Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποιοι Δήμοι της Αττικής είναι πρωταθλητές στην ανακύκλωση

Ποιοι Δήμοι της Αττικής είναι πρωταθλητές στην ανακύκλωση
Ποιοι είναι οι Δήμοι που έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ανακύκλωσης

Φόρους συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ θα πληρώνουν οι δημότες της Αττικής με ευθύνη των δημάρχων που συνεχίζουν να θάβουν τα σκουπίδια τους στη χωματερή των Άνω Λιοσίων ενώ η διαδικασία της ανακύκλωσης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας βάζοντας ως στόχο ότι μέχρι το 2025 η ανακύκλωση θα ανέλθει στο 55%.
Από τους 66 δήμους της Αττικής μόλις 5 Δήμοι έχουν πάρει ζεστά την υπόθεση της ανακύκλωσης ενώ οι υπόλοιποι 61 δήμοι κινούνται σε αντίθεση κατεύθυνση ή παραμένουν αδρανείς στην υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος.
Πάντως ο κ. Περιφερειάρχης έστειλε σαφές μήνυμα προς του δημάρχους που συνεχίζουν να καίνε τα σκουπίδια τους σε παρανομες χωματερές ότι θα τον βρουν απέναντι τους
Ο φόρος ταφής ανέρχεται σε 20 ευρώ ο τόνος και εφαρμόζεται από τις αρχές του 2022.
Η Αττική παράγει 1.700.000 τόνους σκουπιδιών και κατευθύνονται για ταφή στη χωματερή.
Τα χρήματα από το φόρο πηγαίνουν στον Πράσινο Ταμείο και στην συνέχεια δίνονται για έργα στους Δήμους της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης προσδιόρισε ότι ο φόρος ταφής νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή του αναβλήθηκε δύο φορές.

Οι πρωταθλητές

Οι Δήμοι που έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ανακύκλωσης, όπως αποκάλυψε ο κ Πατούλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο ώστε οι δημότες να γνωρίζουν τον έργο των εκλεγμένων δημάρχων της Αττικής.
Ο Δήμος Βριλησσίων είναι στην κορυφή με ποσοστό 35% στην κατηγορία διαλογή στην πηγή, ακολουθεί ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με 33,4%, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με 26%.
Στην κατηγορία ξεχωριστή συλλογή χωρίς απόβλητα είναι ο Δήμος Βριλησσίων με ποσοστό 23,1%, ο Δήμος Παιανίας με ποσοστό 18,7% και ο Δήμος Πεντέλης με 16,2%.
Στην κατηγορία χωρίς συλλογή αποβλήτων πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με 20,3%, ο Δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5% και ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με ποσοστό 13%.
Στην κατηγορία καθαρότητας των υλικών είναι ο δήμος Βριλησσίων με 30% , ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου με 23%, και ο δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης με ποσοστό 19% .
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2021 μαζεύτηκαν 700 τόνοι με διαλογή στην πηγή κάθε μέρα εκ των οποίων οι 596 τόνοι είναι ανακυκλώσιμοι και 104 τόνοι βιοαπόβλητα.
Πιο αναλυτικά οι Δήμοι με ποσοστά στη Διαλογή στην πηγή ήταν άνω του 15% και ο αριθμός των δήμων αυξήθηκε σε 24 από 20.
Το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής είναι στο αέρα και οι δημότες θα είναι σε θέση να παρακολουθούν την προσπάθεια του δικού τους δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι δήμοι που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις παρατηρείται ότι εμφανίζουν σχετικά μικρή δόμηση και διατίθεται χώρος για την τοποθέτηση κάδων συλλογής ανακύκλωσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης