Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Απτόητη» η πανδημία στην Ελλάδα: Ξανά πάνω από 23.000 τα κρούσματα κορωνοϊού, 44 νεκροί, 354 διασωληνωμένοι

«Απτόητη» η πανδημία στην Ελλάδα: Ξανά πάνω από 23.000 τα κρούσματα κορωνοϊού, 44 νεκροί, 354 διασωληνωμένοι
Νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται ημερησίως στη χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με την ίδια τάση να παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης που έχουν επιλέξει τη στρατηγική χαλάρωσης των περιορισμών έως το τέλος του μήνα

Σε 23.748 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, ανακοινώθηκαν 44 θάνατοιΔιασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 354 ασθενείς.

 
koronoios-23-748-nea-kroysmata-simera-stin-ellada-44-thanatoi-kai-354-diasolinomenoi0
koronoios-23-748-nea-kroysmata-simera-stin-ellada-44-thanatoi-kai-354-diasolinomenoi1

koronoios-23-748-nea-kroysmata-simera-stin-ellada-44-thanatoi-kai-354-diasolinomenoi2
Διασωληνωμένοι. Πηγή: covid19.gov.gr

Ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων

Νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται ημερησίως στη χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με την ίδια τάση να παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης που έχουν επιλέξει τη στρατηγική χαλάρωσης των περιορισμών έως το τέλος του μήνα, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται να αυξάνεται η συχνότητα της υποπαραλλαγής «Ομικρον 2», που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την «Ομικρον 1».

Κρήτη - Κορωνοϊός: Διασωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής με Omicron 2 - Ήταν ανεμβολίαστος

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εισαγωγή στην ΜΕΘ ενός ασθενή με «Όμικρον 2».
Και αυτό γιατί είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Κρήτη με Όμικρον 2 που χρειάστηκε να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πρόκειται, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, για ανεμβολίαστο ενήλικο που, δυστυχώς, έχει διασωληνωθεί.
Γι’ αυτό, όπως τόνισε, χρειάζεται προσοχή και με την “Όμικρον 2”. Εξάλλου, οι μισές από τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στην Κρήτη πλέον οφείλονται στην “Όμικρον 2”, ακολουθώντας την πορεία εξάπλωσης στην κοινότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Δύο άνδρες έχασαν την ζωή τους
Δύο άνδρες, 65 και 88 ετών, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Χανίων έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων λόγω covid-19 στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα στους 76 από την αρχή του έτους.
Σήμερα, ωστόσο, καταγράφεται περαιτέρω αποκλιμάκωση στις νοσηλείες λόγω covid-19. Από 132 που ήταν χθες έπεσαν στις 125, από τις οποίες οι 105 είναι σε κλινικές και οι 20 σε ΜΕΘ. Σοβαρότερα και διασωληνωμένοι είναι 14 ασθενείς.

Τζανάκης: Σε έξαρση η Omicron 2 στην Ελλάδα, εξαφανίστηκε η Delta

Την θέση πως η Omicron 2 είναι σε έξαρση στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, επισημαίνοντας πως η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού έχει ήδη εξαφανιστεί.
«Η επέλαση της Omicron 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα.
Αντικαθιστά την Omicron, η παραλλαγή Delta δεν υπάρχει πλέον.
Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα.
Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης.

Ήπια την περνούν τα παιδιά

Όσο αφορά στη νόσηση των παιδιών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως, «το σχολικό περιβάλλον είναι ευάλωτο υγειονομικά, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν τις μάσκες», αναφέροντας πως «τα σχολεία είναι ένα εκκολαπτήριο κορωνοϊού».
«Και τα εμβολιασμένα και τα ανεμβολίαστα παιδιά το περνούν ήπια.
Δεν είναι μία ήπια παραλλαγή, αλλά έχει βοηθήσει ο εμβολιασμός» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.

Δεν θα έχουμε έξαρση

«Η Omicron 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο.
Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι.
Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δεν θα δώσει έξαρση όπως η Omicron, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.
Την περνάμε όλοι ήπια, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας, είναι πολύ σημαντική η μάσκα αυτή τη στιγμή.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έξαρση της Omicron 2 σε οίκους ευγηρίας, και σε άλλους υγειονομικούς φορείς.
Ο ιός εισδύει και προκαλεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτές τις δομές» είπε ο κ.Τζανάκης.

Αυξημένο το ιικό φορτίο μέχρι 643% 

Αυξημένο ήταν την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως έδειξαν οι αναλύσεις στα αστικά λύματα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Αγιο Νικόλαο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, η αύξηση του ιικού φορτίου ήταν κατά 643%, 163% και 146% αντίστοιχα.

Αύριο 17/3 η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών

Αύριο, Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα εκτιμήσει τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. 
Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Pfizer/BioNTech: Αίτηση στον FDA για 4η δόση εμβολίου στους άνω των 65 ετών

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 (τέταρτη συνολικά) για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.
Το αίτημα αυτό βασίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ εν μέσω ενός κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, επεσήμαναν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης