Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα –Προβλήματα σε Ανατ. Μακεδονία – Συνολικά 224 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα –Προβλήματα σε Ανατ. Μακεδονία – Συνολικά 224 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Συνολικά 224 κλήσεις έχει δεχθεί το τελευταίο 24ωρο το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «GENESIS» που πλήττει την χώρα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Genesis» και σήμερα, Σάββατο 11/6, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες που από το πρωί εκδηλώνονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν όλη την χώρα.
Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρότερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, ενώ από το μεσημέρι στην Πίνδο και στην Ανατολική Στερεά.
Εξασθένηση και περιορισμός τους αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, όμως τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12/6, κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.
Στην Αττική, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι και μάλιστα, τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 11/6 θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στον νομό Θεσσαλονίκης.

Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα προκάλεσε σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στις Σέρρες για πιθανή μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα από τη γειτονική Βουλγαρία.
Στην πόλη της Ξάνθης, πλημμύρισαν δρόμοι και πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους και κατέληξαν σε ανοιχτά χαντάκια και λακκούβες, αναγκάζοντας τον δήμο να ζητήσει τη συνδρομή και της Εισαγγελίας.
Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τα έργα που εκτελούνται για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου και από την καθυστέρηση του αναδόχου εργολάβου να αποκαταστήσει έγκαιρα το οδόστρωμα.
Μάλιστα, ο δήμος Ξάνθης με ανακοίνωσή του στις 10/6 έκανε γνωστό ότι κατατέθηκε αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης «ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να κληθούν οι υπεύθυνοι για την άμεση αποκατάσταση των φθορών και ζημιών στα εργοτάξια φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα σε πεζούς και οχήματα από τις μεγάλες οπές που έχουν σχηματιστεί στις οδούς της πόλης με αρκετά μεγάλο βάθος».
Στην Καβάλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στη παραλία Οφρυνίου (Τούζλα) στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν χείμαρροι και ο κεντρικός δρόμος του παραλιακού τουριστικού οικισμού να κοπεί στη μέση.
Η πυροσβεστική υπηρεσία προέβη στον απεγκλωβισμό μιας πενταμελούς οικογένειας από το σπίτι της λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στην περιοχή της παραλίας Οφρυνίου, όπου το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν απροσπέλαστο.
Προβλήματα προκλήθηκαν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης και μέσα στην πόλη της Καβάλας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ενώ υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στο δημόσιο φωτισμό σε δρόμους και γειτονιές.
Στις Σέρρες, οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς έλαβαν ειδοποίηση από τη γειτονική Βουλγαρία ότι θα ελευθερώσουν ποσότητες νερών στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα.


Συνολικά 224 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

Συνολικά 224 κλήσεις έχει δεχθεί το τελευταίο 24ωρο το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «GENESIS» που πλήττει την χώρα. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Αναλυτικά:

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 79 κλήσεις εκ των οποίων, 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 114 κλήσεις εκ των οποίων, 16 για κοπές δέντρων, 91 για αντλήσεις υδάτων, 3 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης