Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά σε Βούλα - Βάρη: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Κάηκαν σπίτια, η καταμέτρηση των ζημιών

Φωτιά σε Βούλα - Βάρη: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Κάηκαν σπίτια, η καταμέτρηση των ζημιών
Έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά το Σάββατο (4/6/2022) στο Πανόραμα Βούλας, ενώ όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την περίπτωση αναζωπύρωσης.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της 'Ανω Βούλας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε δέκα κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ' όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι το απόγευμα του Σαββάτου 4/6.
Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Π.Σ., έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.
Η καταμέτρηση από την πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.
Όπως έγινε γνωστό από το πυροσβεστικό Σώμα, η πυρκαγιά, τόσο στην περιοχή της 'Ανω Βούλας, όσο και προς την Βάρη, είναι οριοθετημένη, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες και δεν υφίσταται κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο δεν θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο.
Στις 14.30 απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και δύο αεροσκάφη «καναντέρ» CL-215 για εναέρια επιτήρηση και για ρίψεις νερού, αν χρειαστεί, σε δύσβατα σημεία, για διευκολύνεται το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Στο μεταξύ, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Στυλιανίδης: Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω καιρικών συνθηκών και ανάγλυφου της περιοχής

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, προβλέποντας πως το καλοκαίρι θα είναι σκληρό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα, καθώς η εικόνα της φωτιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ δεν υπάρχουν ενεργές καύσεις.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευ. Τουρνάς, ανέφεραν ότι η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται ανεπτυγμένες και εξακολουθούν να επιχειρούν.
Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.
Όπως τόνισαν, ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά, με τρεις διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος.
Όλη τη νύχτα, όπως σημείωσαν, υπήρξε προσπάθεια για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Συνολικά, όπως είπαν, διατέθηκαν 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα.

Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι και επί του πεδίου και στον συντονισμό κατόρθωσαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής να περιοριστεί η χθεσινή πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις όλων των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Ευ. Τουρνάς υπογράμμισε ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό ιδιαίτερα μάλιστα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών στην περιοχή της Άνω Βούλας.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά με 3 διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος πολύ κοντά σε σπίτια, με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, να προκύψουν περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες», σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται ανεπτυγμένες κι εξακολουθούν να επιτηρούν. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, κάποια απ' αυτά κάνουν διαβροχή έτσι ώστε να καταστείλουν εντελώς το φαινόμενο και οι τοπικοί διοικητές θα ενημερώσουν πότε θα έχει ελεγχθεί πλήρως η πυρκαγιά και θα έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Παρόλα αυτά, έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί».
Ο κ. Τουρνάς υπογράμμισε ότι "η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην 'Ανω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και στην περιοχή της 'Ανω Βούλας, ενώ λίγο αργότερα γρήγορα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά. Ήταν πολύ δύσκολη η αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και ταυτόχρονα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές".

Τουρνάς για την πορεία της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τουρνάς, το Συντονιστικό Κέντρο ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 12:57. Στα 12 λεπτά, τα πρώτα οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού βρίσκονταν στο σημείο. Στις 13:17 ζητήθηκε η συνδρομή εναερίων μέσων και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL- 215, 2 CL- 415, 1 ελικόπτερο Erickson και 1 συντονιστικό ελικόπτερο του ΠΣ και βρέθηκαν στο πεδίο. Ακολούθησαν σε κύματα 2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ, 1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής ΒΚ-117, 2 CL-215 και3 Air-Tractors από Αγχίαλο.
Συνολικά υπήρξαν διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, ήταν μία «συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα», παρά τις αντίξοες συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο. «Ήταν η δεύτερη φωτιά που έσκασε 3 χιλιόμετρα από την αρχική στη θέση Κρεμαστός Λαγός, η οποία μετακινήθηκε στην περιοχή της Βάρης και αναγκαστήκαμε να εκτρέψουμε τις δυνάμεις μας προς τα εκεί και στη συνέχεια να σπάσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή του Κουβαρά, που ήταν κι αυτή σημαντική γιατί απειλούσε ένα σημαντικό δάσος», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «οι αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν κι εκτελέστηκαν με πολύ καλό συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων και συνέβαλαν αποτελεσματικά στον περιορισμό και στην κατάσβεση των πυρκαγιών κι εντέλει στον περιορισμό της ζημιάς που έγινε από την καταστροφική πυρκαγιά».

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Χρήστο Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. και Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών, θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Κυριακής 5/6 το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας απέλπιδας προσπάθειας για την απόκρυψη της ανικανότητας του επιτελικού κράτους κι ενός ανύπαρκτου μηχανισμού πολιτικής προστασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ο Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Μεγάλες καταστροφές - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο πύρινος εφιάλτης τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σπίτια και αυτοκίνητα.
Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε οικίες, οχήματα και στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, αν και τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο και ένας πυροσβέστης στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές, πληροφορίες αναφέρουν ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια, αλλά και πως κάηκαν 4 σπίτια.
Άλση και παρκάκια στο Πανόραμα της Βούλας έκαψε η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι σε περιοχή της 'Ανω Γλυφάδας και στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων, κινήθηκε προς νοτιότερο κομμάτι του Υμηττού.

Έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Το προηγούμενο  24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά στη Βούλα προκλήθηκε από το δίκτυο ηλεκτρισμού

Από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.
«Aπό το KYT – κέντρο διανομής της Γλυφάδας ξεκίνησε η φωτιά.
Εκεί αναχαιτίστηκε από τα αεροσκάφη, ωστόσο ένα κομμάτι της κατέβηκε σε χαράδρα και έφερε τη φωτιά στο πίσω μέρος της πόλης» επισήμανε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι πρώτες ενδείξεις

Όμως πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.
Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλής και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Meteo: Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 4/6 στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από εδώ και πέρα, μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή 5/6 το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.
m1_2.JPG
Υπενθύμιζεται ότι τόσο η εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) όσο και η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα FLAME/METEO του ΕΑΑ. Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η υποστήριξη της μετάβασης από την καταστολή στην πρόληψη, μέσα από την ενίσχυση της επίγνωσης και της ετοιμότητας τόσο του πληθυσμού όσο και των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων.
Τέλος, το το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό:
-Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα• κα
-καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες
-Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο "άπλωμα" του καπνού.
m3_3.JPG
Τι προηγήθηκε στις 4/6 -  Μήνυμα 112

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 4/6 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν.
Έκκληση μέσω του 112 απηύθυνε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 ανέφερε:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .
Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .
Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.
1112.png

Προληπτική εκκένωση γηροκομείου και των παιδικών χωριών SOS - Σχολείο για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Το απόγευμα του Σαββάτου 4/6 εκκενώθηκαν οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Δίλοφο Βάρης και η περιοχή Χέρωμα Βάρης.
Προληπτικά ζητήθηκε και η εκκένωση ενός γηροκομείου, αλλά και των παιδικών χωριών SOS.
Ακόμη, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας, ενώ την  εντολή ν' ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας λόγω της πυρκαγιάς.

Η ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνέδραμε ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο (4/6/2022) σε 'Ανω Γλυφάδα και Βούλα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τo Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, διατέθηκαν πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου 'Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.
Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρέθηκε  στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.
Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πυρκαγιά στη Γλυφάδα – Προς Βούλα το μέτωπο - Εκκένωση κατοίκων, μήνυμα 112
fire_1.JPG
Άνδρας με κοριτσάκι στην αγκαλιά του απομακρύνεται από την περιοχή της πυρκαγιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε  ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.
Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.
Παράλληλα από την αστυνομία έγιναν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας.

house.JPGfire_2_1.JPG
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
3_212.JPG

Reuters: Πικρές μνήμες στην Ελλάδα από τις πυρκαγιές

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά μαίνεται στα περίχωρα της Αθήνας το Σάββατο (4/6/2022), προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, όπως αναφέρει το Reuters.
Ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους, η φλόγα εξαπλώθηκε γρήγορα στις πλαγιές του Υμηττού απλώνοντας πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από τα νότια προάστια.
Προληπτικά, οι αρχές πολιτικής προστασίας εκκένωσαν ορισμένες περιοχές της Βούλας και της Γλυφάδας, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως είδε τουλάχιστον δύο σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.
«Λόγω των έντονων βόρειων ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και πλησίασε την πόλη», δήλωσε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
«Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τη βοήθεια 6 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων έριξαν τόνους νερού σε μια προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, η οποία μαίνεται για περισσότερες από επτά ώρες.
Μια σειρά από πυρκαγιές κατέκαψε περίπου 300.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδεις εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, υπενθυμίζει το Reuters.
Η χώρα έχει πικρές μνήμες από μια πυρκαγιά του 2018 που έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Μάτι κοντά στην Αθήνα, σκοτώνοντας 102 ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης