Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παραμένει η μάσκα σε μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία και σχολεία και μετά την 1η Ιουνίου – Που καταργείται

Παραμένει η μάσκα σε μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία και σχολεία και μετά την 1η Ιουνίου – Που καταργείται
Σήμερα 18/5 οι αποφάσεις της Επιτροπής
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τις τελικές αποφάσεις για το που πρόκειται να διατηρηθεί ως υποχρεωτικό μέτρο η χρήση της μάσκας αναμένεται να πάρει σήμερα Τετάρτη 18/5 η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Η Επιτροπή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 14:00 μετά το μεσημέρι.
Αν και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σε κλειστούς χώρους έχει καταργηθεί, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και μετά την 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της κυβέρνησης, προτείνεται οι μάσκες να παραμείνουν υποχρεωτικές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές των ηλικιωμένων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ιδιαίτερα στις αστικές συγκοινωνίες, όπου καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι.

Τι θα γίνει με σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, και εκεί φαίνεται πως θα διατηρηθεί το μέτρο, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, ο οποίος είπε πως είναι σε επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχο τόσο για επιδημιολογικούς λόγους αλλά κυρίως για να μην ασθενήσουν μαθητές - υποψήφιοι.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Πλεύρης είπε πως πάμε σε περαιτέρω περιορισμό της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, αν και οι ειδικοί επιστήμονες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν σε ποιους χώρους θα παραμείνει αναγκαία η χρήση της.

Αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ

Όσον αφορά τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια, τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ενέκριναν την άρση του μέτρου με ισχύ από τη Δευτέρα 16 Μαΐου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική επισημαίνοντας ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή, με τον κ.Πλεύρη να λέει πως «η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα» και ότι «ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει».
Όσον αφορά τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα ΚΤΕΛ,  η κυβέρνηση συστήνει να είναι προαιρετική η χρήση της μάσκας με το σκεπτικό ότι οι θέσεις είναι αριθμημένες και μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ποιοι ανοίγουν

Πάντως από την 1η Ιουνίου εκτιμάται πως η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα του λιανεμπορίου, κομμωτήρια, φαρμακεία και άλλους κλειστούς εμπορικούς χώρους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να συστήνεται η χρήση της από όλα εκείνα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης