Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ευλογιά των πιθήκων: Στις 23/5 τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα - Παγκόσμιος συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων: Στις 23/5 τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα - Παγκόσμιος συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων

"Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων", ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins, Π. Γαλιατσάτος

Σχετικά Άρθρα

(upd4) Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας, μετα τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, αφού προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων.
Ήδη, 92 είναι τα επιβεβαιωμένα και 28 τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη, όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους».
Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια συνήθως με ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, ενώ εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Στο μεταξύ,

Στην Ελλάδα το πρώτο ύποπτο κρούσμα

Στην Ελλάδα ένα ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από «Ευλογιά των πιθήκων» εξετάζεται, σύμφωνα με 
το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με την συνοδό του, ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν από την Κεφαλονιά στο Αττικό νοσοκομείο για να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ πήρε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα (23/5/2022).

Με δερματικά εξανθήματα ο 29χρονος

Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμψουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.
Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για τη λοιμώδη νόσο.
Οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας.
Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε μαζί με τη συνοδό του και παρελήφθη από την ομάδα συνεργατών Καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που θα ασχοληθούν με το πρώτο ύποπτο περιστατικό, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Με έντονη συμπτωματολογία ο 29χρονος - Ασυμπτωματική η σύντροφός του

Έντονη συμπτωματολογία έχει ο 29χρονος τουρίστας, ο οποίος νοσηλεύεται στην Μονάδα Αρνητικής Πίεσης, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιανακός.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο 29χρονος μεταφέρθηκε με την κάψουλα αρνητικής πίεσης και έχει έντονα εξανθήματα, ενώ η σύντροφός του είναι ασυμπτωματική και νοσηλεύεται στην Κλινική Λοιμώξεων και επίσης παρακολουθείται από τον Σ. Τσιόδρα και την ομάδα του.
Τη Δευτέρα 23/5 αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για κρούσμα της ευλογιάς ή για «απλή» ανεμοβλογιά ή για κάτι άλλο, όμως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός στον πληθυσμό.

Βασιλακόπουλος: Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι για την ευλογιά, όχι την ανεμοβλογιά

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορωνοϊός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα.
Σημείωσε δε, πως έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια και εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος ιός που κυκλοφορεί είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής, γι’ αυτό έχει και μικρή θνητότητα.
Ακόμη, ανέφερε πως η νόσος διαρκεί περίπου 2 με 3 βδομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η συγκεκριμένη νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου.
Πρόσθεσε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

Παγώνη: Μεταδοτικό νόσημα, δεν χρειάζεται πανικός - Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία

«Είναι διαχειρισίμη προς το παρόν η ευλογιά τω πιθήκων, δεν θα πάρει την μορφή της πανδημίας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη.
Όπως εξήγησε η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».
Πρόσθεσε πως πρόκειται για» μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός».
«Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», συμπλήρωσε η κα Παγώνη.
Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει από το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά, καθώς θεωρείται ότι η ασθένεια έχει εξαλειφθεί.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, ανέφερε ότι η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

Γαλιατσάτος (John Hopkins): Εξετάζουμε αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη του ιού

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins, Π. Γαλιατσάτος, μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων.
Ο κ. Γαλιατσάτος μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων, τόνισε πως «εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Οι παραλλαγές

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Εξήγησε ότι αυτή της κεντρικής Αφρικής που είναι πιο σοβαρή με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων και πως η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, εντοπίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ «είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες».
Ωστόσο, όπως είπε, «η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».
Κάνοντας αναφορά στα συμπτώματα της νόσου, ανέφερε ότι ο πυρετός, οι κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιο εμφανή από αυτά του κορωνοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση , περιορίζοντας έτσι την μετάδοση.
Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, «είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα».

Προειδοποίηση ΠΟΥ για αύξηση κρουσμάτων – Heymann: Εμβόλια και τρόπος μετάδοσης

Τον εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων της συγκεκριμένης νόσου αναμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική, ενώ σημειώνει πως «οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους».
«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, και εξαπλώνεται, όπως συμβαίνει γενικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (...) σε όλο τον κόσμο», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο David Heymann, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στον ΠΟΥ.
Κατά τον ίδιο, η διεθνής επιτροπή ειδικών συνεδρίασε εξαιτίας της «επείγουσας φύσης της κατάστασης» μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει τι χρειάζεται να μελετηθεί για το ξέσπασμα και για τα στοιχεία που πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, όπως το εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση του ιού, ποιοι διατρέχουν κίνδυνο και οι τρόποι μετάδοσης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι αυτή που θα προτείνει την κήρυξη διεθνούς κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, όπως όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Όπως εξήγησε ο David Heymann, η στενή επαφή είναι η κυριότερη οδός μετάδοσης, καθώς τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα μολυσματικά. Μάλιστα, οι γονείς που φροντίζουν παιδιά που ασθενούν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως και οι υγειονομικοί, που εξηγεί γιατί κάποιες χώρες εμβολιάζουν το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς με εμβόλια για την ευλογιά, συγγενικό ιό.
Ήδη, αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, ενώ με βάση δείγματα κρουσμάτων στην Ευρώπη, φαίνεται ότι το στέλεχος του ιού έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί πιο περιορισμένα στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στη Σιγκαπούρη του 2018.
Σύμφωνα με τον Heymann, είναι «εύλογη» η υπόθεση ότι ο ιός κυκλοφορούσε ήδη εκτός των κρατών όπου είναι ενδημικός, όμως δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω των lockdowns, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι παρόμοια με εκείνη το πρώτο διάστημα μετά τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού επειδή η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται με τέτοια ευκολία.
Ωστόσο, συνέστησε πως όσοι υποπτεύονται πως μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, ή έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό ή εξανθήματα, πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους.
Τέλος, σημείωσε πως «υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πως μπορείτε να προστατευθείτε».

Κρούσματα στην Ευρώπη


Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ το Σάββατο 21/5 καταγράφηκε το πρώτο
επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία , την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσηή του το καντόνι.
Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.
Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Ισπανία: 23 νέα κρούσματα - 20 στη Βρετανία

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν την Παρασκευή 20/5/2022 ακόμη 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.
Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν στις 20/5.
Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.
Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Λοιμώδης ασθένεια

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.
Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.
Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου.
Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ

Δραματική προειδοποίηση απεύθυνε ο Hans Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για ταχύτατη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων εντός του καλοκαιριού, λόγω των συναυλιών, των φεστιβάλ και των πολυπληθών εκδηλώσεων την ώρα που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη
Ο ιός έχει βρεθεί σε μια «άτυπη» εξάπλωση σε πολλές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Ο Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε ότι τα κρούσματα του σπάνιου ιού της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ραγδαία τους επόμενους μήνες.
Ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε στον Guardian ότι «καθώς εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί ραγδαία».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, τι σχέση έχει με το «κρέας των θάμνων»

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση και εξανθήματα που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς (φλύκταινες) στα χέρια και το πρόσωπο, σπάνια είναι θανατηφόρος και συνήθως υποχωρεί μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.
Eίναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όπου έχει εμφανιστεί στο παρελθόν και επανήλθε προ μηνών από όπου ξεκίνησε η διασπορά του.
Το CDC της Νιγηρίας προτρέπει τους πολίτες του να σταματήσουν να τρώνε «κρέας θάμνων» – το οποίο περιλαμβάνει πιθήκους και αρουραίους – προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημοσιεύσει ένα μήνυμα στον ιστότοπό του καλώντας τους ανθρώπους να μην αγγίζουν ή να καταναλώνουν «κρέας θάμνων», το οποίο είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά σε εθνικά διαφορετικές περιοχές του Λονδίνου.

Ποιους προτιμά

Συστάδες κρουσμάτων έχουν παρατηρηθεί μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό από σεξουαλικούς συντρόφους.
Τα περισσότερα αρχικά κρούσματα της νόσου ήταν μεταξύ ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες και αναζήτησαν θεραπεία σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, είπε ο Kluge, προσθέτοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να συνεχιζόταν για κάποιο χρονικό διάστημα».
Ο ΠΟΥ είπε ότι διερευνά το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν άτομα που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι άνδρες, αλλά προειδοποίησε να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.
O κ. Kluge διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και με άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών, προκειμένου να εντοπίσει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν από την νόσο».
«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Μπορεί να είναι η νέα πανδημία; Τι απαντούν οι ειδικοί

Η πιθανότητα να εμφανιστεί πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο είναι μικρή ως κοντά στο μηδέν, δεδομένου ότι η μολυσματικότητά του μειώνεται με τη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε και ο επικεφαλής ερευνητής του Κέντρου N. F. Gamalei Anatoly Altshtein.
"Όχι, νομίζω ότι είναι αδύνατο.
Δηλαδή, δεν μπορείς ποτέ να το πεις κατηγορηματικά, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι κοντά στο μηδέν", είπε, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατή μια παγκόσμια πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο, συγκρίσιμη με τον κορωνοϊό. πανδημία.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι γνωστός και καλά μελετημένος, δεν είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλες πανδημίες, είπε ο Altstein.
Ο λόγος είναι ότι η μεταδοτικότητα του ιού εξασθενεί όταν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά αν περάσει από ζώο σε άτομο, τότε το τελευταίο αρρωσταίνει «πολύ σοβαρά και αρκετά μεταδοτικά», είπε ο ειδικός.
"Και μετά, καθώς η μετάδοση από άτομο σε άτομο συνεχίζεται, όλα εξασθενούν.
Είναι στη φύση αυτού του ιού και πιθανότατα, ακόμα κι αν είναι κάποια ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή [του ιού], είναι απίθανο αυτή [πανδημία] να μπορεί να συμβεί», κατέληξε ο Altshtein.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος εξαπλώθηκε τον Απρίλιο-Μάιο σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εντοπίστηκε και σε άλλες ηπείρους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει σύντομα έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους ειδικούς για να συζητήσουν το ξέσπασμα. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της νόσου στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης