Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχητικές εκτιμήσεις για ηπατίτιδα σε παιδιά - Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας - Θα έχουμε 5 έως 10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα

Ανησυχητικές εκτιμήσεις για ηπατίτιδα σε παιδιά - Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας - Θα έχουμε 5 έως 10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης

Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και κυρίως στις ηλικίες 5-17 ετών.
Ειδικότερα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέφρασε ότι την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν 5-10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας. Μάλιστα, τόνισε πως «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος προστασίας.

Ο ρόλος της καραντίνας

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Σκάι, ωστόσο τόνισε ότι θα καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά.
Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ "ορφανά", κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».
Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.
«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό».

Λουκίδης: Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος προστασίας

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αποφανθούν οι ειδικοί γιατροί για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κυρίως σε ηλικίες 5-17 ετών, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ειδικοί όπου θα έχουν μελετήσει διεξοδικά όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια που έχουν προκαλέσει την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης