Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 16.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 70 οι νεκροί - Στους 413 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 16.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 70 οι νεκροί - Στους 413 οι διασωληνωμένοι
Το μεγαλύτερο μυστήριο του κορωνοϊού είναι η ικανότητά του να προκαλεί «μακρά COVID», σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥΤ
Αρκετά αργή φαίνεται πως είναι η φάση της αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών στην Ελλάδα καθώς για ακόμη μια μέρα, κατεγράφη 5ψήφιος αριθμός στα ημερήσια κρούσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε 16.274 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο (28/02)
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 70 θάνατοι.
Παράλληλα, σε 413 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Novavax: Ανοίγει αύριο (1/03) η πλατφόρμα των ραντεβού – Το Σάββατο ο πρώτος εμβολιασμός

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί και με το σκεύασμα της Νοvavax στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η πρώτη παράδοση των εμβολίων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους πολίτες επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Νοvavax, θα ανοίξει μέχρι αύριο το μεσημέρι, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου, συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.860 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 413 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 89.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 295 (71.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (28.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.262 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 279 (ημερήσια μεταβολή -3.46%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 312 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Η «μακρά COVID» και τα… μυστήρια του εγκεφάλου

Το μεγαλύτερο μυστήριο του κορωνοϊού είναι η ικανότητά του να προκαλεί «μακρά COVID», σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥΤ. Οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται επί μήνες μετά τη λοίμωξη από συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και δυσκολία στην αναπνοή, ικανά να τους καταστρέψουν την καθημερινότητα. Τα αίτια που προκαλούν τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19 παραμένουν άγνωστα.
Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, ρίχνουν φως στον τρόπο που το παράξενο σύνδρομο επενεργεί στον οργανισμό.

Οι ερμηνείες για την εμφάνιση της «μακράς COVID»:
Κατ’ αρχάς αποσυντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτώντας συμπτώματα σε διάφορα όργανα. Μετά την οξεία φάση της λοίμωξης από κορωνοϊό, τμήματα του γενετικού υλικού του παραμένουν σε ιστούς, όπως τα έντερα, οι λεμφαδένες κ.ά.
Μελέτες που εκπονούνται σήμερα προσπαθούν να διαπιστώσουν αν αυτές οι «μικροδεξαμενές ιού» προκαλούν φλεγμονές στους περιβάλλοντες ιστούς που θα δικαιολογούσαν τα διαφορετικά συμπτώματα. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η COVID-19 ενδέχεται να πυροδοτήσει μια μακροχρόνια, καταστροφική αυτοάνοση αντίδραση.
Μελέτες ανίχνευσαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αυτοαντισωμάτων στους αρρώστους. Αυτά τα αυτοαντισώματα επιτίθενται στους ιστούς πολλούς μήνες μετά την οξεία φάση της λοίμωξης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης