Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έξαρση της Omicron 2 στην Ελλάδα – Τεράστια αύξηση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης – Προς νέο κύμα πανδημίας;

Έξαρση της Omicron 2 στην Ελλάδα – Τεράστια αύξηση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης – Προς νέο κύμα πανδημίας;
Δεν αποκλείουν να δούμε και υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Για έξαρση της Omicron 2 στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Αν και οι ειδικοί διαβεβαίωναν πως πηγαίνοντας προς το Πάσχα, η επιδημιολογική κατάσταση θα ομαλοποιούνταν σημαντικά και θα επιστρέφαμε σε μια σχετική κανονικότητα, πλέον τα περισσότερα από 25.000 κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, ενισχύουν τον προβληματισμό για το τι έπεται.
Πάντως, η βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν πρόκειται να έχουμε μια νέα έξαρση της επιδημίας και ένα νέο πανδημικό κύμα, αν και δεν αποκλείουν να δούμε τις επόμενες ημέρες ακόμα υψηλότερο αριθμό μολύνσεων.
Όπως υποστηρίζουν, η αιτία για αυτήν την «έκρηξη» κρουσμάτων ήταν αφενός η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και αφετέρου το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες συναθροίσεις και επαφές.
Ωστόσο, το ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει και σε αύξηση των βαριών νοσηλειών και των διασωληνωμένων, αν και δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας και για αυτό το λόγο συστήνεται στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας, και πρωτίστως να κάνουν χρήση της μάσκας.
Υπενθυμίζεται πως το 75% των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ενώ περίπου το 50% έχει κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
15_5.JPG

Συνεδριάζει η Επιτροπή – Επί τάπητος η μείωση των self test στα σχολεία

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 16/3 η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποτιμήσει την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα διερευνήσουν και πάλι την εισήγηση για μείωση των υποχρεωτικών self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Υπενθυμίζεται πως η μείωση των self test σε ένα την εβδομάδα απασχόλησε την Επιτροπή και την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, με την επιδημία να είναι και πάλι σε έξαρση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρθεί το μέτρο.

Τζανάκης: Σε έξαρση η Omicron 2, εξαφανίστηκε η Delta

Την θέση πως η Omicron 2 είναι σε έξαρση στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, επισημαίνοντας πως η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού έχει ήδη εξαφανιστεί.
«Η επέλαση της Omicron 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα.
Αντικαθιστά την Omicron, η παραλλαγή Delta δεν υπάρχει πλέον.
Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα.
Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης.

Ήπια την περνούν τα παιδιά

Όσο αφορά στη νόσηση των παιδιών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως, «το σχολικό περιβάλλον είναι ευάλωτο υγειονομικά, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν τις μάσκες», αναφέροντας πως «τα σχολεία είναι ένα εκκολαπτήριο κορωνοϊού».
«Και τα εμβολιασμένα και τα ανεμβολίαστα παιδιά το περνούν ήπια.
Δεν είναι μία ήπια παραλλαγή, αλλά έχει βοηθήσει ο εμβολιασμός» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.

Δεν θα έχουμε έξαρση

«Η Omicron 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο.
Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι.
Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δεν θα δώσει έξαρση όπως η Omicron, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.
Την περνάμε όλοι ήπια, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας, είναι πολύ σημαντική η μάσκα αυτή τη στιγμή.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έξαρση της Omicron 2 σε οίκους ευγηρίας, και σε άλλους υγειονομικούς φορείς.
Ο ιός εισδύει και προκαλεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτές τις δομές» είπε ο κ.Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Έξαρση κρουσμάτων covid λόγω χαλάρωσης μέτρων και Καθαράς Δευτέρας

Για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία.
Η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες.
Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Omicron 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Omicron και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.
Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου.
Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.
Όπως είπε, σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ατσαλάκης: Η πιθανότητα 5ου κύματος κορωνοϊού αυξάνεται - Μικρότερη θνητότητα από τη γρίπη η Omicron

Σαράντα φορές λιγότερο θανατηφόρος από τον Ιανουάριο του 2021 και λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη είναι ο κορωνοϊός σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.
Ωστόσο, ο καθηγητής σημειώνει ότι ο κορωνοϊός προκαλεί συστημική ζημιά στο σώμα σε σχέση με την γρίπη και ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα ενός ακόμη νέου κύματος της πανδημίας, του πέμπτου κατά σειρά.
Όπως αναφέρει ο κ.Ατσαλάκης, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κατά 33% σε έξι ημέρες, ενώ επισημαίνει πως ανοδική τάση ξεκίνησε και για τους διασωληνωμένους ασθενείς.
«Η πρόσφατη απελευθέρωση κάποιων μέτρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων.
Η πιθανότητα νέου κύματος αυξάνεται.
Το 70,6% του πληθυσμού της χώρας μας έχει λάβει 2 δόσεις, και το 50,7% με την αναμνηστική δόση.
Το 13% θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση, άρα βρίσκεται με χαμηλή προστασία.
Εάν προστεθεί και το 29% των μη εμβολιασμένων, πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι ελάχιστα ή καθόλου προστατευμένο.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-65 ετών έχουν φθάσει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 38,5%.
Οι διασωληνωμένοι άνω των 65 ετών είναι σχεδόν στο 60%.
Αντίστοιχα οι απώλειες προέρχονται κατά 16% από τις ηλικίες των 40-65 ετών και κατά 83% από της ηλικίες των 65 και άνω.
Η θνητότητα στην χώρα μας φθάνει περίπου στο 0,33% αλλά καθώς ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε μερικές εβδομάδες θα ανέλθει και αυτό το ποσοστό.
Ακόμα και με μικρή θνητότητα όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη αυξάνονται οι θάνατοι.
Επιπλέον ξέρουμε ότι ο ιός δεν είναι εποχιακός όπως η γρίπη.
Όσο θα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές την άνοιξη και το καλοκαίρι, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα.
Δυστυχώς δεν έχουμε εκτιμήσει την συμβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην μετάδοση του ιού.
Η τήρηση των αποστάσεων πρέπει να συνεχιστεί, όπως και η ορθή χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς συνωστισμούς.
Η συνέχεια των προσπαθειών να εμβολιαστούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες και ιδιαίτερα σε ηλικίες πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να συνεχιστεί για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα θανάτων, τα οποία μπορεί να έλθουν σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα με την εμφάνιση νέου κύματος» τόνισε ο κ.Ατσαλάκης.

Στους 26.686 οι θάνατοι

Στους 26.686 ανέρχονταιο οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.536, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.684.916 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 49,3% άνδρες.
11_17.JPG
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.391 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 447.694 τεστ, ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,92%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50+1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.686 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
12_18.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (65,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 90,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 234 (65,36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (34,64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.365 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296 (ημερήσια μεταβολή +22,31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
13_10.JPG
Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.734 στην Αττική (7.388 χθες).
  • 2.840 στη Θεσσαλονίκη (2.324 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.199 από την Ανατολική Αττική (1.039 χθες).
  • 1.436 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.213 χθες).
  • 310 από τη Δυτική Αττική (242 χθες).
  • 1.126 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (913 χθες).
  • 2.413 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.102 χθες).
  • 1.112 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (859 χθες).
  • 954 από τον Πειραιά (836 χθες).
  • 184 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (184 χθες)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης