Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ευλογιά των πιθήκων: SOS και σύσταση ECDC για προγράμματα εμβολιασμού - Ανησυχεί ο Biden... μέτρα και στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: SOS και σύσταση ECDC για προγράμματα εμβολιασμού - Ανησυχεί ο Biden... μέτρα και στην Ελλάδα
Μέτρα λαμβάνονται και στις ΗΠΑ με επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ενώ στο τραπέζι εξετάζονται ανάλογα σχέδια και στην Ελλάδα

(upd5)Δεν πρόλαβε ο κόσμος να ξεπεράσει το σοκ από τους περιορισμούς του Covid 19 και ένας νέος εφιάλτης ξεκίνησε, με τα κράτη να θεσπίζουν εκ νέου περιορισμούς, όπως το Βέλγιο που έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για την ευλογιά των πιθήκων.
Οι γιατροί προειδοποιούν για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες «δυο με τρεις εβδομάδες», όπου και εκεί οι υγειονομική έχουν θέσει την επαναφορά των μέτρων στο τραπέζι.
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου 2022.
Μέτρα λαμβάνονται και στις ΗΠΑ με επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ενώ στο τραπέζι εξετάζονται ανάλογα σχέδια και στην Ελλάδα.
Στο τραπέζι στη χώρα μας βρίσκονται επί τάπητος μέτρα, όπως η υποχρεωτική καραντίνα κατά τα βελγικά πρότυπα αλλά και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους.

ΕΟΔΥ: Εισηγείται καραντίνα

Η ευλογιά των πιθήκων έχει κάνει την εμφάνιση της και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και στην Ελλάδα, όπου ήδη εξετάζεται ένα ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Αττικόν».
O ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε καραντίνα για τα κρούσματα του ιού.

Ελλάδα: Πιθανή η επαναφορά της μάσκας

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διασποράς σε κάποιες χώρες, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται και από τα σταγονίδια.
Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ιατρική κοινότητα θα γνωρίζει αν πρόκειται για μετάλλαξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η θνητότητα από τη νόσο είναι στο 1-3%.
Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο.
Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, καθώς και του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννα Ρέντζιου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Καντζανού, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων όπως δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ανεμοβλογιά η…ευλογιά των πιθήκων

Ανεμοβλογιά δείχνουν, τα πρώτα αποτελέσματα από το ύποπτο δείγμα για ευλογιά των πιθήκων που εξετάστηκε από τον τουρίστα που παραθέριζε στην Κεφαλονιά και νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο, συμφώνα με πληροφορίες.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και έχει πυρετό και εξανθήματα σε όλο του το σώμα.
Λήφθηκε και δεύτερο δείγμα του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται εντός λίγων ωρών.
Η σύντροφός του, ωστόσο, παραμένει ασυμπτωματική.
Ο άνδρας διακομίστηκε αεροπορικώς το βράδυ του Σαββάτου (21/5) μέσα σε ειδική αποστειρωμένη κάψουλα μεταφοράς, ενώ το ιατρικό προσωπικό που τον συνόδευσε φόρεσε τις ειδικές στολές, όπως και στα περιστατικά κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται.
Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

SOS και σύσταση του ECDC για την έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού

Σε σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων νέων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ενδείξεων ευρείας μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα αναμένεται να προχωρήσει ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ..
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 22 Μάιου 2022, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου 2022.

 
Ανοσία στην ευλογιά


Στα προγράμματα εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
Το 1980 κηρύχθηκε η εξάλειψη της νόσους, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων εξαιτίας των φόβω για πιθανή ανάκαμψη της νόσου.

Αμφιβολίες – «Δεν είναι εύκολη απόφαση»

Το ECDC σημείωσε στο σημείωμά του το οποίο αποκάλυψαν οι Financial Times ότι -σε αυτό το στάδιο- δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο με βάση τα εξατομικευμάνα ιατρικά δεδομένα.

Δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.
Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή.
 
Κρούσματα σε 12 χώρες

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη το τελευταίο διάστημα ώστε να κατανοήσουν επαρκώς το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό.
Μέχρι το Σάββατο 21 Μάιου, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί.
Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή.

Ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές.
Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.
Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.
Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να αποκλείσουν τη μετάδοση με αερολύματα ή την εξέλιξη του ιού σε πιο εύκολα μεταδοτικό στέλεχος.

Η δήλωση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σαββατοκύριακο (21/22-5) ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση «συμβαίνει σε άτομα σε στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικά».
Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στην υποοικογένεια της Δυτικής Αφρικής.

Βέλγιο: Καραντίνα για τρεις εβδομάδες ή 21 ημέρες 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Daily Mail», όσοι προσβληθούν από τον ιό, θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνονται για τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές, μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στη χώρα.
Τα κρούσματα, το πρώτο από τα οποία καταγράφηκε την Παρασκευή (20/05), συνδέονται με ένα φεστιβάλ στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας

Επαναφορά της μάσκας στη Νέα Υόρκη

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.
«Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19.
Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», γράφει δελτίο Τύπου του τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.
Εν τω μεταξύ το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε και στη Βιέννη.
Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο ORF επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του ανώτερου αξιωματούχου υγείας της πόλης.
Ο ασθενής εμφάνισε χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, ανάμεσά τους χαμηλό πυρετό και εξανθήματα στο πρόσωπο, μετέδωσε το ORF προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα δείξουν αν όντως πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.

Η ανησυχία Biden και η θέση του ΠΟΥ

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νόσος για την οποία «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι», και οι ΗΠΑ εξετάζουν τι είδους θεραπείες και εμβόλια είναι διαθέσιμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος Joe Biden σύμφωνα με το Sky News.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο Biden είπε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι' αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι το Σάββατο (21/5/2022), αναφέρθηκαν 108 επιβεβαιωμένα και 91 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός.
Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.
Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Το πρώτο ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε και στη χώρα μας και εξετάζεται όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, μεταφέρθηκαν από την Κεφαλονιά στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα (23/5).
Ιατρός είπε στο Sky News ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, με 20 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις μέχρι στιγμής.
fff1.jpg

Εξάπλωση και προειδοποίηση

Ισραηλινοί και Ελβετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Κυριακή (22/5/2022) κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο ιός θα μπορούσε να επιταχυνθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Και τα δύο κράτη ανακοίνωσαν στις αντίστοιχες δηλώσεις τους ότι εντόπισαν τουλάχιστον ένα μολυσμένο άτομο που ταξίδεψε πρόσφατα.
Το Ισραήλ ανέφερε ότι διερευνά και άλλα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.
Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Nitzan Horowitz, στο Twitter, εξήγησε ότι «πρόκειται για ασθένεια, όχι πανδημία».
«Πρόκειται για μια γνωστή ασθένεια με —συνήθως— ελαφριά συμπτώματα που δεν είναι παρόμοια με τον κορωνοϊό», έγραψε, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ιό.

«Αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι»

Ο ΠΟΥ έχει πει ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 80 κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε όλο τον κόσμο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Ο ιός είναι κοινός στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη δήλωσε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν με δραματικό τρόπο.
«Καθώς εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί», είπε.
Όσον αφορά την περίπτωση του Ισραήλ, ο Horowitz, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το εμβόλιο, αλλά σημείωσε πως το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί επίσης να προστατεύσει από την ευλογιά των πιθήκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης