Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς ο ολοκληρωτισμός των κυβερνήσεων θυματοποίησε τους πολίτες - Τα 5 διδάγματα από το «πραξικόπημα» των lockdown

Πώς ο ολοκληρωτισμός των κυβερνήσεων θυματοποίησε τους πολίτες - Τα 5 διδάγματα από το «πραξικόπημα» των lockdown

Τα ελεύθερα έθνη δεν πρέπει ποτέ να σκύβουν το κεφάλι σε τυραννικά καθεστώτα

Σχετικά Άρθρα

Αγωνία, θρήνος, απογοήτευση, θυμός, σύγχυση, τα συναισθήματα αυτά συγκρούονται, συγχωνεύονται και αλληλοπυροδοτούνται στους πολίτες όλου του κόσμου μετά το πραξικόπημα των lockdowns, σύμφωνα με ανάλυση του Brownstone Institute.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά, τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση Trump συνέταξε σχέδιο το οποίο καθοδηγούσε τους λήπτες αποφάσεων σε κάθε επίπεδο του διοικητικού μηχανισμού και κάθε τομέα της οικονομίας για την αντιμετώπιση ενός νέου ιού, που είναι γνωστός στην επιστημονική βιβλιογραφία ως «Covid-19».
Το προαναφερθέν σχέδιο της κυβέρνησης Trump οραματίστηκε «κοινωνική απόσταση», «ελέγχους στον χώρο εργασίας», «επιθετικό περιορισμό» και «μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» σε ομοσπονδιακό, κρατικό, τοπικό και ιδιωτικό επίπεδο.
Στις 13 Μαρτίου 2020, η διοίκηση αποκάλυψε δεδομένα αυτού του εγγράφου.
Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούν ακόμη να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Ωστόσο, όλη αυτή η κατάσταση μας παρέδωσε μια σειρά από κρίσιμα μαθήματα.

Δίδαγμα πρώτο: Τα ελεύθερα έθνη δεν πρέπει ποτέ να σκύβουν το κεφάλι σε τυραννικά καθεστώτα

Είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω πρόθεσης, η πανδημία της Covid-19 γεννήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
«Είναι ένα κομμουνιστικό μονοκομματικό κράτος… θα πάρει ακραία μέτρα όπως ένα lockdown, σκεφτήκαμε, όμως μετά το έκαναν οι Ιταλοί» θυμάται, ντροπιασμένος πλέον, ο Βρετανός επιδημιολόγος Neil Ferguson.
Υπενθυμίζεται πως τα υπολογιστικά μοντέλα του Ferguson τρομοκράτησαν τις κυβερνήσεις.
Από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Αυστραλία, με διαφορετικές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις, όλες οι κυβερνήσεις καταπάτησαν ατομικά δικαιώματα και το συνταγματικό κράτος δικαίου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τυραννικά καθεστώτα όπως η Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εφάρμοσαν μια στρατηγική «μηδενικής Covid» και επέβαλαν lockdown, για αυτό που έκριναν οι κυβερνώντες ως «το μεγαλύτερο καλό».
Αλλά από την εποχή του Φαραώ, αυτό κάνουν οι τύραννοι.

Δίδαγμα δεύτερο: Οι ελεύθερες κοινωνίες εξαρτώνται από πολίτες και ηγέτες που σκέφτονται κριτικά

Η καταστροφή που προκλήθηκε από τα lockdowns έχει πολλούς πατέρες: υπολογιστικά μοντέλα και εικασίες ενδεδυμένες ως βεβαιότητες που τρομοκρατούσαν τους πολιτικούς, υγειονομικούς στους οποίους δόθηκαν οι μοχλοί της διακυβέρνησης χωρίς καμία ενσυναίσθηση, ανεύθυνους κυβερνώντες.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, φυσικά, έχουν και τα μέσα ενημέρωσης, που μπέρδεψαν και τροφοδότησαν με φόβο το κοινό.
Ο James Madison παρατήρησε ότι «Ένας λαός που θέλει να είναι κυβερνήτης του εαυτού του πρέπει να οπλιστεί με τη δύναμη που δίνει η γνώση».
Χωρίς τέτοια γνώση, προειδοποίησε, μια δημοκρατική δημοκρατία είναι «προοίμιο φάρσας ή τραγωδίας, ή ίσως και των δύο».
Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε αυτά τα υπολογιστικά μοντέλα;
Αξίζουν τα οφέλη το κόστος του lockdown;
Τέτοιες ερωτήσεις δεν τέθηκαν ποτέ στις κυβερνήσεις τον Μάρτιο του 2020 - και έτσι δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Δίδαγμα τρίτο: Η σημασία του νομοθετικού σώματος.

Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ελέγχεται από το νομοθετικό σώμα.
Η συνταγματική τάξη ξεκινά με τη διάκριση των εξουσιών.
Η σύνθεση του βουλευτικού σώματος καθορίζεται «από τον λαό» — όχι από έναν βασιλιά ή στρατηγό, ούτε από έναν πρόεδρο ή κυβερνήτη, ούτε από μια επιτροπή ειδικών που καταλαμβάνουν τα «διοικητικά ύψη».
Ο Τοκβίλ έγραψε για τη Βουλή, «συχνά δεν υπάρχει κανένας διακεκριμένος άνδρας σε ολόκληρο τον αριθμό».
Τα συντάγματα των κρατών ακολουθούν αυτό το μοντέλο.
Ωστόσο, με πολλά νομοθετικά σώματα των πολιτειών να συγκαλούνται μόνο δύο μήνες το χρόνο –και σε ορισμένα επιτρέπεται να συνεδριάζουν σε έκτακτες συνεδριάσεις μόνο με εντολή κυβερνήτη–, διαπιστώνεται δημοκρατικό έλλειμμα.

Δίδαγμα τέταρτο: Κάθε πολιτική πρέπει να σταθμίζεται έναντι ανεπιθύμητων συνεπειών

Τα lockdown προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την ασθένεια.
«Η ιστορία θα πει ότι η προσπάθεια ελέγχου του Covid-19 μέσω του lockdown ήταν ένα μνημειώδες λάθος σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει ο Mark Woolhouse, πρώην σύμβουλος πανδημίας της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η θεραπεία ήταν χειρότερη από την ασθένεια» προσθέτει.
«Αν έχετε μια ασθένεια και δεν γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της», εξηγεί ο Bhattacharya, «δεν γνωρίζετε το ποσοστό θνησιμότητας της, δεν ξέρετε ποιον βλάπτει, η αρχή της προφύλαξης λέει, λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο».
Και οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας έκαναν ακριβώς αυτό.
Ωστόσο, ακόμη κι όταν υπέθεσαν τα χειρότερα θα έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί από τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 αν θα έκαναν περισσότερο καλό παρά κακό.
Ο Bhattacharya το αποκαλεί αυτό «μια καταστροφική εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης».
Και έτσι, εκατομμύρια απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω καραντίνας.
Τα ποσοστά θανάτων από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν, επειδή ο φόβος της Covid-19 κράτησε τους ασθενείς μακριά από τα νοσοκομεία.
Χιλιάδες ήταν οι θάνατοι από τον καρκίνο.
Οι μισοί από τους καρκινοπαθείς έχασαν τις χημειοθεραπείες τους.
Περισσότεροι από τους μισούς παιδικούς εμβολιασμούς δεν πραγματοποιήθηκαν.
Το Ινστιτούτο Brookings καταλήγει: «Το επεισόδιο της Covid-19 πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια μεγάλη, διαρκή αποτυχία… μια πτώση ίσως 300.000 έως 500.000 γεννήσεων στις ΗΠΑ σε μόλις ένα χρόνο».
Εκατομμύρια έμειναν χωρίς δουλειά, καθώς τα lockdown διέγραψαν καριέρες και ολόκληρες βιομηχανίες.
Η απομόνωση, η απώλεια εργασίας και η κατάθλιψη οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αυτοκτονίες.
Η ενδοοικογενειακή βία και ο παιδικός υποσιτισμός αυξήθηκαν.
Και μπορεί να μην είμαστε ποτέ σε θέση να ποσοτικοποιήσουμε το κόστος της μη διδασκαλίας στην τάξη, αλλά οι ερευνητές προβλέπουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Τα lockdowns θα σημαδέψουν αυτή τη γενιά για δεκαετίες.

Δίδαγμα πέμπτο: Χωρίς επιστημονική συναίνεση, είναι αδύνατο να «ακολουθήσουμε την επιστήμη»

Οι επιστήμονες διαφωνούν σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντίδρασης στην Covid-19.
Ναι, οι επιστήμονες με τα μεγαλύτερα μεγάφωνα υποστήριξαν τα lockdown, τις μαζικές καραντίνες και κάτι παρόμοιο με το «μηδέν Covid».
Αλλά και πολλοί επιστήμονες, ίσως περισσότεροι, αντιτάχθηκαν σθεναρά στα lockdown και υποστήριξαν τις προσεγγίσεις που έχουν υιοθετήσει οι ελεύθερες κοινωνίες επί έναν αιώνα ως απάντηση στους νέους ιούς.
Στην πραγματικότητα, περίπου 60.000 επιστήμονες έχουν καταγραφεί να ζητούν επιστροφή σε αυτές τις επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους: προστασία και καραντίνα μόνο για τους πιο ευάλωτους.
Ο Bhattacharya λέει ότι «άτομα όπως ο Δρ. Fauci προσπέρασαν αυτόν τον κανόνα δημόσιας υγείας» και «στην πραγματικότητα, έκλεισαν την επιστημονική συζήτηση».
Κατά ειρωνικό τρόπο, ό,τι έχει πει ο Fauci τελικά το ανατρέπει: Τον Ιανουάριο του 2020, είπε για την Covid-19 πως δεν αποτελεί απειλή για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Φεβρουάριο του 2020, κατέληξε: «Οι συνολικές κλινικές συνέπειες του Covid-19 μπορεί τελικά να είναι πιο παρόμοιες με εκείνες μιας σοβαρής εποχικής γρίπης (η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,1 τοις εκατό) ή μιας πανδημικής γρίπης (παρόμοια με εκείνες του 1957 και του 1968)».
Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2020, άλλαξε πορεία.
Είπε ότι δεν χρειάζονται μάσκες και μετά προωθούσε την «καθολική χρήση μάσκας», μέχρι που πρότεινε την εφαρμογή διπλής μάσκας στις αρχές του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης