Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 15.909 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 63 οι νεκροί και 433 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Στα 15.909 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 63 οι νεκροί και 433 διασωληνωμένοι

Παγώνη - Κορωνοϊός: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό – Κρατάμε ακόμα τις μάσκες

Σταδιακή σταθεροποίηση, με αργούς βέβαια ρυθμούς, σημειώνει τις τελευταίες μέρες η πανδημία του κορωνοϊού στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες».
Συγκεκριμένα, για την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, κατεγράφησαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 15.909 νέα κρούσματα κορωνοϊού – με 63 νεκρούς και 433 διασωληνωμένους.

Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.562 νέες μολύνσεις.
Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 1.600 νέα κρούσματα, το Ηράκλειο με 779 και η Αχαΐα με 533.

Αναλυτικά η  κατανομή των 15.860 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

 
 
 

Moderna: «Βλέπει» τέλος της πανδημίας φέτος, αλλά και ετήσιο εμβολιασμό

Την ίδια ώρα, η Moderna ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η πανδημία πιθανότατα θα λάβει τέλος εντός του 2022, αλλά προβλέπει ότι θα χρειάζονται τα επόμενα χρόνια ετήσιες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του φθινοπώρου (αρχής γενομένης από φέτος), προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι από τον κορωνοϊό, ο οποίος αλλιώς θα μπορεί να μολύνει αρκετούς εμβολιασμένους.

Επίσης έκανε γνωστό ότι το 2021 είχε ετήσιες πωλήσεις 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παρουσίασε τα πρώτα ετήσια κέρδη της, ενώ απέρριψε την αντίληψη ότι είναι «εταιρεία του ενός μόνο προϊόντος» (εμβολίου κατά της Covid-19).

Κορωνοϊός: Περίπου 300 παιδιά στην Ελλάδα έχασαν έναν από τους δυο γονείς τους

Τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο ήδη έχουν χάσει κάποιον γονέα λόγω της Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
Περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έως 17 ετών, σε όλον τον κόσμο, έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Στην Ελλάδα η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον 290 παιδιά έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονέα ή και των δύο, αριθμός που αυξάνει στα 320 εάν συμπεριληφθούν και οι κηδεμόνες παππούδες.
Εκτιμάται ότι από τα ορφανά το 14,6% είναι παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών, το 21,8% 5-9 ετών, ενώ η πλειονότητα (63,6% ή σχεδόν δύο στα τρία) είναι ηλικίας 10-17 ετών. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των ορφανών είναι μεγαλύτεροι, καθώς η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν «χτυπήσει» η Όμικρον. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως τον Ιανουάριο του 2022 περίπου 6,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει γονέα ή κηδεμόνα. Πάνω από τρία στα τέσσερα παιδιά (76,5%) έχουν χάσει τους πατέρες τους, ενώ το 23,5% τις μητέρες τους, καθώς ο κορωνοϊός έπληξε δυασανάλογα τους άνδρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζούλιετ Άνγουιν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και τη δρα Σούζαν Χίλις του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στο πρόβλημα της ορφάνιας λόγω πανδημίας. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα παιδιά που βίωσαν την απώλεια γονέα ή κηδεμόνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για φτώχεια, εκμετάλλευση, σεξουαλική βία, κακοποίηση, μόλυνση από ιό HIV, ψυχικά προβλήματα και σοβαρό στρες, αλλά επίσης εμπλοκή σε συμμορίες και συμπεριφορά ακραίας βίας.
«Εκτιμούμε ότι για κάθε άνθρωπο που πεθαίνει λόγω της Covid-19, ένα παιδί μένει ορφανό ή χάνει τον κηδεμόνα του. Αυτό ισοδυναμεί με το ότι ένα παιδί κάθε έξι δευτερόλεπτα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο δυσκολιών σε όλη τη ζωή του, εκτός αν του παρασχεθεί έγκαιρη υποστήριξη. Συνεπώς, η υποστήριξη στα ορφανά παιδιά πρέπει άμεσα να ενσωματωθεί σε κάθε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19», δήλωσε η Χίλις.
Πριν την πανδημία περίπου 140 εκατομμύρια παιδιά ήταν ορφανά παγκοσμίως. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να μείνουν 5 εκατομμύρια παιδιά ορφανά λόγω του HIV/AIDS, ενώ ο ίδιος αριθμός παιδιών ορφάνεψε από την Covid-19 μέσα σε μόνο δύο χρόνια και μάλιστα αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το τελευταίο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τον συνολικό αριθμό των ορφανών», δήλωσε η καθηγήτρια Λορέιν Σερ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Οι υπολογισμοί των ορφανών ανά κάτοικο του πληθυσμού δείχνουν ότι αναλογικά περισσότερο επλήγησαν το Περού και η Νότια Αφρική, με 8 και 7 ορφανά παιδιά ανά 1.000, αντίστοιχα.

Παγώνη - Κορωνοϊός: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό – Κρατάμε ακόμα τις μάσκες

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και πώς προχωράμε προς το Πάσχα μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Σταδιακά αρχίζουν και μειώνονται τα κρούσματα. Θα μειωθούν και οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, αλλά σταδιακά. Και ο Μάρτης θα είναι ίδιος στους δείκτες αυτούς. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι μειωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της έχουν πιο απλά συμπτώματα» εξήγησε η κυρία Παγώνη μιλώντας στο Mega.

«Με τα δεδομένα που έχουμε το Πάσχα θα είναι στο χωριό. Όλοι το περιμένουν» πρόσθεσε.

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

«Δεν έχουμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού που θα έπρεπε για να πετάξουμε τις μάσκες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυτές τις ημέρες, τις οποίες βέβαια ο κόσμος δε διασκέδασε. Σε φρενάρουν οι εικόνες από την Ουκρανία, δεν έχεις διάθεση για διασκέδαση» σημείωσε η κυρία Παγώνη αναφορικά με το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες.

«Ας μην τρέχουμε για την τέταρτη δόση»

«Για την τέταρτη δόση, ας μην τρέχουμε, ας κάνουμε την 3η δόση. Όταν χρειαστεί να κάνουμε 4η, ή ετήσια δόση, ή οτιδήποτε, η επιτροπή θα εισηγηθεί και θα προχωρήσουμε. Η 3η δόση είναι η ασφάλεια για όλους μας. Όποιος έχει κάνει 3η δόση, δεν υπάρχουν θάνατοι, είναι ελάχιστοι. Όποιος την έχει κάνει δε θα πεθάνει» τόνισε κλείνοντας η κυρία Παγώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης