Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μελέτη στο BMJ Global Health: Η υποχρεωτικότητα στα εμβόλια και τα πιστοποιητικά έκαναν μεγάλη ζημιά, ήταν λάθος

Μελέτη στο BMJ Global Health: Η υποχρεωτικότητα στα εμβόλια και τα πιστοποιητικά έκαναν μεγάλη ζημιά, ήταν λάθος
Η έκθεση - μελέτη επέκρινε τους επιστήμονες επειδή αποκαλούσαν τα μη εμβολιασμένα άτομα ως πηγή μελλοντικών παραλλαγών του COVID-19, τροφοδοτώντας έτσι την εμπρηστική ρητορική εναντίον τέτοιων ανθρώπων

Στην περίοδο της υστερίας για την πανδημία του covid 19 όσοι ασκούσαν κριτική ότι ήταν λάθος η υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχαν στοχοποιηθεί και επικριθεί…
Όταν καταλάγιασε η σκόνη και η υστερία υποχώρησε, μελέτες αρχίζουν να διατυπώνουν με επιστημονική τεκμηρίωση ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον COVID-19 και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχαν επιζήμιες πολιτικές, νομικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αποσταθεροποιώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα της επιστήμης και της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health, ένα παγκόσμιο διαδικτυακό περιοδικό υγείας με έδρα το Λονδίνο.

Αρκετές χώρες έχουν εφαρμόσει υποχρεωτικότητες στα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.
Κάποια κράτη τα εφάρμοσαν με σχετικά δημοκρατικές διαδικασίες ενώ άλλες χώρες τα επέβαλλαν επικαλούμενες συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η έρευνα με τίτλο «οι συνέπειες της πολιτικής εμβολίων για τον covid-19»

Τα πιστοποιητικά εμβολίων ενοχοποίησαν τη διάκριση με βάση την «αντιληπτή κατάσταση υγείας» των ατόμων, ακόμη και εναντίον εκείνων που μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν αναρρώσει από προηγούμενη μόλυνση και γενικά διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19.

«Έχοντας δημιουργήσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, είναι κατανοητό ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν στο μέλλον για να συμπεριλάβουν άλλα προσωπικά δεδομένα υγείας, συμπεριλαμβανομένων γενετικών εξετάσεων και αρχείων ψυχικής υγείας, τα οποία θα δημιουργούσαν πρόσθετες παραβιάσεις δικαιωμάτων και διακρίσεις με βάση τη βιολογική κατάσταση για τους εργοδότες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις κυβερνήσεις και εταιρείες τεχνολογίας», προειδοποιεί η μελέτη.

Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει ότι οι πολιτικές για τα εμβόλια για τον COVID-19 έχουν πυροδοτήσει έντονες πολιτικές συζητήσεις και μαζικές διαμαρτυρίες που μπορεί να επηρεάσουν τις επερχόμενες εκλογές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υποστηρικτές των εμβολίων έχουν εξισώσει όσους διαμαρτυρήθηκαν για τα εμβόλια COVID-19 με εγχώριους τρομοκράτες, ζητώντας από την κυβέρνηση και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «ενισχύουν τους νόμους λογοκρισίας» εναντίον τέτοιων ομάδων και ατόμων.

H μελέτη είναι επικριτική και για τους επιστήμονες

Η έκθεση - μελέτη επέκρινε τους επιστήμονες επειδή αποκαλούσαν τα μη εμβολιασμένα άτομα ως πηγή μελλοντικών παραλλαγών του COVID-19, τροφοδοτώντας έτσι την εμπρηστική ρητορική εναντίον τέτοιων ανθρώπων
.
Στα κράτη της Δύσης, τα πανεπιστήμια επέβαλλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ακόμη και για υγιείς φοιτητές και καθηγητές που διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο.

Ορισμένες πολιτικές εμβολιασμού κατά του COVID-19 περιορίζουν δυσανάλογα την πρόσβαση των ανθρώπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική ζωή, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παραβιάζει, επίσης την ηθική της δημόσιας υγείας.
Η αρχή της αναλογικότητας απαιτεί κάθε παρέμβαση στη δημόσια υγεία να αποφέρει οφέλη που υπερτερούν του περιορισμού των ελευθεριών και άλλων βαρών.

Η υποχρεωτικότητα στα εμβόλια είχε χαμηλή αποτελεσματικότητα

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολίων για τον COVID-19 στη μείωση της μετάδοσης είναι πιθανότατα μικρότερη από το αναμενόμενο, αναφέρει η ερευνητική έκθεση.

«Αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί ευρέως δημόσια, αναδεικνύοντας ότι πολλές τρέχουσες πολιτικές εμβολίων δεν καθοδηγούνται πλέον από την επιστήμη, αλλά χρησιμοποιούνται για να τιμωρούν άτομα που παραμένουν μη εμβολιασμένα και για να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και τη συμμόρφωση».

Η έκθεση επεσήμανε ότι ορισμένα πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ επιβάλλουν την τρίτη δόση εμβολίου για νέους παρά την «έλλειψη στοιχείων για ουσιαστικό κλινικό όφελος».
Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις για έναν «μικρό αλλά σημαντικό» κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ή άλλων καρδιακών παθήσεων.

Πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν την υποχρεωτικότητα στα εμβόλια και στα πιστοποιητικά.
Στη Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης υπέγραψε ένα νομοσχέδιο τον Μάιο 2022 που απαγόρευε στις υπηρεσίες της πολιτείας και της κομητείας να ζητούν αποδείξεις εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Στην Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στους πολιτειακούς υγειονομικούς υπαλλήλους να προσθέτουν εμβόλια για τον COVID-19 σε μια λίστα εμβολιασμών που απαιτούνται για τη φοίτηση σε δημόσια σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης