Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχωρεί η covid, δεν τελειώσαμε λένε οι ειδικοί – Προς άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Υποχωρεί η covid, δεν τελειώσαμε λένε οι ειδικοί – Προς άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δείξουν αν θα πάμε σε περαιτέρω χαλάρωση μέτρων ή εάν θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αποκλιμάκωση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στους «σκληρούς δείκτες» των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν και αργή, είναι σταθερή η αποκλιμάκωση της πανδημίας, ενώ στα ιδιαίτερα θετικά είναι η «εξαφάνιση» της Delta, η οποία ήταν και αυτή που προκαλούσε τα πιο σοβαρά περιστατικά, τη στιγμή που εκτιμάται πως η Omicron δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τη σημερινή, αισιόδοξη εικόνα.
Πάντως, επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και την πανδημία, τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση ως προς την τήρηση των όσων μέτρων έχουν απομείνει, ενώ τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια νέα μετάλλαξη, αν και πλέον, όπως υποστηρίζουν, έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, όπου θα πρέπει να συνυπάρχουμε με τον ιό.
Στο θετικό κλίμα συμβάλει αφενός η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το περασμένο Σάββατο 19/2 όταν και επέστρεψαν στη διασκέδαση οι όρθιοι πελάτες (αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους) ενώ αυξήθηκε και η πληρότητα στα γήπεδα και αφετέρου η άφιξη νέων εμβολίων και θεραπειών που με τη σειρά τους συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ιού.
Στόχος πλέον είναι η άρση των περιορισμών να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε έως τα τέλη Μαρτίου να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα και να έχουμε επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα, αν και οι ειδικοί αναφέρουν πως οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δείξουν καλύτερα το που πηγαίνουμε, καθώς τότε θα φανεί αν η αποκλιμάκωση συνεχίζεται και άρα μπορούν να χαλαρώσουν και άλλα μέτρα ή να μπει ένα σχετικό φρένο έτσι ώστε να μην υπάρξει μια νέα αναζωπύρωση.
Όπως επισημαίνεται, από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν είναι η χρήση της μάσκας κυρίως στις συγκοινωνίες αλλά και σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως στα σούπερ μάρκετ, αν και μεθαύριο Τετάρτη 23/2 η Επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να αρθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
8_47.JPG

Πλεύρης: Χαλάρωση μέτρων μόνο για εμβολιασμένους

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί» υποστήριξε μιλώντας στον AΝΤ1 ο κ.Πλεύρης, αν και συμπλήρωσε ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «για τους μη εμβολιασμένους ακόμα δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων».
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία» είπε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εφησυχασμός γιατί ο κορωνοϊός μας έχει εκπλήξει αρνητικά», ενώ τόνισε ότι συνολικά στην Ευρώπη υπάρχει «μια συνολική προετοιμασία ότι ενδεχομένως ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει από τον Σεπτέμβριο με άλλα χαρακτηριστικά».
Όσον αφορά τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής από 1η Απριλίου στο ΕΣΥ όσων δεν έχουν εμβολιαστεί».
«Ή θα πάμε στο σενάριο να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός οπότε οι υγειονομικοί αυτοί θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο παραμένει η πανδημία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Ασχέτως πανδημίας η εισήγησή μου είναι ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι τυπικό προσόν» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Υγείας.

Σαρηγιάννης: Θα πέσουμε στα 2.000 ημερήσια κρούσματα covid κοντά στο Πάσχα

Την εκτίμηση πως αρχές Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα θα κινούνται στα επίπεδα των 10.000, για να υποχωρήσουν στα 2.000 τις ημέρες κοντά στο Πάσχα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού είναι λάθος, επειδή σε ένα μήνα δεν θα λήξουν όλα».
«Θα συνεχίσουμε με 60 νεκρούς την ημέρα, υπερβολικά μεγάλος αριθμός.
Και είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, ενώ μπορούν να σωθούν όλοι» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι και «οι διασωληνώσεις θα μειωθούν, σε 350 αρχές Μαρτίου και θα συνεχιστεί η πτώση».

Παγώνη: Υποχωρεί η Delta, θετικό για το ΕΣΥ – Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη

Για υποχώρηση της παράλλαξης Delta, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό για το ΕΣΥ έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη..
«Σχεδόν τελείωσε η Delta και αυτό για εμάς είναι ό,τι καλύτερο.
Πάμε καλά προς το παρόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξυπηρετηθούν οι non covid ασθενείς» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, καθώς ο ιός δεν έχει φύγει.
«Ο ιός δεν θα φύγει θα είναι εδώ.
Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλες υποπαραλλαγές κανένας δεν το αποκλείει.
Οι κορωνοϊοί είναι γεμάτοι εκπλήξεις» υποστήριξε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χάρη στα «όπλα» που είναι διαθέσιμα για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν θα προκύψει κίνδυνος.
«Αυτά όμως θα είναι αντιμετωπίσιμα από εδώ και πέρα.
Υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες, ενώ έχουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια» είπε η γιατρός, η οποία κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν με τα πρωτεϊνικά εμβόλια που φτάνουν στη χώρα μας.

Καπραβέλος: Είμαστε σε ύφεση στο ΕΣΥ, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο

Στην παραδοχή ότι πράγματι η πανδημία είναι σε ύφεση προχώρησε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας ωστόσο πως «το έργο το έχουμε ξαναδεί» και ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός.
«Είμαστε σε ύφεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Δεν είναι ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα και σε εφησυχασμούς.
Δεν ξέρουμε τί θα κάνει η μετάλλαξη Omicron και τί θα προκαλέσει στη συνέχεια.
Βλέπουμε ότι στο 3ο και 4ο κύμα έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τους σκληρούς δείκτες, και αυτό ήταν δύσκολο» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.

Μη εντυπωσιακή μείωση

«Πέσαμε αυτή τη βδομάδα στα κρούσματα, αλλά η μείωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή στο μισό, και δεν χρειάζεται να είμαστε βιαστικοί.
Εμείς στην εντατική θα είμαστε ήσυχοι εάν δούμε μονοψήφιο αριθμό θανάτων, διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Αυτό θα γίνει με το να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Όταν κατοχυρώσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τη συνέχεια» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Επέκταση εμβολιασμών

«Το κριτήριο που κάνει ελέγξιμη την πανδημία ακόμα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.
Ο ιός μπορεί να ψάξει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτεθεί.
Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους της εστίασης.
Ήταν λάθος αυτό» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος επισήμανε πως δεν δικαιολογούμαστε εάν δεν επεκτείνουμε τον εμβολιασμό.
«Ο εμβολιασμός σε προφυλάσσει και αποτρέπει νέες μολύνσεις απώλειας ζωής» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως το πρόγραμμα των εμβολιασμών πρέπει να να ακολουθηθεί με ευλάβεια.
«Η πανδημία ήταν ανεξέλεγκτη στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χαλαρώσαμε και για αυτό είχαμε εκτίναξη των κρουσμάτων» τόνισε ο γιατρός.

Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις δεν θα το παίρνουν ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να το πάρουν μόνο μία φορά.
Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης δεύτερη φορά.
Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από τεστ PCR εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους, εκδίδεται και μετά από θετικό rapid test.
Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί 90 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από τον ΕΟΔΥ ή από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Σχετικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εάν πραγματοποιηθεί επαναληπτικός έλεγχος με PCR μετά από τις 90 ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μια ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης.
Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με τις 2 δόσεις του εμβολίου και επαναμολύνονται από κορωνοϊό δεύτερη φορά εντός των 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια ενενήντα (90) ημέρες.
Σχετικά με τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός των 3 μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης του εμβολίου, εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια 90 ημέρες.

Στους 25.327 οι νεκροί

Στους 25.327 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (20/2/2022) 9.596 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.596 , εκ των οποίων 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.298.926 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 283 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.105 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.327 νεκροί.
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_258.JPG
2_227.JPG
Στους 471 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 471 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 346 (73.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (26.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
3_168.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.209 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 329 (ημερήσια μεταβολή -8.86%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 369 ασθενείς.
4_135.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
6_87.JPG5_98.JPG

ΕΟΔΥ: 3.231 κρούσματα στην Αττική, 1.002 στη Θεσσαλονίκη

Από τα συνολικά 9.596 κρούσματα, τα 3.231 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.002 στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Αττική            447
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 519
• Δυτική Αττική                  115
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 449
• Κεντρ. Τομέας Αθήνας   875
• Νήσων                             59
• Νότιος Τομέας Αθήνας   339
• Πειραιάς                        428
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
krousmata_greece_6.JPG


8_46.JPG7_63.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης