύγει ακόμη ο κορωνοϊός

Παγώνη: Μάλλον ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα – Δεν έχει φύγει ακόμη ο κορωνοϊός
Δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της ασθένειας, τόνισε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, η οποία εξήγησε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας είναι σε απομόνωση, ενώ τα άλλα δύο ύποπτα κρούσματα φαίνεται πως είναι ανεμοβλογιά.
Συγκεκριμένα, η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ για τα δύο ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων το ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στην Κρήτη, ανέφερε για το πρώτο πως «αναμένεται απάντηση αλλά από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται για ανεμοβλογιά», ενώ για αυτό στην Κρήτη πως «δόθηκε απάντηση ότι είναι ανεμοβλογιά».
Σε ό,τι αφορά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, που είναι ένας 59χρονος με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία, σημείωσε πως «είναι σε απομόνωση και η πορεία της νόσου είναι καλή, καθώς έχει ήπια συμπτώματα».
Η κα Παγώνη συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται όταν δει κάποιο εξάνθημα, καθώς το πρώτο περιστατικό που επιβεβαιώθηκε με ευλογιά είχε κάποιο ιστορικό, αφού πριν από 15 ημέρες είχε πάει στην Πορτογαλία, η οποία μαζί με την Ισπανία είχε τα πρώτα και περισσότερα ευρωπαϊκά κρούσματα.
«Η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη, είναι ενδημική νόσος στην κεντρική Αφρική, ιδιαίτερα στο Κονγκό, όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και κάποιοι θάνατοι, επειδή όμως δεν είχαν τα ιατρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την ίδια, όλα τα υπόλοιπα κρούσματα που φτάνουν στα 1.000 περίπου σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα θάνατο και μάλιστα, τα περισσότερα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, ενώ δεν χρειάστηκε να γίνει εμβολιασμός μέχρι την 4η μέρα.
Πρόσθεσε πως η θεραπεία απαιτεί 3-4 εβδομάδες.
Εξήγησε ότι δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της ασθένειας, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι εάν κάθομαι στο αεροπλάνο δίπλα σε ένα κρούσμα δεν υπάρχει περίπτωση να μου μεταδοθεί η νόσος εάν δεν ακουμπήσω κάποιο εξάνθημά του, ενώ εάν κοιμηθώ σε σεντόνια που έχει κοιμηθεί ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός

«Δεν έχει φύγει ακόμη, είναι λανθασμένη η άποψη του κόσμου ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε η κα Παγώνη αναφερόμενη στον κορωνοϊό.
«Είμαστε τόσο έμπειροι μετά από 2,5 χρόνια που ο καθένας μας θα χρειαστεί να βγάλει την μάσκα από την τσάντα όταν βρεθεί σε μέρη με συνωστισμό», σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τα πανηγύρια, που τα είχαμε στερηθεί δύο χρόνια».
Όπως είπε, «εμείς θα αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν αρχίσουν να πιέζονται τα νοσοκομεία με αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων».
Τέλος, η κα Παγώνη υπογράμμισε ότι η ενίσχυση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αποσυμφορήσει την κίνηση στα νοσοκομεία. «Λόγω της Covid-19 που όλο το ιατρικό προσωπικό επικεντρώθηκε στην αντιμετώπισή της, δεν εκπαιδεύτηκαν οι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας», «πρέπει να εστιάσουμε εκεί και να εξυπηρετήσουμε τους μη Covid ασθενείς, που όλους αυτούς τους μήνες, περίμεναν υπομονετικά και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα τακτικά τους χειρουργεία, ούτε τα χρόνια νοσήματα που είχαν, γιατί φοβόταν ο κόσμος να πάει στα νοσοκομεία», πρόσθεσε κα Παγώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης