Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια - 9.411 αναφορές στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια - 9.411 αναφορές στην Ελλάδα
5.074 αναφερόμενες ως σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Ο ΕΟΦ  δημοσιεύει (επιτέλους) την επίσημη λίστα με τις συνολικές αναφορές στην Ελλάδα για τις πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19, από την έναρξη της χορήγησής τους, μέχρι και το τέλος του 2021.
Ο Οργανισμός έχει λάβει 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό 15σέλιδο έγγραφο, στα πλαίσια του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης οι Αρμόδιες Αρχές καταχωρούν στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες που εκδηλώνονται στην Ελληνική Επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας στον ΕΟΦ.
Η κατηγοριοποίησή τους έχει ως εξής:

  1. Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
  2. Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
  3. Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Σύμφωνα δε με τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, ο ΕΟΦ έχει λάβει:

  • 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών, ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών, με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας, τόσο από επαγγελματίες υγείας, όσο και από πολίτες (5,5 αναφορές/10.000 δόσεις)
  • 5.074 αναφερόμενες ως σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ποσοστό 0,03% επί των συνολικών εμβολιασμών (2,9 αναφορές/10.000 δόσεις)
  • 3.705 αναφερόμενες ως μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ποσοστό 0,022% επί των συνολικών εμβολιασμών
  • 632 χωρίς κριτήριο σοβαρότητας (αδιαβάθμητες), ποσοστό 0,004% επί των συνολικών εμβολιασμών

Εξάλλου, μερικές από τις συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ, όσον αφορά στη χορήγηση των τεσσάρων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (της Pfizer/BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson), είναι οι ακόλουθες:

  • Περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας
  • Καρδιακές διαταραχές
  • Αιματολογικές διαταραχές
  • Αναφορές κατά την εγκυμοσύνη
  • Αλλεργίες
  • Νευρολογικά περιστατικά
  • Διαταραχές έμμηνου ρύσης
  • Διαταραχές αυτιού/όρασης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης