Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος για ευλογιά των πιθήκων: «Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 1.000» - Τι είπε για τον εμβολιασμό

Γώγος για ευλογιά των πιθήκων: «Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 1.000» - Τι είπε για τον εμβολιασμό
Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, τους ανοσοκατεσταλμένους και τις εγκύους

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σημειώνοντας πως ο ιός μεταδίδεται με την επαφή.
Σύμφωνα με τον γιατρό, τα κρούσματα είναι περίπου 100 μέχρι στιγμής, ωστόσο, εκείνο δε που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η ταχύτατη διάδοση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των νοσούντων σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός.
Προβληματίζει ακόμη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να γίνουν 1.000.
«Υπάρχει δυναμική του ιού», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση αλλά μόνο με την στενή σωματική επαφή, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι καταρροή και μυαλγίες.
Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, τους ανοσοκατεσταλμένους και τις εγκύους.
Όποιος έχει εμβολιαστεί για ευλογιά, προστατεύεται σε ποσοστό 80% και δεν κινδυνεύει να την περάσει βαριά, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, ενώ για την ώρα, αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης