Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπαευαγγέλου: «Κατανοούμε την κόπωση όλων - Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» - Τι θα γίνει με τα μέτρα

Παπαευαγγέλου: «Κατανοούμε την κόπωση όλων - Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» - Τι θα γίνει με τα μέτρα
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση της πανδημίας, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους

Η πολυπόθητη χαλάρωση των μέτρων, η μετάλλαξη Όμικρον 2 και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Αρχικά η κ. Γκάγκα είπε: "Η θετικπότητα βρίσκεται στο 6,2%. Για τα αντιϊκά, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς".
Σχετικά με τους τρεις ανήλικους που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα έκανε λόγο για ένα βρέφος 22 μηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην Αθήνα νοσηλεύεται διασωληνωμένο ένα παιδί που προσήλθε με σπασμούς, πιθανώς λόγω της Covid-19, καθώς και ένας ακόμα ανήλικος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στο νοσοκομείο.

«Ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση της πανδημίας»

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση της πανδημίας, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους.
"Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Όμικρον. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών.
Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ό. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα", τόνισε.
Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως "το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%".
Παράλληλα πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση υψηλού πυρετού, σε παιδιά που πέρασαν πρόσφατα κορωνοϊό, θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.
Για τη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι "το θέμα συζητήθηκε. Κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ" και πρόσθεσε ότι "περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό".

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης