Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται όπως ένας κορωνοϊός

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται όπως ένας κορωνοϊός
Μόλις 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται όπως ένας κορωνοϊός διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια.
Μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει.
Δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως ο κορωνοϊός.
Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση.
Αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Ζαούτης.

Δεν μιλάμε για επαναφορά μάσκας

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν μιλάμε για επαναφορά της μάσκας με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων και εξήγησε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών.
«Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα» είπε ο κ.Ζαούτης, ο οποίος σχετικά με τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο, είπε ότι αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.
Όσον αφορά στα μέτρα είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο της ευλογιάς

Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.
«Αυτή τη στιγμή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.
Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» υπογράμμισε ο κ.Ζαούτης.

Από Σεπτέμβριο για μεταλλάξεις covid

Αναφορικά με τον κορωνοϊό είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι οι επαναμολύνσεις με ήπια συμπτώματα, ενώ τόνισε ότι έχει μειωθεί τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα.
«Η πανδημία φαίνεται να είναι σε φάση μείωσης, επειδή έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
Πάρα πολλοί έχουν νοσήσει και μπαίνουμε στο καλοκαίρι, εποχή κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->