Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γαλιατσάτος (John Hopkins) για ευλογιά πιθήκων: Εξετάζουμε αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη του ιού

Γαλιατσάτος (John Hopkins) για ευλογιά πιθήκων: Εξετάζουμε αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη του ιού
Δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων, εκτιμά ο Π. Γαλιατσάτος

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins, Π. Γαλιατσάτος, μιλώντας για την νόσο αυτή.
Ο κ. Γαλιατσάτος μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων, τόνισε πως «εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Οι παραλλαγές

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Εξήγησε ότι αυτή της κεντρικής Αφρικής που είναι πιο σοβαρή με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων και πως η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, εντοπίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ «είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες».
Ωστόσο, όπως είπε, «η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».
Κάνοντας αναφορά στα συμπτώματα της νόσου, ανέφερε ότι ο πυρετός, οι κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιο εμφανή από αυτά του κορωνοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση , περιορίζοντας έτσι την μετάδοση.
Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, «είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης