Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Κανονικότητα το καλοκαίρι

Προς άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Κανονικότητα το καλοκαίρι
Εμβολιασμένο το 71,3% του γενικού πληθυσμού (το 80,3% των ενηλίκων) - Με γ’ δόση πάνω από το 90% των πολιτών που τη δικαιούνταν
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι «σκληροί δείκτες» - θάνατοι και διασωληνωμένοι – της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς σε ημερήσια βάση, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση και για αποσυμπίεση των νοσοκομείων.
Όπως επισημαίνουν, αν και καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αυτά δεν συνεπάγονται και αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία, κάτι που αποδίδεται και στα ήπια χαρακτηριστικά της παράλλαξης Omicron, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξεταστεί η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με κυριότερο αυτό της άρσης της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους έως τα τέλη Μαρτίου, τη στιγμή που η βασική εκτίμηση είναι πως σε μεγάλο βαθμό θα έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε δεν θα έχει εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη.
Την αισιοδοξία συντηρεί και το γεγονός ότι το 71,3% του γενικού πληθυσμού (το 80,3% των ενηλίκων) είναι εμβολιασμένο, ενώ με την γ’ δόση έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των πολιτών που δικαιούνταν την αναμνηστική δόση.
Το ποσοστό αυτό των εμβολιασμένων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και αναρρώσει, αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
15_4.JPG
Θεμιστοκλέους: Πολύ κοντά στην κανονικότητα το καλοκαίρι – Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ

Την εκτίμηση πως το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι έχουμε μια αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και πως περιμένουμε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει.
«Θα υπάρξουν οι εισηγήσεις των ειδικών.
Έχουμε καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αρκετό κόσμο που έχει νοσήσει.
Φέτος το καλοκαίρι, με την Omicron και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα.
Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει.
Η Omicron έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο» υποστήριξε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση.
Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό.
Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια.
Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει» τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος επανέλαβε πως το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δε θα εξαφανιστεί με μαγικό ραβδί.
Η εξέλιξη της Omicron, αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη, τότε πάμε πολύ κοντά στην καθημερινότητά μας από Σεπτέμβρη.
Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα» υποστήριξε ο κ.Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει θέμα για 4η δόση εμβολίου αυτή τη στιγμή.

Γεροτζιάφας: Μέτρα τώρα για να μη ζήσουμε νέο πανδημικό κύμα από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο

Την ανάγκη να ληφθούν τώρα μέτρα και να ακολουθηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική απέναντι στην πανδημία επισήμανε ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
«Εάν δεν εφαρμοστεί συγκεκριμένη στρατηγική και μέτρα τώρα με μια προοπτική μακροπρόθεσμη τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα ζήσουμε την ίδια κατάσταση» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Γεροτζιάφας.
«Περιμένουμε ο ιός να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι έως τώρα.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός (…)
Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν τον Μάρτιο του 2020.
Η πανδημία κάποια στιγμή θα είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να μας απασχολεί (…)
Το ζήτημα δεν είναι πότε θα φύγει ο ιός, αλλά το πότε στην Ελλάδα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα πέντε εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας» είπε ο κ.Γεροτζιάφας.
«Χρειαζόμαστε γιατρούς που να μπορούν να αντιμετωπίζουν μέσα στα νοσοκομεία νοσήματα.
Χρειαζόμαστε φάρμακα, εμβόλια, τηλεϊατρική.
Αυτά δεν είναι σύστημα υγείας, αλλά μέτρα για την πανδημία» υποστήριξε ο κ.Γεροτζιάφας.

Τζανάκης: Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Τη θέση πως μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.
«Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.
Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας.
Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται.
Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα.
Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις.
Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.

Όχι ακόμα σε άρση της καραντίνας

Κληθείς να σχολιάσει την πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία αλλά κυρίως την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες.
Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60.
Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν.
Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι» είπε ο κ.Τζανάκης.

Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη

Ο κ.Τζανάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό.
«Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη.
Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό» είπε ο κ.Τζανάκης, επισημαίνοντας πως λόγω της ενδημικότητας του ιού εποχιακά ίσως έχουμε νέες εξάρσεις και πιθανώς να δημιουργηθεί ένα διπλό εμβόλιο για την γρίπη και τον κορωνοϊό.

Θα χρειαστεί 3η δόση για όσους εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson;

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.
Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η κα Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Novavax που προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως άλλα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για την αναμνηστική δόση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία.
Όπως διευκρίνισε το Johnson & Johnson υστερεί μετά την πρώτη δόση, ενώ προσφέρει ικανοποιητική ανοσία μετά τις δύο δόσεις.

Πώς επιτυγχάνεται η ανοσία

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την παροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια.
Η υβριδική ανοσία είναι η πλέον αποτελεσματική .
Εάν ένα άτομο κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσει θα χρειαστεί μία αναμνηστική δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορωνοϊού έχει επιδράσει συνολικά στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών.
Όπως είπε, ο στόχος του ΠΟΥ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές.

Στους 25.417 οι νεκροι

Στους 25.417 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε 18.094 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο.
Επιπλέον, χθες Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 460 ασθενείς.
Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.094 , εκ των οποίων 56 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.417 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης