Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προειδοποιήσεις επιστημόνων: Εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Προειδοποιήσεις επιστημόνων: Εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων
H μετάδοση γίνεται κυρίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή υποστήριξε ο Σπ.Πουρνάρας
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγες ημέρες να δούμε χιλιάδες κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων διατύπωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πουρνάρας είπε πως «μέσα σε 10 – 15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000» είπε ο κ.Πουρνάρας, ο οποίος σχετικά με το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, έναν τουρίστα στην Κεφαλλονιά, είπε ότι τελικά είχε ανεμοβλογιά και ήδη είναι καλύτερα.
Ο κ.Πουρνάρας είπε ότι η ινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και ότι τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Μετάδοση

Όπως είπε, η μετάδοση γίνεται κυρίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει.
Επιπλέον, επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.
«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει.
Ας μην είμαστε βιαστικοί.
Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε» υποστήριξε ο κ.Πουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης