Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψαλτοπούλου για ευλογιά πιθήκων: Δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί διεθνώς

Ψαλτοπούλου για ευλογιά πιθήκων: Δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί διεθνώς
"Θα  πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα", ανέφερε η Θ. Ψαλτοπούλου

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο mega σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί διεθνώς δεν υπάρχει θάνατος ή βαριά νόσηση.
Όπως είπε, «κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό».

Τρόπος μετάδοσης

Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης της νόσου, εξήγησε ότι «η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν».

Για κορωνοϊό

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στη χώρα μας, η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε πως «μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».
Τέλος, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την τέταρτη δόση εμβολίου για το γενικό πληθυσμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->