Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex μετά τα σκάνδαλα και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex μετά τα σκάνδαλα και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο
H Frontex έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο της στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks), από το 2015
Σχετικά Άρθρα

Την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής (Frontex), υπέβαλε ο επικεφαλής Fabrice Leggeri, η οποία θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας, έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.
Η υποβολή της παραίτησης του Leggeri ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
H Frontex έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο της στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks), από το 2015.

Η μαύρη εικόνα 

Τα τελευταία χρόνια, η Frontex βρέθηκε στο μικροσκόπιο για τον φερόμενο ρόλο της σε παράνομη απομάκρυνση μεταναστών στα σύνορα της Ε.Ε., μια πρακτική γνωστή ως pushbacks.
Εντός της Frontex έχουν επίσης γίνει καταγγελίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF ερευνά τις καταγγελίες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά της πορίσματα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το Politico ότι ο Leggeri δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων.


ΜέΡΑ 25: Δεν αρκεί η παραίτηση Leggeri

Αν η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με παράνομα «pushbacks», θα πρέπει να διωχτεί ποινικά μαζί με όσους εξώθησαν σε αυτή την πρακτική, αναφέρει το ΜέΡΑ 25.
Το ΜέΡΑ25 έχει επανειλημμένα θίξει το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων που κάνει το ελληνικό λιμενικό μαζί με την ευρωπαϊκή Frontex κατ’ εντολή της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ανεκδιήγητου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη και του εγκληματία Εκτελεστικού Διευθυντή της Frontex, κ. Leggeri που η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει παρασημοφορήσει για την «σημαντική συμβολή της Frontex στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

Η παραίτηση του κ. Leggeri δεν αρκεί. Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες "επαναπροωθήσεις", τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης