Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα βλέπουν ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων COVID 19 – Θα έρθουν ξανά μέτρα;

Η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα βλέπουν ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων COVID 19 – Θα έρθουν ξανά μέτρα;
Οι ειδικοί στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι το στέλεχος που βλέπουν είναι μια μεταλλαγμένη μορφή της Omicron, είναι μια υποπαραλλαγή γνωστή ως BA.2, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, BA.1, συμβάλλοντας στην αύξηση των κρουσμάτων

Απίστευτες συμπτώσεις… τώρα που στο Ουκρανικό φαίνεται κάποια διέξοδο και στο μεσοδιάστημα είχαμε ξεχάσει τον covid 19… φαίνεται ότι ο κορωνοιός επανέρχεται δριμύτερος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.
Μάλιστα στην Κίνα 50 εκατ άνθρωποι τέθηκαν σε lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid 19.

Αύξηση κρουσμάτων

Πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι στις ΗΠΑ είχαν ενδείξεις από δείγματα λυμάτων ότι τα κρούσματα COVID ενδέχεται να αυξάνονται μετά από εβδομάδες σταθερής μείωσης οδηγώντας την κυβέρνηση σε άρση των περιορισμών.

Αλλά η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν είναι τα μόνα μέρη όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Η αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό στη Δυτική Ευρώπη έχει βάλει σε επιφυλακή ειδικούς και υγειονομικές αρχές για ένα ακόμη κύμα πανδημίας, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των κρατών έχει καταργήσει τους περιορισμούς μετά από μια απότομη μείωση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι το στέλεχος που βλέπουν είναι μια μεταλλαγμένη μορφή της Omicron, είναι μια υποπαραλλαγή γνωστή ως BA.2, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, BA.1, συμβάλλοντας στην αύξηση των κρουσμάτων.
Η Γερμανία, με 83 εκατομμύρια ανθρώπους, κατέγραψε περίπου 250.000 νέα κρούσματα και 249 θανάτους πρόσφατα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ να χαρακτηρίσει την κατάσταση της χώρας «κρίσιμη».

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Γερμανία αποσύρει τους περιορισμούς του κορωνοϊου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατά μέσο όρο επτά ημερών 65.894 κρούσματα και 79 θανάτους, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο κορωνοϊού του Πανεπιστημίου Jones Hopkins.
Η Ολλανδία, όπου ζουν λιγότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε κατά μέσο όρο περισσότερα από 60.000 κρούσματα την ημέρα.

Συνολικά, περίπου δώδεκα κράτη βλέπουν αύξηση στις μολύνσεις από κορωνοϊό που προκαλούνται από την παραλλαγή της Omicron την BA. 2.
Μέχρι στιγμής η παραλλαγή ΒΑ 2 φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αργά στις ΗΠΑ από ότι στο εξωτερικό, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του COVID…
covid_2_0.jpg

Πάνω από 50 εκατ κινέζοι σε lockdowns

Νέος εφιάλτης στην Κίνα καθώς περί τα 50 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς lokcdwons.
Αντιμέτωπη με την χειρότερη αναζωπύρωση της επιδημίας από το πρώτο κύμα του 2020, η Κίνα πληθαίνει την επιβολή μέτρων καραντίνας χωρίς να είναι σε θέση να εξουδετερώσει την παραλλαγή Omicron.
Από την 1η Μαρτίου, η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα από 10.000 κρούσματα που καλύπτουν τις περισσότερες επαρχίες, δήλωσε ο Lei Zhenglong, αντιπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε " επιταχυνόμενη ταχύτητα».
Είναι ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς από τον Φεβρουάριο 2020 και την επιβολή lockdown στην Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίσθηκε αρχικά η επιδημία για πρώτη φορά.
Στο Πεκίνο, στο οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί παρά έξι νέα κρούσματα, οι κάτοικοι διαπιστώνουν ενίσχυση των ελέγχων των υγειονομικών πάσων.
Από την άνοιξη του 2020, η Κίνα είχε αντιμετωπίσει την επιδημία προσφεύγοντας στην επιβολή αυστηρών μέτρων lockdown, αλλά η παραλλαγή Ομικρον έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες πληθώρα εστιών στο σύνολο της χώρας.
Αν οι αριθμοί της επιδημίας που ανακοινώνονται επισήμως στην Κίνα παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, παραμένουν αυξημένοι για τα δεδομένα της χώρας.
Η Κίνα δεν έχει καταγράψει επισήμως παρά 120.000 κρούσματα της Covid (εξαιρουμένων των ασυμπτωματικών κρουσμάτων) από τη έναρξη της επιδημίας και δεν έχει ανακοινώσει παρά 4.636 θανάτους.
Ο τελευταίος θάνατος που έχει αποδοθεί στον ιό καταγράφηκε επισήμως στις αρχές του 2021.

Έκκληση για εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους πλέον ηλικιωμένους να εμβολιασθούν, αφού μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων στο Χονγκ Κονγκ υπέκυψε στην Covid κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, μόνο το 80% των άνω των 60 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με τις αρχές.
Σε διάστημα λίγων ημερών, τουλάχιστον 13 πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, περί τα 30 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται πλέον σε κατ΄οίκον περιορισμό, ειδικότερα στην τεχνολογική μητρόπολη του Σεντζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.
Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει την διακοπή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, όπως των μονάδων της ταϊβανέζικης Foxconn, της κύριας προμηθεύτριας της Apple, στην μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η οικονομική αναταραχή, η οποία μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησε σε πτώση κατά 6% του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, επιβαρύνοντας κυρίως τον τεχνολογικό τομέα.

Αύξηση της ανεργίας

«Μέχρι στιγμής, τα λιμάνια του Σεντζέν και της Σανγκάης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Αλλά η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια αυτά θα κλιμάκωνε τα παγκόσμια προβλήματα τροφοδοσίας, αυξάνοντας την αναταραχή που έχει ήδη προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», εκτιμά ο οικονομολόγος της Oxford Economics.
Σε ένδειξη της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης, η ανεργία (που στην Κίνα υπολογίζεται μόνο στις αστικές ζώνες) αυξήθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους στο 5,5% από 5,1% τον Δεκέμβριο.
Ομως η αναζωπύρωση της επιδημίας επικεντρώνεται αρχικά στο άλλο άκρο της Κίνας: ο σημερινός απολογισμός επιβαρύνεται σημαντικά από τους αριθμούς της επιδημίας στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που συνορεύει με την Βόρεια Κορέα, χώρα που, σύμφωνα με τις αρχές, «δεν έχει πληγεί από την επιδημία» της Covid.
Περισσότερα από 3.000 κρούσματα της νόσου έχουν επισήμως καταγραφεί στην επαρχία Τζιλίν κατά το τελευταίο 24ωρο.
Η Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, ανακοίνωσε μόνο εννέα νέα κρούσματα, αλλά οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα lockdown σε πολλές συνοικίες της πόλης.
Πολλές εσωτερικές πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Σανγκάης και του Πεκίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης