Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε αποκλιμάκωση η πανδημία, κανονικά το Πάσχα – Σχέδιο άρσης περιορισμών από το Μάιο... έως το Σεπτέμβριο

Σε αποκλιμάκωση η πανδημία, κανονικά το Πάσχα – Σχέδιο άρσης περιορισμών από το Μάιο... έως το Σεπτέμβριο
Στους 28.205 οι νεκροί και στους 359 οι διασωληνωμένοι
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με την πανδημία του κορωνοϊού να αποκλιμακώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους για ένα κανονικό και ομαλό Πάσχα, αν και επισημαίνεται πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επαφές τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση.
Την θετική αυτή πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει και το υπουργείο Υγείας, καθώς ο υπουργός Θ. Πλεύρης ανέφερε πως από τον Μάιο και μετά θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα, η χρήση των οποίων θα επανεξεταστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση βάσει της πορείας της πανδημίας.
Το ποια μέτρα θα αρθούν και ποτέ θα αποφασιστεί κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το αργότερο έως την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Τι να περιμένουμε

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Πλεύρης, από το Μάιο και έως το Σεπτέμβριο θα ανασταλεί η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες, ενώ προς άρση βαίνουν και οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα ήπιο μέτρο ατομικής προστασίας, το οποίο θα παραμείνει τόσο στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρχει συνωστισμός.

Το Πάσχα

Υπό αυτήν την πρόβλεψη η μάσκα θα είναι απαραίτητη σε όλες τις εκδηλώσεις και λειτουργίες της Εκκλησίας ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και σύσταση για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν τη συνάντηση με πολλά άτομα.
654444_2.JPG

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει αύριο 13/4 η πλατφόρμα για την 4η δόση στους άνω των 70 ετών

Την θέση πως ανοίγει αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου η πλατφόρμα για την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους άνω των 70 ετών διατύπωσε ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως την ερχόμενη Παρασκευή 15/4 θα ακολουθήσουν και οι άνω των 60 ετών.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση.
Όπως είπε, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση στα παιδιά.

Αύριο ή μεθαύριο οι ανακοινώσεις για άρση μέτρων

Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είτε αύριο είτε μεθαύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατεύθυνση του οποίου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά».
Σχετικά με το Πάσχα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στα μέτρα από αυτό που ζούμε τώρα, καθώς ήδη δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.

Βασιλακόπουλος: Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για καλό Πάσχα, σε αποκλιμάκωση η πανδημία

Την θέση πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των επιστημόνων για ένα καλό Πάσχα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως η επιδημία είναι σε αποκλιμάκωση.
«Οι προβλέψεις που είχαμε κάνει για ένα «καλό Πάσχα» όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνονται.
Η επιδημία είναι σε μία σαφή αποκλιμάκωση.
Δεν είναι ότι έχουν μειωθεί μόνο τα κρούσματα, αλλά και άλλοι δείκτες, που εκτιμούμε για την πορεία της πανδημίας για παράδειγμα ο μέσος όρος των εισαγωγών.
Προφανώς αυτό το πετύχαμε πληρώνοντας ένα μεγάλο «κόστος», αυτό των θανάτων, καθώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν επέλεξαν τον δρόμο της επιστήμης, δηλαδή το να εμβολιαστούν.
Η ανοσία της κοινότητας αυξάνει με τα εμβόλια και τις λοιμώξεις και το ιδανικό θα ήταν να ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων και να μην υπήρχε χώρος για τις λοιμώξεις» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.

Ποιοι εμβολιασμένοι είναι διασωληνωμένοι

«Κάθε μέρα τα νούμερα των διασωληνωμένων, «μιλούν» για συγκεκριμένο ποσοστό ανεμβολίαστων, και πλήρως εμβολιασμένων, και βλέπει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 40%.
Με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, όποιος έχει κάνει μέχρι και την 2η δόση, δεν είναι πλήρως προστατευμένος.
Για να είναι κανείς προστατευμένος πρέπει να έχει κάνει και την 4η δόση.
Στις ΗΠΑ οι άνω των 50 ετών, μπορούν να κάνουν και 4η δόση και αυτό έχει βοηθήσει πολύ.
Ας ανοίξει η πλατφόρμα να γίνουν ραντεβού, όχι όμως σε υποχρεωτική βάση» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Απόλυτα ασφαλής η 4η δόση

«Δεν θα κινδυνεύσει κανείς εάν κάνει την 4η δόση, είναι απόλυτα ασφαλής, και είναι τρομερά αποτελεσματική, τετραπλασιάζει την προστασία από βαριά νόσο ιδίως στους άνω των 60 ετών, αλλά σημαντικά και σε αυτούς που είναι 50 ετών και άνω.
Η ανοσία που αφήνει η Omicron δεν είναι 6μηνης διάρκειας, γι’ αυτό βλέπουμε πολλές λοιμώξεις» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παγώνη: Ναι στην 4η δόση στο γενικό πληθυσμό

Υπέρ της χορήγησης τέταρτης δόσης στον πληθυσμό τάχθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο Παραπολιτικά Fm η κα.Παγώνη υποστήριξε πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει άλλη πίεση εάν δεν ενισχυθεί με χρηματοδότηση, προσλήψεις γιατρών και κίνητρα σε γιατρούς να πάνε σε νησιά.

Στα ύψη παραμένουν οι θάνατοι

Πάντως και παρά την αισιοδοξία των επιστημόνων σχετικά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 72 άνθρωποι, ενώ μέσα σε αυτές τις πρώτες 12 ημέρες του Απριλίου έχουν πεθάνει λόγω covid συνολικά 695 άνθρωποι.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά περίπου 3.200 ασθενείς, με τους 688 σε Μονάδες εκ των οποίων οι 359 διασωληνωμένοι.

Στους 28.205 οι νεκροί

Στους 28.205 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.926.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.180.556 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 118 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.003 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
222_4.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.205 θάνατοι. 3
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
23_2.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 203 (56.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 156 (43.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.519 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 313 (ημερήσια μεταβολή -4.57%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 352 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
24_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης