Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιμένει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: Άνοδος στα 21.412 για τα νέα κρούσματα – Στους 77 οι νεκροί και 489 διασωληνωμένοι

Επιμένει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: Άνοδος στα 21.412 για τα νέα κρούσματα – Στους 77 οι νεκροί και 489 διασωληνωμένοι
Με την πανδημία να παρουσιάζει μια σταθερή – έστω και αργή – αποκλιμάκωση και με τους «σκληρούς δείκτες» (θάνατοι και διασωληνωμένοι) να βελτιώνονται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως, κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στην άρση περιοριστικών μέτρων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Σε 21.412 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 77 θάνατοι.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 489 ασθενείς.

ΕΟΔΥ: Διευκρινίσεις για τους θανάτους από τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις σχετικά με την αποτύπωση του αριθμού θανάτων στην επιδημιολογική έκθεση δίνει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι που δεν ανακοινώνονται από τον Οργανισμό.
Η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους/καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Όπως σημειώνει, ο ισχυρισμός ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ισχύει, «αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου.
Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).
Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.

Προς άρση των μέτρων 

Με την πανδημία να παρουσιάζει μια σταθερή – έστω και αργή – αποκλιμάκωση και με τους «σκληρούς δείκτες» (θάνατοι και διασωληνωμένοι) να βελτιώνονται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως, κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στην άρση περιοριστικών μέτρων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βαίνει μειούμενος τόσο ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και οι διασωληνωμένοι ενώ στην αισιοδοξία συμβάλλει και η διαπίστωση ότι η παράλλαξη Delta – που προκαλεί και τα πιο σοβαρά περιστατικά - μόλις που ανιχνεύεται, καθώς η επικράτηση της Omicron μοιάζει να είναι σχεδόν καθολική.
Με την πανδημία σε ύφεση, με το 70,8% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με την άφιξη νέων εμβολίων – όπως αυτό της Novavax – και αντιικών θεραπειών, ενισχύεται η αισιοδοξία τόσο για την πορεία όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται κατά την αυριανή συνεδρίαση της να αποφασίσει για το ποια σημερινά περιοριστικά μέτρα πρόκειται να αρθούν.
Η κυβέρνηση φαίνεται να εισηγείται αφενός την επιστροφή της όρθιας διασκέδασης και αφετέρου την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50% με κατάργηση του ορίου των 1.000 θεατών καθώς και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών.
Το ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα «περάσουν» από τους ειδικούς μένει να φανεί, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε σε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση», πως το ΕΣΥ ακόμα δοκιμάζεται και πως δεν πρέπει ακόμα να γίνουν μεγάλα βήματα χαλάρωσης.
Επιπλέον, οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν και το τι θα γίνει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, αν και το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να επιτραπούν για μια ακόμα χρονιά οι παρελάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το «στοίχημα» που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, είναι το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού, να έχει αρθεί έως τον Μάρτιο, όταν και αναμένεται να αρχίσει σταδιακά και η φετινή τουριστική χρονιά.

ΠΟΥ: Νέο κύμα μολύνσεων απειλεί την ανατολική Ευρώπη – «Όχι» σε άρση περιορισμών

Ένα νέο κύμα μολύνσεων από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού κατευθύνεται προς την ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλώντας τις αρχές να βελτιώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού και άλλα μέτρα.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Klunge, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης