Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Από 15 Απριλίου σε ισχύ

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Από 15 Απριλίου σε ισχύ
Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα

Τέλος μπαίνει από τις 15 Απριλίου στο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
Την αναστολή του μέτρου του διοικητικού προστίμου ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας έκανε στο Περιστύλιο της Βουλής την ακόλουθη δήλωση:
«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου.
Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.
Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρόνο αποκλιμάκωσης αυτών που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους.
Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Την προαναγγελία είχε κάνει η Μίνα Γκάγκα 

Νωρίτερα πριν τις επίσης δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα
, είχε αναφέρει πως το καλοκαίρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το εν λόγω μέτρο είπε «θα δούμε, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».
Όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κα.Γκάγκα είπε πως αν τα κρούσματα πέσουν σε 200 με 300 την ημέρα, τότε θα μπορούμε να πάμε σε μία γενικότερη απελευθέρωση περιορισμών, ενώ σχετικά με την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου, είπε πως δεν εξετάζεται, κάτι τέτοιο για τον γενικό πληθυσμό.

Τι είπε ο Θεμιστοκλέους

Στο θέμα του διοικητικού προστίμου είχε αναφερθεί σε χθεσινές του δηλώσεις και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος και αυτός δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Ερωτηθείς για το εάν η προσωρινή κατάργηση του πιστοποιητικού μπορεί να οδηγήσει και σε προσωρινή κατάργηση του προστίμου, είχε αναφέρει ότι «όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή».
«Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης.
Όλα αυτά συνεκτιμώνται.
Ο κύριος σκοπός όλων μας (…) είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα» είχε αναφέρει ο κ.Θεμιστοκλέους.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσον αφορά την αναστολή χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η κα.Γκάγκα ανέφερε ότι «για την ώρα δεν νομίζω ότι θέλουμε να καταργηθεί» ωστόσο είπε, ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρόβλεψη προς το καλοκαίρι.
«Η ζωή θα συνεχιστεί αλλά με κοινή λογική και με αίσθημα προστασίας για εμάς και για τους άλλους» υποστήριξε η κα.Γκάγκα, η οποία προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, επειδή υπάρχουν αρκετοί γύρω μας που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Παρατείνεται έως 31/12 η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για το προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας και έως τις 30 Ιουνίου 2022 οι έκτακτες ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.
Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αποδοχή της νέας δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
Μεταξύ άλλων, παρατείνονται μέχρι 30 Ιουνίου 2022, η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, η διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η ένταξη ιδιωτών ιατρών κάθε ειδικότητας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η προθεσμία πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, η ισχύς του μέτρου μετακίνησης προσωπικού, η αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση της COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης