Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Μια ιογενής λοίμωξη που πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Μια ιογενής λοίμωξη που  πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας
«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους», ανέφερε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας, τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός, ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό και μάλιστα «τη γνωρίζαμε από παλιά».
«Στον κόσμο εκτός από Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα», πρόσθεσε.

Συμπτώματα και εμβόλιο

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, τα συμπτώματα είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες.
Όπως είπε, «όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους».
Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα».
Τέλος, σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->