Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μια ακόμη αποδόμηση του εμβολιασμού από το Nature Medicine – Τα εμβόλια μειώνουν τους κινδύνους μόλις 15%

Μια ακόμη αποδόμηση του εμβολιασμού από το Nature Medicine – Τα εμβόλια μειώνουν τους κινδύνους μόλις 15%
Η μελέτη παρακολούθησε 13 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για το ζήτημα του μακροχρόνιου COVID μετά την ανακάλυψη της λοίμωξης SARS-CoV-2 σε εμβολιασμένα άτομα

Ο εμβολιασμός κατά του covid 19 παρουσιάστηκε ως το θαύμα της επιστήμης, ως την σωτήρια λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μια προπαγάνδα καθώς οι έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν τους κινδύνους μόλις 15%

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 θα συνεχίσουν να υποφέρουν και να μην μπορούν να αναρρώσουν πλήρως από τη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 έχουν συμπτώματα διαφορετικά τα αρχικά στάδια της νόσου.
Είναι μακροχρόνια, συμπτώματα και με την ποσότητα των ιών SARS-CoV-2 να μεταβάλλεται συνεχώς στο σώμα, ολόκληρη η διαδικασία ανάρρωσης συνεχίζεται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτά είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του νέου κορωνοϊού, γνωστού και ως Covid μακράς διάρκειας.
Περίπου το 10% έως το 30% των ασθενών με COVID-19 θα αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία ιατρική εξήγηση για αυτό.

4 τύποι ανθρώπων είναι επιρρεπείς σε μακροχρόνιο COVID

Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID.

Υψηλά επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 στα αρχικά στάδια:
Πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα ιών παραμένει στο σώμα τους κατά τη διαδικασία εξάλειψης του ιού.

Δημιουργία αυτοαντισωμάτων μετά τη μόλυνση:
Αυτά τα αντισώματα δεν επιτίθενται στον ιό, αλλά αντίθετα στο ίδιο το σώμα του ασθενούς.
Δεν σταματούν εντελώς να λειτουργούν καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν και συνεχίζουν να επιτίθενται στον οργανισμό.

Ενεργοποίηση άλλων ιών στο σώμα μετά από μόλυνση με COVID-19: για παράδειγμα, ο ιός του έρπητα.

Έχοντας μια υποκείμενη νόσο, όπως ο διαβήτης:
Οι ιοί είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από ότι πιστευόταν προηγουμένως στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιου COVID-19, με ελαφρά μόνο μείωση κατά 15%.

Μελέτη σε 13 εκατ ανθρώπους

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine στις 25 Μαΐου 2022, εξετάζεται ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος του COVID-19 που σχετίζεται με τον εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.
Η μελέτη παρακολούθησε 13 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για το ζήτημα του μακροχρόνιου COVID μετά την ανακάλυψη της λοίμωξης SARS-CoV-2 σε εμβολιασμένα άτομα.

Σύμφωνα με το άρθρο του Nature:
«Οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν επίσης συμπτώματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου και η κόπωση σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους για έως και έξι μήνες αφότου βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.
Η ομάδα δεν βρήκε διαφορά στον τύπο ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ αυτών που είχαν εμβολιαστεί και εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η Nature ανέφερε δύο μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο μακροχρόνιος COVID συνέβη σε έως και 30% των περιπτώσεων και μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι ήταν πιο κοντά στο 7%.
Σε κάθε περίπτωση, με περίπου 83 εκατομμύρια μολύνσεις μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό όσων μετατρέπονται σε μακροχρόνια κρούσματα θα ήταν «ένας απίστευτα υψηλός αριθμός ανθρώπων που επηρεάζονται από μια ασθένεια που παραμένει μυστηριώδης», δήλωσε ο νεφρολόγος Ziyad Al-Aly ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον COVID, εκείνοι που ανέπτυξαν λοίμωξη πριν από 30 ημέρες είχαν:

74% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
143% αυξημένο κίνδυνο πήξης και αιματολογικών διαταραχών
αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων κατά 148%.
100% αύξηση του κινδύνου κόπωσης
αύξηση 69% στον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών

Η μελέτη εξέτασε επίσης τη νοσηλεία:
Ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 29% για όσους δεν νοσηλεύτηκαν εντός 30 ημερών από την λοίμωξη και κατά 169

Τα συμπτώματα του COVID μακράς διάρκειας επηρεάζουν πολλά όργανα στο σώμα

Ο μακροχρόνιος COVID είναι στην πραγματικότητα μια χρόνια ασθένεια που έχει διάφορα συμπτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προς το παρόν ανεξήγητα ή ακόμη και δύσκολο να εντοπιστούν.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, διεισδύοντας σε διάφορα όργανα.

Κυκλοφορικό σύστημα

Πολλοί άνθρωποι με μακροχρόνιο COVID υποφέρουν από υπερβολική κόπωση.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κούραση που εμφανίζεται κάθε φορά που ασκούνται.
Σε γενικές γραμμές, η καρδιά και το αίμα μας μεταφέρουν οξυγόνο στους μύες και τα όργανά μας σε όλο το σώμα, έτσι έχουμε τη δύναμη να στεκόμαστε, να περπατάμε και να ασκούμαστε.
Μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι τα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 έχουν εξασθενημένο σύστημα κυκλοφορίας του αίματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παροχή οξυγόνου και να οδηγήσει σε σοβαρή κόπωση.

Στην καρδιά και στο σύστημα κυκλοφορίας του αίματος, ακόμη και η παρουσία μικρού αριθμού ιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία.

Επιπλέον, οι μικροθρόμβοι που προκαλούνται από φλεγμονώδεις αποκρίσεις μπορούν να μπλοκάρουν τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κυκλοφορία.
Και η φλεγμονή μπορεί επίσης να βλάψει τις νευρικές ίνες που ελέγχουν την κυκλοφορία.
Εγκέφαλος

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο μέσω της ρινικής κοιλότητας και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, προκαλώντας βλάβη στο εγκεφαλικό σύστημα.
Μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη ακόμη και με ήπια λοίμωξη.
Τα μακροχρόνια προβλήματα COVID στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στην υπερβολική ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μικρογλοία που προκαλούνται από τον ιό.
Αυτή η απόκριση είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στη γνωστική έκπτωση και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επιπλέον, ο μακροχρόνιος COVID μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη.

Πνευμονολογικά προβλήματα

Μερικοί ασθενείς με μακροχρόνιο COVID, που δεν έχουν νοσηλευτεί ποτέ, έχουν συχνά δύσπνοια.
Παραδόξως, οι πνεύμονές τους φαίνονται φυσιολογικοί μετά από αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία.
Μόνο όταν εκτελείται μια ειδική μαγνητική τομογραφία ανακαλύπτεται η βλάβη στους πνεύμονες.
Η πιθανή αιτία είναι ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν μικροθρόμβωση στα πνευμονικά αιμοφόρα αγγεία τους, η οποία οδηγεί σε έλλειψη παροχής οξυγόνου.
Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια δύσπνοια, σαν να τους πιέζει κάτι στο στήθος, αλλά οι εξετάσεις ρουτίνας τους δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα.

Καλύτερη μέθοδος θεραπείας για μακρά συμπτώματα COVID

Το British Medical Journal προτείνει ότι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για τον μακροχρόνιο COVID μπορεί να είναι η ολιστική προσέγγιση.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέρη του σώματος που έχουν καταστραφεί από τον μακροχρόνιο COVID έχουν πάρα πολλά συμπτώματα.
Πολλοί ασθενείς με μακροχρόνιο COVID έχουν σωματικά συμπτώματα καθώς και ψυχικά προβλήματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου.
Αυτό που αναζητείται είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν οι άνθρωποι να μειώσουν τα συμπτώματα και το άγχος τους.

Η ολιστική προσέγγιση βασίζεται σε πολλές θεραπευτικές μεθόδους της Ανατολής, από τις οποίες το να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με διαλογισμό είναι μια εκδοχή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει πολλή έρευνα για τα αποτελέσματα του διαλογισμού, αλλά πολύ λίγα έχουν γίνει συστηματικά.

Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις του διαλογισμού στα εγκεφαλικά κύματα μελετήθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Τα εγκεφαλικά κύματα είναι οι νευρικές δραστηριότητες του εγκεφάλου που μετρώνται με όργανα και χωρίζονται σε διαφορετικές συχνότητες, όπως άλφα, βήτα και θήτα.
Μελέτες έχουν βρει ότι στην αρχή του διαλογισμού, η συχνότητα των κυμάτων άλφα μειώθηκε, ενώ το πλάτος αυξήθηκε, υποδεικνύοντας ότι το σώμα άρχισε την προσπάθεια να απαλλαγεί από το υπερβολικό άγχος και έγινε πιο ήρεμο.
Αυτό βοηθά το σώμα και το μυαλό να ξεκουραστούν.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τον διαλογισμό ως τρόπο προσαρμογής της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά υιοθεσίας είναι πιο μορφωμένα, γυναίκες ή νεότερες, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Περίπου το 80% των συμπληρωματικών θεραπειών θεωρούνται ως επιλογές θεραπείας στις συζητήσεις γιατρού - ασθενούς.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health συνέταξε έναν χάρτη αποδεικτικών στοιχείων για τις επιπτώσεις του διαλογισμού επιλέγοντας 191 αναφορές σε σύνολο πάνω από 430.
Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του διαλογισμού είναι η μείωση του στρες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η μείωση της κόπωσης.
Η κόπωση είναι το πιο κοινό πρόβλημα για τα άτομα με μακρά COVID-19 και πολλοί υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Κάτω από έντονο στρες και κόπωση, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν ακόμη και να εργαστούν ή να φροντίσουν τις οικογένειές τους.
Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην ανάρρωση από τα γενικά συμπτώματα.
P1-.jpg

P5-2.jpg
P3-3.jpg

P6-1.jpg
P7.jpg
P4-2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης