Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετά από 700 ημέρες συκοφάντησης… αναγνωρίζεται ότι η Ivermectin είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τον Covid 19

Μετά από 700 ημέρες συκοφάντησης… αναγνωρίζεται ότι η Ivermectin είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τον Covid 19
Η Ivermectin ήταν ένα από τα φάρμακα που χλευάστηκε και επικρίθηκε περισσότερο από άλλα... με στόχο οι φαρμακευτικές εταιρίες να προωθήσουν ανενόχλητες τα εμβόλια για να κερδίσουν πολλά δισεκ. δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Έπρεπε να περάσουν 700 ημέρες συκοφάντησης και χλευασμού ώστε να αναγνωριστεί ότι το φάρμακο Ivermectin είναι αποτελεσματικό για τον covid 19 σε προληπτική φάση…

Ένα από τα θέματα στην εποχή του covid 19 που συζητήθηκαν ειδικά στο internet ήταν το εξής…
Για τον covid 19 ποια είναι η καλύτερη λύση τα εμβόλια ή φάρμακα όπως η Ivermectin (ιβερμεκτίνη) μάσκες και κοινωνική απόσταση ή lockdowns;
Η Ivermectin πάντως σε γενικές γραμμές κατασυκοφαντήθηκε όσο κανένα άλλο φάρμακο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι συμβατικοί γιατροί χλεύασαν την ιβερμεκτίνη, αναφέροντάς την ως φάρμακο για την «αποπαρασίτωση των αλόγων».
Ορισμένοι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς να μην πάρουν Ivermectin, οι γιατροί που είναι πρόθυμοι να συνταγογραφήσουν την Ivermectin αμέσως στοχοποιούνται και απολύονται εάν εργάζονται σε νοσοκομεία.
Ορισμένοι προειδοποιούν ότι η Ivermectin είναι «επικίνδυνη» και «αναποτελεσματική».

Σύμφωνα με τον FDA τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων, «δεν έχει εγκρίνει την Ivermectin για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19 σε ανθρώπους ή ζώα.
Η ιβερμεκτίνη δεν έχει αποδειχθεί ασφαλής ή αποτελεσματική για αυτές τις ενδείξεις.»

Ασφαλές Αντιπαρασιτικό

Ταυτόχρονα, η Ivermectin είναι ένα πολύ γνωστό αντιπαρασιτικό που έχουν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, από τότε που παρασκευάστηκε το 1981, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Japan Academy.
Ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση μιας ασθένειας που ονομάζεται τύφλωση του ποταμού, η οποία προκαλείται από σκουλήκια Onchocerca volvulus και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μαύρης μύγας.

Στην πραγματικότητα, η Ivermectin θεωρείται τόσο ασφαλής που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες ή ακόμη και διανέμεται δωρεάν.
Οι δύο επιστήμονες που ανέπτυξαν το φάρμακο, οι Dr. William C. Campbell και Satoshi Omura, μοιράστηκαν το Nobel ιατρικής το 2015 με έναν άλλο επιστήμονα που ανέπτυξε έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Όταν μαινόταν η πανδημία του COVID, οι επιστήμονες αναζήτησαν φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2.
Η Ivermectin μπήκε στη λίστα των πιθανών θεραπειών επειδή παρουσίαζε αντιικές ικανότητες και ορισμένοι γιατροί στις αναπτυσσόμενες χώρες είχαν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς που λάμβαναν προληπτικά Ivermectin για παράσιτα τα πήγαν πολύ καλύτερα με τον COVID.

Θετικά αποτελέσματα

Μια σημαντική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από μια ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 2020, διαπίστωσε ότι μια μόνο δόση Ivermectin ήταν σε θέση να μειώσει την αναπαραγωγή του SARS-Co-V-2 κατά 5.000.
Ωστόσο, αρχικά θεωρήθηκε ότι θα απαιτούνταν πολύ υψηλές δόσεις για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο κατά της ιογενούς μόλυνσης στον άνθρωπο.
Μικρές κλινικές δοκιμές άρχισαν να αναφέρουν εκπληκτικά καλά αποτελέσματα.
Πράγματι, ορισμένες από αυτές τις πρώιμες δοκιμές ανέφεραν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τόσο για ήπιες περιπτώσεις COVID-19 όσο και για πιο σοβαρές περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών.
Φάνηκε ότι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του φαρμάκου μπορεί να είναι πιο σημαντικά από τις αντιικές του ικανότητες όταν επρόκειτο για τη θεραπεία ατόμων με COVID-19.

Σε άρθρο της 1ης Μαΐου 2021, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Michael Capuzzo ανέφερε ότι ο πρόεδρος Trump έλαβε θεραπεία με Ivermectin όταν προσβλήθηκε από τον COVID.
(Όταν επικοινώνησαν μαζί του για να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, ο Capuzzo έγραψε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει την πηγή του, αλλά ότι ήταν κάποιος κοντά στον πρόεδρο.)

Όταν ο δημοφιλής podcaster και κωμικός Joe Rogan βρέθηκε θετικός στον COVID τον Σεπτέμβριο του 2021, μεταξύ άλλων θεραπειών, πήρε Ivermectin, την οποία έκτοτε αναφέρει ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από τον ιό μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Μια αμφιλεγόμενη κριτική της μελέτης Cochrane

Όλο το θετικό momentum σχετικά με την Ivermectin έληξε απότομα, ωστόσο, σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021, ήταν κατηγορηματικά επικριτική για το φάρμακο. Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση της Ivermectin για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19, εκτός εάν αποτελούν μέρος καλά σχεδιασμένων τυχαιοποιημένων δοκιμών».

Μια πιο προσεκτική ανάλυση σε αυτήν την έρευνα αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι το συμπέρασμα για την Ivermectin που την στοχοποίησε είναι περίπου αυθαίρετο.
Το λεξιλόγιο της μελέτης αποφεύγει επιμελώς κάθε προσδιορισμό σχετικά με τις επιδράσεις της Ivermectin, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις «δεν είμαστε βέβαιοι εάν» και υπογραμμίζοντας την «αβεβαιότητα» ότι η Ivermectin μπορεί να κάνει αυτό ή το άλλο….

Η ανασκόπηση του Cochrane ήταν μια μετα-ανάλυση: μια μελέτη που συνδυάζει και εξετάζει δεδομένα από άλλες μελέτες για να λειτουργήσει ουσιαστικά ως μια γενική μελέτη.
Η ανάλυση περιελάμβανε 14 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με συνολικά μόνο 1.678 συμμετέχοντες που θεωρείται πολύ χαμηλός αριθμός.

Παρόλα αυτά, αρκετές από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα από τη χρήση της Ivermectin (συμπεριλαμβανομένης μείωσης της θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 40% σε σύγκριση με εκείνη της ομάδας εικονικού φαρμάκου και μείωση της ανάγκης για επεμβατικό μηχανικό αερισμό κατά 45%) για την καταπολέμηση του COVID-19.

Οι επιστήμονες απέρριψαν αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με τον ισχυρισμό ότι ήταν «πολύ χαμηλή βεβαιότητα» λόγω πιθανής μεροληψίας και ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων, 185, στη δοκιμή ήταν υπερβολικά χαμηλός.
Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι επαρκής λόγος για να απορρίψουμε τα αποτελέσματα.

Προκατειλημμένη αμερόληπτη έρευνα;

Η μελέτη Cochrane θεωρείται από καιρό το χρυσό πρότυπο στη διεθνή αμερόληπτη έρευνα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η έρευνά τους συχνά χρηματοδοτείται από φορείς που υφίσταται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Το 2016, το Cochrane έλαβε 1,15 εκατομμύρια δολάρια από το Bill and Melinda Gates Foundation, προκαλώντας ανησυχίες στο διοικητικό συμβούλιο της Cochrane ότι η χρηματοδότηση θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή του Cochrane.
Οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου και την παραίτηση τεσσάρων άλλων, και πολλοί πιστεύουν ότι η χρηματοδότηση του Bill and Melinda Gates Foundation επηρέασε σημαντικά την ποιότητα των επακόλουθων αξιολογήσεων του Cochrane.

Στο άρθρο του 2018, «Cochrane —Ένα πλοίο που βυθίζεται;» δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ανάλυση που εξέφραζε την δυσφορία της για τη στροφή του Cochrane προς μια προσέγγιση εμπορικού επιχειρηματικού μοντέλου και «μακριά από τις ρίζες της ανεξάρτητης, επιστημονικής ανάλυσης και ανοιχτού δημόσιου διαλόγου».

Η ανασκόπηση – μελέτη για την Ivermectin χρηματοδοτήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πραγματοποιήθηκε από μέλη του γερμανικού ερευνητικού προγράμματος CEOsys (COVID-19 Evidence-Ecosystem).
Και οι δύο είναι κυβερνητικές οντότητες που, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υποστήριξαν ενεργά την λύση του εμβολίου.

Το πιο σημαντικό στην ανασκόπηση του Cochrane ήταν αυτό που έμεινε έξω.
Η ανασκόπηση – μελέτη δεν περιλάμβανε ανάλυση τουλάχιστον 49 άλλων μελετών που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς: «Εντοπίσαμε 31 εν εξελίξει και άλλες 18 μελέτες που αναμένουν αξιολόγηση μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων».

Ταυτόχρονα, μια άλλη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2021, περιελάμβανε 18 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που έδειξαν πολύ θετικά αποτελέσματα για την φαρμακευτική αγωγή με Ivermectin. Ωστόσο, πολλές από τις μελέτες δεν είχαν δημοσιευθεί ακόμη και αυτή η μετα-ανάλυση περιελάμβανε πολύ συγκεκριμένες δοκιμές.

Υπήρξε σύγχυση και προκατάληψη

Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι οι μετα-αναλύσεις, όπως της Cochrane αποτελούν το «χρυσό πρότυπο» στην έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα, πολλοί επικριτές αναφέρουν ότι είναι επιρρεπής σε λάθη αυτές οι μελέτες.
Στο βιβλίο του 544 σελίδων, «Introduction to Meta-Analysis», ο στατιστικολόγος Michael Borenstein και η ομάδα του σκιαγραφούν μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις μετα-αναλύσεις:

«Ο στόχος μιας μετα-ανάλυσης θα πρέπει να είναι η σύνθεση των αποτελεσμάτων των μελετών και όχι απλά η αναφορά ενός συνοπτικού αποτελέσματος».
«Εάν τα αποτελέσματα είναι συνεπή, τότε η ανάλυση δείχνει ότι το αποτέλεσμα είναι ισχυρό σε όλο το φάσμα των μελετών που περιλαμβάνονται….
Εάν υπάρχει ουσιαστική διασπορά, τότε η εστίαση θα πρέπει να μετατοπιστεί από το συνοπτικό αποτέλεσμα στην ίδια τη διασπορά.»

Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στη μετα-ανάλυση του Cochrane δεν ήταν σε καμία περίπτωση συνεπείς, ωστόσο αυτό το γεγονός αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό έως και αποσιωπήθηκε.

Κλινικές αξιολογήσεις για την Ivermectin

«Έχω θεραπεύσει με επιτυχία εκατοντάδες ασθενείς με COVID με Ivermectin ως μέρος ενός ευρύτερου θεραπευτικού πρωτοκόλλου», επισήμανε ο Jeffrey Barke, γιατρός με έδρα τη νότια Καλιφόρνια.
«Δεν έχω δει ούτε μία ανεπιθύμητη παρενέργεια στην Ivermectin. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο.
Και όταν χρησιμοποιείται έγκαιρα κατά τη διάρκεια του COVID-19, η Ivermectin … λειτουργεί».
Ωστόσο, συνέχισε ο Barke, είναι δύσκολο να το προμηθευτείς.
«Δυστυχώς, πολλά επώνυμα φαρμακεία αρνούνται να χορηγήσουν αυτό το ασφαλές, δυνητικά σωτήριο φάρμακο.
Είναι πιο εύκολο για μένα να συνταγογραφήσω οξυκοντίνη παρά Ivermectin».

Ο Barke δεν είναι μόνος.
Πολλοί γιατροί σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει ότι έχουν καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας Ivermectin, ειδικά όταν χορηγείται στα πρώτα στάδια της μόλυνσης.

Ωστόσο, η απουσία ακριβών δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Ivermectin δημιουργεί πολλά εμπόδια.
Ως παράδειγμα η Πόλης του Μεξικού (όπου διανεμήθηκαν σχεδόν 200.000 κιτ με Ivermectin) και στις Ινδίες, δεν έχουν ελεγχθεί με tests που συνδυάστηκε με εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τον Dr. Robert Malone, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο γιατρό και βιοχημικό και έναν από τους αρχικούς εφευρέτες της τεχνολογίας των εμβολίων mRNA, ο οποίος έχει εργαστεί ως παρασκευαστής εμβολίων και υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία για περισσότερα από 40 χρόνια, «η προληπτική - προφυλακτική χρήση της Ivermectin σώζει ζωές»

Αναλύοντας δεδομένα από μια μελέτη που έγινε στη Βραζιλία με πάνω από 223.000 άτομα ο Robert Malone καταλήγει:
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η προληπτική χρήση της Ivermectin πρέπει να ξεκινήσει αμέσως για άτομα υψηλού κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και Παγκοσμίως»

Τι έδειξαν άλλες δομικές;

Άλλες δοκιμές, μία στη Μαλαισία και μία στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη Ivermectin στην κανονική πορεία της θεραπείας δεν φαινόταν να παρουσιάζει κανένα όφελος και επίσης καμία βλάβη.

Μια άλλη μετα-ανάλυση, που μόλις δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2022, εξέτασε μελέτες που αφορούσαν την Ivermectin και το COVID-19 και επικεντρώθηκε γιατί ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν Ivermectin τα πήγαν καλύτερα από άλλους ασθενείς που δεν πήραν Ivermectin.
Σύμφωνα με την μελέτη, η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς με COVID-19 λάμβαναν Ivermectin ποικίλλει.
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε περιοχές με εκτεταμένη μόλυνση από νηματώδη σκουλήκια του γένους Strongyloides δεν αρρώστησαν τόσο από τον COVID-19.
Ίσως επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα, απασχολημένο με την καταπολέμηση των παρασιτικών σκουληκιών, δεν τους βομβάρδισε με κυτοκίνες.

Η έρευνα αυτή συνδυάζεται με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης από την Αιθιοπία που δημοσιεύτηκε στο Lancet.
Από τους 751 ασθενείς που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, αυτοί που είχαν εντερικά παράσιτα (είτε σκουλήκια είτε πρωτίστες) έτειναν να μην αρρωσταίνουν με σοβαρά συμπτώματα από covid 19.
Kανένας θάνατος δεν σημειώθηκε σε άτομα που είχαν παράσιτα.

Ο Juan Chamie, ανώτερος αναλυτής δεδομένων για την Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από γιατρούς και είναι αφιερωμένος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19 και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για άρρωστους ασθενείς παρακολουθεί τη χρήση της Ivermectin για την καταπολέμηση του COVID σε όλο τον κόσμο από τον Μάιο του 2020.

Συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα σε μια εντυπωσιακή σειρά διαγραμμάτων, που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο FLCCC, που δείχνουν ότι κράτη οι περιοχές που εισήγαγαν την Ivermectin ως μέρος των πρωτοκόλλων θεραπείας είδαν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά COVID-19.
Εάν η ανάλυση του Juan Chamie είναι σωστή - και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο αν - η οριστική απόρριψη μιας χαμηλού κινδύνου, φθηνής, δυνητικά προληπτικής θεραπείας με μακρά ιστορία ασφάλειας θα μπορούσε να είναι το πιο ανήθικο, πολιτικό λάθος αυτής της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης