Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο
Tις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου, εκτιμά ο Γκ. Μαγιορκίνης

«Θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο», ανέφερε μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορωνοϊός.
Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης στο Πρακτορείο Fm, προσθέτοντας πως «με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά».
Εξήγησε ότι δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορωνοϊός και δεν θεωρεί ότι θα έχουμε πανδημία, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου.

Περί μετάδοσης του ιού

Κληθείς να εξηγήσει πώς εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, απάντησε ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής».
Ακόμη, αν και σημειώνει ότι δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από παρελθόν, υποθέτει ότι λόγω εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές και αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στην έξαρση αυτή.
Προσθέτει δε, πως «μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης