Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε ένας Έλληνας οδηγός νεκρός στο φλεγόμενο πλοίο – Δέκα οι αγνοούμενοι

Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε ένας Έλληνας οδηγός νεκρός στο φλεγόμενο πλοίο – Δέκα οι αγνοούμενοι
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που ανέβηκαν εκ νέου στο πλοίο εντόπισαν τη σορό στην καμπίνα ενός φορτηγού
Σχετικά Άρθρα

Upd. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι ειδικοί της ακτοφυλακής της Ρώμης εντόπισαν πιθανή θαλάσσια μόλυνση με καύσιμα από το πλοίο Euroferry Olympia το οποίο έπιασε φωτιά, τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2022, ανοιχτά της Κέρκυρας.
.Το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, σε στενή επαφή με την ακτοφυλακή της χώρας.
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, πιθανώς, η κηλίδα, εντοπίσθηκε από αεροσκάφος ATR της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο πετά πάνω από το πλοίο.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και αναπαράγει η Deutsche Welle, το υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης είναι έτοιμο να διαθέσει, στις ελληνικές αρχές, πλωτό μέσο της υπηρεσίας καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, το Levoli White, το οποίο βρίσκεται στο Μπάρι και μπορεί άμεσα να σαλπάρει, αν χρειαστεί.

Roberto Cingolani: Δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές οπές στο πλοίο

Στην περιοχή ανοικτά της Κέρκυρας, παράλληλα, έφτασε ήδη το πλοίο Diciotti, της ιταλικής ακτοφυλακής, που διαθέτει ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ μεταφέρει και ομάδα ειδημόνων, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Παράλληλα, όμως, το μεσημέρι της Κυριακής, ο ιταλός υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης, Roberto Cingolani, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές οπές στο πλοίο, οι οποίες να συνδέονται με περιβαλλοντική ρύπανση.
Ένα αισιόδοξο και καθησυχαστικό μήνυμα.
Οι ιταλικές αρχές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν την όλη κατάσταση, και μέσω δορυφορικών λήψεων.

Πλοιοκτήτρια εταιρεία: Δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων

Πάντως, αρκετές ώρες μετά την είδηση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.
 
Σε Έλληνα οδηγό ανήκει η σορός

Δυσάρεστη εξέλιξη στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο Euroferry Olympia καταγράφηκε την Κυριακή (20/2/2022), καθώς βρέθηκε μία απανθρακωμένη σορός.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που ανέβηκαν εκ νέου στο πλοίο εντόπισαν τη σορό στην καμπίνα ενός φορτηγού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής στο twitter σορός άνδρα ανασύρθηκε από το πλοίο.
Συνεχίζονται οι έρευνες αναφέρει η πυροσβεστική.
Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του η σορός του άτυχου οδηγούν, που βρήκε τραγικό θάνατο στο φλεγόμενο πλοίο.
Πρόκειται για 58χρονο Έλληνα, που εγκλωβίστηκε και βρήκε φρικτό θάνατο, στην καμπίνα του φορτηγού του στο γκαράζ 2 του πλοίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση έπαιξαν τα τατουάζ που είχε στο σώμα του.

Η μαρτυρία του διασωθέντα

Εν τω μεταξύ στην Κέρκυρα βρίσκεται ο 21χρονος Λευκορώσος, επιβάτης ο οποίος εντοπίστηκε νωρίτερα την Κυριακή 20/2 ζωντανός από διασώστες της ΕΜΑΚ.
Μετά από 54 ώρες, ο 21χρονος βρέθηκε ζωντανός στην πρύμνη του πλοίου και κατέβηκε μόνος του από σκάλα για να πάει στους διασώστες, οι οποίοι τον κατεύθυναν σε ένα σχετικά ασφαλές σημείο του πλοίου ώστε να τον απομακρύνουν.
Πλέον, ο νεαρός, που μεταφέρθηκε αρχικά στο λιμάνι του νησιού με ταχύπλοο του Λιμενικού, νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ο ίδιος φέρεται να ανέφερε στους διασώστες ότι «υπάρχουν ακόμη τέσσερα με πέντε άτομα που είναι ζωντανά» στο πλοίο.

Τα πρώτα λόγια του 21χρονου οδηγού - Αλεξίου (Λιμενικό): Λευκορώσος ο επιζών

«Ευτυχώς ζω...Πείτε μου ότι ζω», ήταν τα πρώτα λόγια του επιζώντα οδηγού που εντοπίστηκε στην πρύμνη του φλεγόμενου πλοίου, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο οποίος φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι άκουγε φωνές και άλλων ζωντανών, κάτι που μέχρι στιγμή δεν επιβεβαιώνεται.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του λιμενικού, Ν. Αλεξίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο επιζών είναι τελικά Λευκορώσος και του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, ενώ φαίνεται να καλά στην υγεία του.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε και άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε ο κ. Αλεξίου.

ptoma.JPG
olympia.JPG
Στο νοσοκομείο ο 21χρονος για προληπτικούς λόγους - Ενδείξεις αφυδάτωσης

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας νοσηλεύεται ο 21χρονος Λευκορώσος, ο οποίος, σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λ. Ρουμπάτη, «φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».
«Από τις πρώτες πληροφορίες με τους γιατρούς είπε ότι άκουγε και άλλες φωνές. Ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί και να είναι καλά στην υγεία τους», σημείωσε ο κ. Ρουμπάτης.
ploio9_3.JPG

Εξιτήρια και νοσηλείες

Μέσα στην ημέρα θα αποσωληνωθεί ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός, του οποίου η υγεία παρουσιάζει βελτίωση.
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο παραμένουν για νοσηλεία δύο άτομα που βρίσκονται στη Πνευμονολογική Κλινική, ενώ εξιτήρια θα λάβουν ο Αφγανόςκαι ο Ρουμάνος, διασωθείς επιβάτης.
Υπενθυμίζεται ότι από το φλεγόμενο πλοίο είχαν μεταφερθεί στην Κέρκυρα και κατόπιν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας για τις πρώτες βοήθειες συνολικά 10 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.
corfu2_1.JPG

Στην Ιταλία 48 διασωθέντες του πλοίου- Aποβιβάσθηκαν στο Πρίντεζι

Στην Ιταλία βρίσκονται πλέον 48 διασωθέντες επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου «Euroferry Οlympia».
Οι 48 άνθρωποι έφτασαν το πρωί της Κυριακής 20/2 στο λιμάνι του Πρίντεζι, όπου τους μετέφερε το πλοίο Florencia, το οποίο επίσης ανήκει στην εταιρία Grimaldi.
Πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, οι οποίοι ανέφεραν ότι η παροχή βοήθειας ήταν άμεση και αποτελεσματική και πως «το σημαντικότερο, αυτή την στιγμή, είναι το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δοκιμασία».

Τι αναφέρει ο όμιλος Grimaldi για τις συνθήκες του ταξιδιού - Απάντηση σε ΣΕΟΦΑΕ

Απάντηση στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Συνδικάτου/Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΟΦΑΕ) για κακές συνθήκες ταξιδιού των μελών του στο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο πήρε φωτιά τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου 2022, έδωσε με ανακοίνωσή του ο όμιλος Grimaldi.
Όπως αναφέρει, «όπως και τα άλλα πλοία του ομίλου Grimaldi, το Euroferry Olympia υποβάλλεται σε τακτικό καθαρισμό και απολύμανση τόσο των καμπινών όσο και των κοινόχρηστων χώρων, ενώ οι εργασίες συντήρησης είναι συνήθη πρακτική. Οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν, μάλιστα, στις 16 Φεβρουαρίου 2022 στην Ηγουμενίτσα, όπου το Euroferry Olympia υποβλήθηκε σε επιθεώρηση και έλεγχο από τις ελληνικές Λιμενικές αρχές (συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα ανίχνευσης καπνού και πυρόσβεσης), η οποία έληξε με ικανοποιητικά αποτελέσματα».
Ο όμιλος Grimaldi υπογραμμίζει πως «σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (σύμβαση SOLAS κ.λπ.), απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση των επιβατών στα καταστρώματα του γκαράζ, όσο το πλοίο βρίσκεται σε πλεύση. Αυτός ο κανόνας ασφαλείας εφαρμόζεται αυστηρά από τα πλοία του ομίλου Grimaldi».
Επιπλέον, προσθέτει πως «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κανόνας αυτός τηρείται από όλους τους επιβάτες επί του πλοίου, ιδίως από τους οδηγούς φορτηγών, η εκκένωση του χώρου φορτίου ελέγχεται πριν από τον απόπλου και οι καθορισμένες ομάδες πληρώματος περιπολούν τακτικά στα καταστρώματα του γκαράζ κατά τη διάρκεια του πλου.
Εάν κάποιος οδηγός φορτηγού αποφασίσει με δόλο να κρυφτεί στο φορτηγό του, αυτή η συμπεριφορά αποτελεί κατάφωρη παράβαση των διεθνών κανονισμών και των κανόνων του ομίλου Grimaldi, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιδίου και του πλοίου».
fire.JPG

Περί κρατήσεων – Το 42% της χωρητικότητας των επιβατών ήταν κατειλημμένο

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του ΣΕΟΦΑΕ περί υπεράριθμων κρατήσεων του Euroferry Olympia στην Ηγουμενίτσα το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, τονίζει πως «πρόκειται για άλλη μια ανακριβή δήλωση, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (για εμπορεύματα και επιβάτες) του ομίλου Grimaldi δεν επιτρέπει καμία υπεράριθμη κράτηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των επιβατών, μόνο το 42% της χωρητικότητας των επιβατών ήταν κατειλημμένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Euroferry Olympia στις 18ης Φεβρουαρίου 2022».
Euroferry Olympia: Στην Κέρκυρα ο διασωθείς - Ελπίδες για τους 11 αγνοούμενους - Σε ασφαλές αγκυροβόλιο το φλεγόμενο πλοίο

Καμπίνες είχαν οι 159 οδηγοί και άλλοι 26 επιβάτες του πλοίου

Όσον αφορά τους χώρους διαμονής των επιβατών, ο όμιλος Grimaldi αναφέρει ότι « οι 77 καμπίνες (που αντιστοιχούν σε 308 κρεβάτια) και τα 409 ανακλινόμενα καθίσματα του πλοίου μπορούσαν εύκολα και άνετα να φιλοξενήσουν τους 239 επιβάτες (εκ των οποίων 159 οδηγοί) που ταξίδευαν στο πλοίο (για ένα ταξίδι 9 ωρών και όχι 25 ωρών, όπως εσφαλμένα αναφέρει το Σωματείο). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, όπως σε όλα τα πλοία του ομίλου Grimaldi, ένας ορισμένος αριθμός καμπινών διατέθηκε στους οδηγούς φορτηγών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Εν προκειμένω, και οι 159 οδηγοί που βρίσκονταν στο πλοίο είχαν καμπίνα, καθώς και άλλοι 26 επιβάτες».
Τέλος, «οι ισχυρισμοί ότι το Euroferry Olympia που μετέφερε φορτηγά με επικίνδυνα φορτία δεν μπορούσε να μεταφέρει και επιβάτες, αποτελούν για άλλη μια φορά ανακριβή δήλωση, καθώς το εν λόγω πλοίο είναι ένα επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο, πιστοποιημένο να μεταφέρει τόσο επιβάτες όσο και φορτία, συμπεριλαμβανομένου του φορτίου ΙΜΟ», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης