Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Μεταδοτικό νόσημα, δεν χρειάζεται πανικός - Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Μεταδοτικό νόσημα, δεν χρειάζεται πανικός - Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία
Πρόκειται για «μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός», σύμφωνα με την Μ. Παγώνη

«Είναι διαχειρισίμη προς το παρόν η ευλογιά των πιθήκων, δεν θα πάρει την μορφή της πανδημίας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη.
Όπως εξήγησε η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».
Πρόσθεσε πως πρόκειται για «μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός».

Τρόπος μετάδοσης - Συμπτώματα

«Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», συμπλήρωσε η κα Παγώνη.
Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει από το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά, καθώς θεωρείται ότι η ασθένεια έχει εξαλειφθεί.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, ανέφερε ότι η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης