Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λινού για ευλογιά πιθήκων: Δεν υπάρχει θεραπεία, δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα – Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες

Λινού για ευλογιά πιθήκων: Δεν υπάρχει θεραπεία, δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα – Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες
Η ευλογιά των πιθήκων "είναι επικίνδυνη νόσος, που οδηγεί και στον θάνατο", σύμφωνα με την Αθηνά Λινού

«Δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ατομική προστασία για να μην κολλήσουμε. Πρέπει άμεσα να ανακοινώνεται ένα κρούσμα για απομόνωση του ασθενούς και προστασία του περιβάλλοντος του», τόνισε για την ευλογιά των πιθήκων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Όπως ανέφερε η κα Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 «είναι ανησυχητικό ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές χώρες».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων μέσω του αέρα, όπως ο κορωνοιός, ούτε θα απαιτηθούν, σε περίπτωση εξάπλωσης της και στην Ελλάδα, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τον covid-19.

Είναι μια σοβαρή νόσος

Σύμφωνα με την κα Λινού, «η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή νόσος».
Όπως η ίδια εξήγησε, «αποκαλείται έτσι διότι εντοπίστηκε πρώτη φορά σε πιθήκους. Η ευλογιά των ανθρώπων θεωρούσαμε ότι είχε εξαλειφθεί από το 1980 και έτσι από τότε και μετά, δεν έχει εμβολιαστεί κανένας με εμβόλιο κατά της ευλογιάς».
Ανέφερε ότι «τα τελευταία κρούσματα στην Ευρώπη είχαν παρατηρηθεί την δεκαετία του ’50. Όσοι έχουμε γεννηθεί μέχρι το 1975 έχουμε εμβολιαστεί, μέσω εμβολιασμών στα σχολεία».
Υπογράμμισε πως «είναι επικίνδυνη νόσος, που οδηγεί και στον θάνατο. Είχε θνητότητα 30%, όμως για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Να μην βγει η μάσκα από παντού

Αναφορικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η κα Λινού ανέφερε πως «δεν συμφωνώ να βγει η μάσκα από παντού, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιείται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->