Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία - Έρχεται σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Πώς θα είναι το Πάσχα

Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία - Έρχεται σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Πώς θα είναι το Πάσχα
Στα μέσα του Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας, όπως εκτικουν οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τον "δρόμο" για τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των μέτρων ανοίγει η αργή και σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα, όπου πλέον επικρατεί η μετάλλαξη Omicron.
Βήμα - βήμα θα γίνει η άρση των περιορισμών, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγησε πως «θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα, από το καλό στο καλύτερο" και "στην αρχή σταδιακά, με προσοχή".
Στη χώρα η πανδημία βρίσκεται σε  κατάσταση «εύθραυστης σταθεροποίησης»,  με τον αριθμό των νεκρών να είναι δυσανάλογα υψηλός.
Παρατηρείται μείωση τόσο στα κρούσματα, όσο και στους διασωληνωμένους,  αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός και είναι ένας από τους χειρότερους στην Ευρώπη.
Η χώρα μετρά από την έναρξη της πανδημίας 24.679 νεκρούς,  ενώ σε μόλις επτά ημέρες είχε 680 θανάτους, γεγονός που μαρτυρά αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης πάντως,  βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Μάλιστα, το σενάριο της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα από τον Μάρτιο προκρίνουν οι επιστήμονες, δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία για ένα καλύτερο Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου, με τις απαγορεύσεις ωστόσο να παραμένουν σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους.
Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη άρση των περιορισμών έχει ξεκινήσει, οι Απόκριες και το αν θα επιτραπούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Επιτροπή, αν και φαίνεται ότι θα μπει "φρένο" για να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα.
Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση πως στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει διατυπώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάνοντας λόγο για ένα καλό Πάσχα και ένα καλό καλοκαίρι, ενώ σχετικά με τις Απόκριες παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα.

Περί χαλάρωσης μέτρων

Ως προς την άρση των περιορισμών, στόχος είναι οι εμβολιασμένοι να έχουν πλήρεις ελευθερίες, ενώ δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης των ανεμβολίαστων.
'Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα θα αφορά τους όρθιους σε χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, κάτι που δεν αποκλείεται να επιτραπεί από τις 21/2 ή από τις 28/2, ενώ θα επιτραπεί και η πληρότητα εντός των καταστημάτων, που θα λειτουργήσουν με πλήρη διάταξη των τραπεζιών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα τουλάχιστον στο 50% από 10% και όριο τους 1.000 θεατών  σήμερα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες,θα πάρει "σάρκα και οστά" στις 28/2 ή 8/3.
Πάντως, οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να χτηυσιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους το επόμενο διάστημα.    

Θεμιστοκλέους: Πολύ κοντά στην κανονικότητα το καλοκαίρι - Χωρίς λήξη το πιστοποιητικό με την αναμνηστική δόση

«Θα πάμε σε ένα καλοκαίρι πολύ κοντά στην κανονικότητά μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο κορωνοϊός θα ενταχθεί στη ζωή μας, όπως έχει κάνει και η γρίπη.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αφού σημείωσε πως εδώ και καιρό έχει εγκαταλειφθεί ο όρος ανοσία της αγέλης, ανέφερε ότι όσο καλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Πρόσθεσε ότι οι πανδημίες δεν τελειώνουν με τα φάρμακα, αλλά με τα εμβόλια.

Περί πιστοποιητικών και εμβολίων

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα το πιστοποιητικό όσων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών που κινείται στο 8% της κατηγορίας αυτής, με την έναρξη των εμβολιασμών με το νέο εμβόλιο της Novavax, για το οποίο στην ενημέρωση της Δευτέρας 14/2 θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Παγώνη: Αποκλιμάκωση με αργούς ρυθμούς, καλύτερα το Πάσχα

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να είναι εδώ, αν και το Πάσχα αναμένεται τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, υπό την έννοια ότι οι σκληροί δείκτες θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, όμως η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και με αργούς ρυθμούς, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, απάντησε ότι οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι εδώ και σημείωσε ότι στη Δανία που αποφάσισε να τις βγάλει το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 90%.

Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα

Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα, καθώς στους εμβολιασμένους στη χώρα μας που ξεπερνούν τα 5 εκατ. θα πρέπει να προστεθούν και το 1 εκατ. όπως νόσησαν από την αρχή του χρόνου, αυξάνοντας το ποσοστό ανοσίας, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε ότι μιλάμε για σταδιακή άρση των μέτρων ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά μέτρα σε ισχύ και πως αυτά αφορούν κυρίως την εστίαση, τους όρθιους και τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, ανέφερε πως αν το σύστημα ήταν πιο οργανωμένο θα θρηνούσαμε λιγότερους θανάτους από την πανδημία, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας θα πρέπει προηγουμένως να ενισχύσουμε το ΕΣΥ.

Δημόπουλος: Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε τελείως διαφορετικά – Επικρατεί η Omicron

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα.
Όπως εξήγησε, «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα».

Αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Delta έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
Τέλος, αναφερόμενος στα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε πως έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν».

Λουκίδης: Στα μέσα Μρτίου η αποκλιμάκωση της πανδημίας

Στα μέσα του Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας, όπως εκτίμησε ο πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.
«Είμαστε σε μια σταθερότητα αυτή τη στιγμή σε όλους τους δείκτες. Μόνο στη θνητότητα είμαστε ψηλά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Οι ΜΕΘ είναι σε πτωτική τάση. Αν ένα μεγάλο ποσοστό μπει στη διαδικασία της 3ης δόσης, υπάρχουν τα αντιικά, και η νόσηση, νομίζω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο mega.

Για το Πάσχα

Ερωτηθείς για το φετινό Πάσχα, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι «έχουμε όλοι μια αισιοδοξία για τις γιορτές του Πάσχα. Θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Το να υπάρχει πρόσβαση μόνο για τους εμβολιασμένους στην εστίαση πιστεύω ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα. Οι άνθρωποι με την τριπλή δόση κάνουν την πιο ήπια νόσο και κάνουν τις λιγότερες νοσηλείες. Η ομάδα που καθοδηγεί τη θνητότητα είναι η ομάδα άνω των 65. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε κάποια μέτρα».

Για τις μάσκες

Αναφορικά με το πότε θα πετάξουμε και εμείς τις μάσκες, τόνισε πως «όταν αρχίσει να μην επιβαρύνεται το σύστημα θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό».
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα που έχουμε στην εκπαίδευση».

Για 4η δόση εμβολίου

«Πρέπει να βασιζόμαστε στην αποδεικτική ιατρική. Απόδειξη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε είναι ίσως η επόμενη μέρα, που έρχεται μάλλον μετά το φθινόπωρο, που πρέπει να βάλουμε ένα εμβολιαστικό πρόβλημα που θα δίνει μια εξάμηνη προφύλαξη, εφόσον ο ιός προχωρήσει στην ενδημικότητα», ανέφερε ο κ. Λουκίδης, σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου.
«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ανθρώπους, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και να μπούμε στη διαδικασία της αναστολής εξέλιξης της σοβαρής μόλυνσης. Ξεκινήσαμε με τα μονοκλωνικά και έρχονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, και αυτό θα μας βοηθήσει να αποσυμπιέσουμε τα νοσοκομεία», πρόσθεσε.


ΕΟΔΥ: 16.442 κρούσματα και 66 νεκροί στις 12/2


Τα τελευταία (στις 12/2)  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες είναι 16.442, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.163.240 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 49,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 390 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.658 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.679 νεκροί.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_245.JPG
2_218.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 507
(62,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 386 (76,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (23,87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.138 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 358 (ημερήσια μεταβολή -9,37%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_160.JPG
4_131.JPG
6_83.JPG
Γεωργαφική κατανομή

Στην Αττική εντοπίζονται κρούσματα, τα 4.664 από τα συνολικά 16.442 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 1.966 νέες μολύνσεις.
5_93.JPG
7_58.JPG
8_42.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης